ANASAYFA arrow right Siyaset

Kürt açılımı OECD raporunda

Kürt açılımı OECD raporunda
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.01
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.01
OECD raporunda Kürt açılımına da değinildi.
OECD raporunda Kürt açılımına da değinildi. Raporda, Türkiye’de büyümenin 2014-2015’te yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmini dile getirilirken, “Türkiye’nin dış finansman gereksiniminin büyüklüğü ve şirketler sektörünün net dış döviz kuru riski ülkeyi uluslararası sermaye akışlarındaki tersliklere karşı kırılgan kılıyor. Bölgedeki kalıcı jeopolitik gerginliklerle birlikte bu, büyüme için önemli aşağı yönlü riskler anlamına geliyor.Ancak, Hükümetin iç siyasi gerilimleri rahatlatmaya yönelik hükümetin son girişimleriyle birlikte, Avro bölgesinde öngörülenden güçlü bir iyileşme, güven ve büyümeyi artırabilir” denildi.

Rapora göre küresel ekonomi önümüzdeki iki yıl ılımlı adımlarla genişlemeye devam edecek.34 üyeli OECD genelinde bu yıl yüzde 1.2 gelecek yıl yüzde 2.3, 2015’te ise yüzde 2.7 büyüme bekleniyor. 
Dünya ekonomisi ise bu yıl yüzde 2.7, gelecek yıl yüzde 3.6, 2015’te ise yüzde 3.9 büyüme kaydedecek. Küresel toparlanmanın geçen Mayıs ayında öngörülenden daha zayıf olacağı belirtilirken bunun bazı yükselen piyasa ekonomilerindeki kötüleşen görünümden kaynaklandığı belirtildi. 
Rapora göre ABD’de büyüme bu yıl yüzde 1.9, gelecek yıl 2.9, 2015’te ise yüzde 3.4 olacak. Japonya’da GSYH’nın bu yılki 1.6’lık büyümenin ardından gelecek yıl yüzde 1.5’e, 2015 yılında ise yüzde 1’e düşmesi bekleniyor.
Avro Bölgesi tedrici bir toparlanma görecek. Bu yıl yüzde 0.8 küçülecek olan Avro Bölgesi 2014’te yüzde 1, 2015’te ise yüzde 1.6 büyüyecek.
Raporun Türkiye bölümünde büyümenin bu yılın ilk yarısında kamu altyapı yatırımlarında artış ve güçlü özel tüketimin yönlendirmesiyle güçlendiği, Mayıs’tan itibaren görülen uluslararası sermaye piyasası çalkantısının faiz oranlarını yükselttiği, döviz kurunu düşürdüğü belirtildi. Bununla birlikte finansman ve kredi koşullarının destekleyici olmaya devam ettiği ve küresel talep canlanırken ihracatta artış sağlanabileceği belirtilen raporda “Büyümenin 2014 ve 2015 yıllarında yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmin ediliyor” denildi.
OECD, “Bununla birlikte yerel yönetimler, sosyal güvenlik kurumları ve kamu altyapı ve konut yapıcılar tarafından gerçekleştirilen harcamalar daha uzaktan denetleniyor” denildi. 
OECD, Ekim 2013’te kredi kart ve kredi limitini aşma konusunda sıkı bankacılık düzenlemesinin yeniden güçlendirildiğini, benzer önlemler yetkililerin isteği doğrultusunda tüketici ve KOBİ kredileri için de garanti olacağını belirtti.
Raporda, “Türkiye’de büyümenin 2014-2015’te yüzde 4 dolayında hızlanacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin dış finansman gereksiniminin büyüklüğü ve şirketler sektörünün net dış döviz kuru riski ülkeyi uluslararası sermaye akışlarındaki tersliklere karşı kırılgan kılıyor. Bölgedeki kalıcı jeopolitik gerginliklerle birlikte bu, büyüme için önemli aşağı yönlü riskler anlamına geliyor.Ancak, Hükümetin iç siyasi gerilimleri rahatlatmaya yönelik hükümetin son girişimleriyle birlikte, Avro bölgesinde öngörülenden güçlü bir iyileşme, güven ve büyümeyi artırabilir” denildi.






İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *