ANASAYFA arrow right Siyaset

“Kara Operasyonu için alınmış karar yok”

“Kara Operasyonu için alınmış karar yok”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kara operasyonunu Türkiye’nin yapmasını isteyen koalisyon
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kara operasyonunu Türkiye’nin yapmasını isteyen koalisyon ülkelerinin olduğunu ama Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın Suriye'ye operasyon yapmasını beklemenin gerçekçi olmadığını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'ye kara operasyonu olması halinde bunun koalisyon ülkeleriyle birlikte ortak bir operasyon olması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu Reuters ile yaptığı söyleşide, “Kara operasyonu konusunu çok ciddi tartışmadı koalisyon. Karşı çıkanlar oldu ya da kendisi katılmayacak ama Türkiye yapsın ya da şu ülke yapsın gibi arzularını dile getirenler oldu” dedi.
Bakan Çavuşoğlu geçen hafta Münih Konferansı’ndan dönerken yaptığı açıklamada ise “Kara operasyonu da olması lazım. ‘Böyle bir strateji olursa Türkiye ve Suudi Arabistan biz, hepimiz kara operasyonuna girebiliriz’ dedik” demişti.

Suudi Arabistan İncirlik’e uçak gönderecek
Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İncirlik’e uçak göndereceğini de açıkladı:
“Biz, Suudi Arabistan ve bazı batı Avrupa ülkeleri kara operasyonunun gerekli olduğunu söyledik. Fakat bugüne kadar koalisyon içinde bir karar alınmadı. Bir strateji yok. Suudi Arabistan böyle bir durumda (asker) gönderebileceğini söylüyor. Ama o konuda da alınmış bir karar yok.”
“Suudi Arabistan'ın incirlik hava üssüne uçak göndermesi konusunda bir prensip kararımız var. Henüz uçaklar gelmedi. Bu da yine koalisyon içinde uçaklar gelecek. Daha önce de başka ülkelerin uçakları geldi, ne için geldi, DAEŞ [IŞİD] ile mücadele kapsamında. DAEŞ'e karşı hava mücadelesine katılmak için Suudi Arabistan da uçak göndermek istedi, biz de buna prensip olarak evet dedik ama henüz uçaklar gelmedi.”

“Kara operasyonu konusunda böyle alınmış bir karar yok ama koalisyon içinde bir uçak gönderme kararı. Bunu net bir şekilde söyleyelim çünkü içerde ve dışarıda yanlış bir şekilde tartışılıyor.”
"Ortak bir operasyon olması lazım"
Suriye'de Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın birlikte bir kara operasyonu yapıp yapmayacağı sorusunu da şöyle yanıtladı:
“DAEŞ Türkiye'ye doğrudan tehdit oluşturuyor ama sadece Türkiye'ye değil. Koalisyon içinde 65 ülke olmasının sebebi bu.”
”Böyle bir mücadelede kara operasyonu yaparken sadece Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın katılması söz konusu değil. Yani bu sorun sadece üç ülkenin sorunu değil ki. Niye koalisyon içindeki 65 ülke de katılmıyor? O nedenle ortak bir operasyon olması lazım, olacaksa.”
“Irak'ta da yine ortak bir operasyonla DAEŞ'e karşı mücadele çalışması var. Peşmerge var, Bağdat unsurları var, orada bazı ülkelerin güçleri var, Amerikalılar var, Bizim de Başika kampında eğittiğimiz Peşmerge var.”

“Ama Suriye'de böyle bir kararlılık ve böyle bir strateji yok, mesele bu. Ama bunu sadece Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'dan beklemek doğru da değil, gerçekçi de değil, eğer yapılacaksa hava operasyonlarında olduğu gibi hep birlikte yapmak gerekir.”
Çavuşoğlu, bir kara operasyonunun halen fikir düzeyinde olduğunu ifade etti.
Suriye’de siyasi çözüm
Çavuşoğlu, Suriye'de sorunun çözülmesi için her şartta müzakereden yana olduklarını belirtti.
“Siyasi çözümden yanayız, beş yıldır bunu söylüyoruz. Suriye'de köklü çözüm siyasi çözümdür, siyasi dönüşümdür.”

“Siyasi dönüşüm lazım, bunun için de müzakerelerin başlaması lazım. Gerçekçi olmak lazım, bir taraftan yukardan bombalar gelirken, bir taraftan rejimin baskısı altında insanlar katledilirken ya da açlığa mahkum edilirken müzakereler çok verimli geçmez. Biz Türkiye olarak başından beri siyasi çözümden ve müzakereden yana olduk.”
Çavuşoğlu, PYD'ye karşı operasyonun ne kadar süreceğine askerlerin karar vereceğini de ekledi. (AS)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *