ANASAYFA arrow right Siyaset

Kamptan tahliye edilen mültecilere yardım etmek de yasak

Kamptan tahliye edilen mültecilere yardım etmek de yasak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
MSF, Yunanistan’daki İdomeni kampının zorla tahliye edilmesini, insanlara nereye götürüldüklerine
MSF, Yunanistan’daki İdomeni kampının zorla tahliye edilmesini, insanlara nereye götürüldüklerine dair bilgi verilmemesini ve mültecilere yardım etmelerinin engellenmesini kınadı.
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Yunanistan’daki İdomeni mülteci kampının tahliye edilmesini ve binlerce mültecinin yerinden edilmesini kınadı.
Ayrıca kamp sakinlerine süreç hakkında hiçbir bilgi verilmemesine ve tahliye sırasında insani yardım çalışmalarına getirilen kısıtlamalara da tepki gösterdi.
Kamptaki yaklaşık 10 bin mülteciden bir kısmı kampa götürülen 37 otobüsle tahliye edildi. Nereye götürüldükleri, götürüldükleri yerin şartları açıklanmadı.
MSF İdomeni Proje Koordinatörü Michele Telaro “İnsanlara nereye götürüldükleri hakkında bilgi bile verilmiyor. Bu kabul edilemez. İnsanlar götürüldükleri yerde kendilerini ve ailelerini nelerin beklediğini bilerek kendi kararlarını verebilecek özgürlüğe sahip olmalı” açıklamasını yaptı.

Sağlık hizmeti verilecek mi?
Telaro, kamptakilerin zaten insanlıkdışı şartlarda yaşadığını, buna bir de belirsizliğin eklendiğini söyledi:
“İdomeni’deki mülteci ve sığınmacıların hepsi, ülkelerindeki çatışmalardan ve süregelen şiddetten kaçarak buraya sığındı ve ne yazık ki aylarca korkunç şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştılar.
“Şu anda ise, insanlık dışı göç uygulamalarının yerini tam bir belirsizlik ve bilinmezlik almış durumda. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu insanlara götürüldükleri yerde gerekli sağlık hizmetlerinin verilip verilmeyeceğini dahi bilmiyoruz.”

“Tedavileri kesintiye uğrayacak”
İdomeni’de görev yapan MSF doktorlarının, devamlı tedavi gerektiren diyabet ve epilepsi gibi pek çok kronik hastalığı tedavi ettiği de açıklamada belirtildi:
“Kronik hastalığı olan mülteci ve sığınmacılar için şu anda en büyük risk, aldıkları sağlık hizmetlerinin kesintiye uğraması ve götürüldükleri yeni yerleşim alanlarında uygun sağlık tesislerinin bulunmaması.”
“MSF’nin saha ekipleri bu süreçte hastaların hastanelere sevkinde de çeşitli sorunlar yaşadı. Kamptan ayrılanların kampa geri dönmesine izin verilmediği için, hastaların çevre hastanelere sevk işlemi yapılamıyordu. Çünkü sevk işlemi, ailelerinden ayrılmalarına ve bir daha bir araya gelememelerine neden oluyordu.”
Gönüllüler ve STK’lara kamp yasağı
24 Mayıs’ta başlayan tahliye sürecinde, yardım gönüllüleri tamamen kamptan uzaklaştırılırken, MSF ve diğer sivil toplum kuruluşlarının kamp alanına girişi kısıtlandı.
MSF, kampın boşaltılması sırasında temizlik ve gıda dağıtımı hizmetlerinde de büyük zorluklar yaşadıklarını belirtti.
MSF Yunanistan Program Direktörü Loïc Jaeger konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
“Şunu açıkça belirtmek gerekiyor: Şu anda gönüllü bir yer değiştirme programı uygulanmıyor. İnsanlara başka bir şans verilmediği gibi, geleceklerini tayin etmelerine yardımcı olacak gerekli bilgi de verilmiyor. Üstelik yardımlarımıza da yetkililerce kısıtlama getiriliyor. İdomeni’de çaresizlik içinde yaşam mücadelesi veren bu insanları zorla yerinden etmek adil değil.
“Onlara, Avrupa’da yeniden aileleriyle bir araya gelebileceklerini ve gerektiği şekilde kendilerine korunma sağlanacağını söylemek istiyoruz ama söyleyemiyoruz. Hatta götürüldükleri yeni kamplarda yaşam koşullarının iyi olacağına dair onlara herhangi bir garanti bile veremiyoruz.
“Mültecileri resmi statüsü olmayan kamplardan resmi kamplara taşımak kalıcı bir çözüm değil. 2016 yılında, Avrupa’nın tam kalbinde, insanlar çadırlarda kalmaya zorlanmamalı.
“Bu insanlar, sığınma hakkına sahip olmalı ve güvende hissedebilecekleri yeni ülkelere, evlere yerleştirilmeliler.”
Sınır Tanımayan Doktorlar, Nisan 2015’ten bu yana İdomeni kampında insanları tedavi ediyor ve barınma, su gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yardımcı oluyor. (AS)bianet

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *