ANASAYFA arrow right Siyaset

Japonya ile AB üyesi G7 ülkeleri arasında mutabakat

Japonya ile AB üyesi G7 ülkeleri arasında mutabakat
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
Japonya ile AB üyesi G7 ülkeleri arasında 2016 içinde en kısa sürede Ekonomik Ortaklık
Japonya ile AB üyesi G7 ülkeleri arasında 2016 içinde en kısa sürede Ekonomik Ortaklık Anlaşması/Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması konusunda mutabakata varıldı.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya ile 2016'da Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA)/Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) konusunda mutabakata ulaştıklarını açıkladı.
Abe, G7 Zirvesi'nin yapıldığı Ise-Şima'da düzenlediği basın toplantısında ortak açıklama imzaladıklarını duyurdu.
Kapsamlı, yüksek düzeyli ve adil bir anlaşmayı bu yıl içinde imzalamayı hedeflediklerini belirten Abe, tarafların müzakerecilerine konuyla ilgili talimatların iletildiğini aktardı.
İmzalanacak anlaşmanın sadece iki tarafın yararına olmakla kalmayıp küresel ekonomi için de sürdürülebilir ve sağlam bir büyüme anlamına geleceğini ifade eden Abe, söz konusu hedefler için G7 liderleriyle yakın işbirliği içinde olmayı sürdüreceğini vurguladı.
Zirve tapınak ziyaretiyle başladı
Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, Japonya'nın ev sahipliğinde Ise-Şima'da düzenleniyor.
Sabahki resmi karşılamanın ardından başlayan programın ilk durağında liderler, zirvenin yapıldığı kentte bulunan Büyük İse Tapınağı'nı ziyaret etti.
Ev sahibi ülkenin başbakanı olarak Abe, her lideri tapınağın girişinde karşıladı. Ardından liderler beyaz elbiseler içindeki rahiplerin rehberliğinde kemerli, ahşap köprüyü geçerek tapınağa geldi. Köprüden en son ABD Başkanı Barack Obama geçti. Abe, geçişi sırasında Obama'ya eşlik etti.
Köprünün diğer yakasında bir araya gelen liderler çocuklar eşliğinde ağaç dikme törenine katıldı.
Şinto inancı için önemli olan tapınakta, kendisine ilahlık izafe edilen imparatorluk ailesinin atalarından Amaterasu Omikami'nin mezarı da yer alıyor. İbadet mekanı olarak görülen tapınak önemli günlerde kraliyet ailesinin yanı sıra devlet erkanı tarafından ziyaret ediliyor.
Tapınak ziyaretinin ardından programa çalışma yemeğiyle devam edildi.
Yarın da devam edilecek zirvenin öncelikli gündemini ekonomik ve ticari konular oluştururken, Kuzey Kore'nin nükleer programı ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiası, sığınmacı krizi, küresel terörle mücadele ve Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Ukrayna'daki faaliyetleri de görüşülecek diğer önemli konular olarak dikkati çekiyor.
Obama'dan Hiroşima'ya tarihi ziyaret
Kuzey Kore'nin nükleer programı, ev sahibi ülke Japonya'nın en hassas olduğu konuların başında geliyor. Tokyo yönetimi, nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili daha ciddi adımlar atılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyor.
ABD Başkanı Obama'nın yarın ABD tarafından atom bombası atılan yerlerden biri olan Hiroşima'yı ziyaret edecek olması zirvenin en çok konuşulan konularından biri olarak dikkat çekiyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa bir ABD Başkanı atom bombasının düştüğü yeri ziyaret edecek. Obama, ABD'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya attığı atom bombaları için özür dilemeyeceklerini daha önce söylemişti.
1970'lerde yaşanan ekonomik krizle mücadele etmek amacıyla oluşturulan grup, Japonya ve Kanada'nın da katılmasıyla G7 ya da Yedili Grup olarak anılmaya başladı. Grup, 1998'de Rusya'nın da katılımıyla G8 ismini aldı ancak Moskova yönetiminin Kırım'ı işgal etmesinin ardından alınan yaptırım kararıyla 2014'te Rusya'nın üyeliği askıya alındı. G7, Japonya, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada'dan oluşuyor. Grupta Avrupa Birliği de temsil ediliyor.AA

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *