ANASAYFA arrow right Siyaset

Kayacık Sulaması’ndan iki şehir yararlanacak

Kayacık Sulaması’ndan iki şehir yararlanacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.47
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından yapıldı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapılan 16 milyar TL yatırım bedelli 112 tesisin açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından yapıldı.
112 tesis 12.12.2012 tarihinde Ankara’da yapılan toplu açılışla hizmete alındı. Bu kapsamda Gaziantep ilindeki Belkız-Nizip Pompaj Sulaması, Kayacık Sulaması ve meteorolojik gözlem istasyonu yatırımlarının da açılışı yapıldı.
Başbakan Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu eserlerin kazandırılmasında başta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Hizmete açılan eserler hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, ''Bütün bu eserlerle beraber ülkemiz yeni bir dönemi yaşıyor. Ağaçlandırma projeleriyle yeni bir dönemi yaşıyor. Biz yeşili iddialı bir şekilde korumanın ötesine geçiyoruz. Derdimiz şu: Ülkemiz beton yığınlarına mahkum olmasın. Bir taraftan betonarme binalar yükselirken ne olursa olsun bir diğer taraftan da yeşili ülkemizde artıralım diyoruz. Evlerimizin pencerelerinden baktığımızda sadece beton yığınlarını değil, yeşili de görelim; o havayı teneffüs edelim” diye konuştu.
112 tesisle 2 milyon 345 bin dekar tarım arazisinin suya kavuştuğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, “Toprakların o çatlak dudaklarına su veriyoruz, bunu başarıyoruz. Bu projelerle yılda yaklaşık 8,5 milyar kilowatt.saat hidroelektrik enerji üretimini Türkiye'ye kazandırıyoruz. İstanbul, Trabzon, Sinop, Karabük, Aydın, İskenderun ve Kars'ta 8 milyon nüfusa yılda toplam 614 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyunu bu tamamladığımız projelerle temin ediyoruz. Şanlıurfa ile 10 ilçe, 20 yerleşim birimi ve bin 540 dekar araziyi taşkınlardan koruyoruz” dedi.
‘Çingene Kızı’ yeniden canlanıyor
Başbakan Erdoğan tarafından açılışı yapılan ve adını dünyaca ünlü Nizip Pompaj Sulamasıyla 101 bin 640 dekar tarım arazisinin sulanması hedefleniyor. Projenin su kaynağını Birecik Baraj Gölü kenarına inşa edilen Belkıs Pompa İstasyonu’nun oluşturuyor. Proje genelindeki 3 adet pompa istasyonu toplam uzunluğu 291 kilometreyi bulan şebekeyi besleyecek. Malzeme dahil maliyeti 502 milyon TL’yi geçecek proje ile 101 bin 640 dekar tarım arazisi sulanacak ve dekar başına 191 TL’lik net gelir elde edilecek.
Kayacık Sulaması ile de 120 bin dekar tarım arazisi suyla buluşuyor. Suya kavuşacak arazinin 51 bin dekarı Gaziantep’te, 69 bin dekarıysa Kilis sınırları içerisinde yer alıyor. Kaynağını Kayacık Barajı’ndan alan Kayacık Sulaması Projesi’nin şebeke uzunluğu 971 bin metre, toplam tahliye ve drenaj uzunluğuysa 100 bin metre olarak gerçekleşti. Toplam maliyetinin 222 milyon TL’ye ulaştığı proje ile dekar başına 530 TL net gelir elde edilmesi bekleniyor.
Yine Gaziantep sınırları içerisinde kurulan ve açılışı gerçekleştirilen 4 adet Otomatik Meteroloji Gözlem İstasyonu ile de meteorolojik tahminler daha güçlü hale getirilecek.


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *