ANASAYFA arrow right Siyaset

Kuzey Irak, Türkiye ile aşk yaşıyor

Kuzey Irak, Türkiye ile aşk yaşıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.47
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.47
Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürtler arasında “siyasi ve ekonomik bir aşk” yaşandığı değerlendirmeleri yapılıyor.
Türkiye ile Kuzey Irak’taki Kürtler arasında “siyasi ve ekonomik bir aşk” yaşandığı değerlendirmeleri yapılıyor. Financial Times gazetesi, ekonomik ve enerji çıkarlarının Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki eski gerilimlerin yumuşamasına yol açtığına dikkat çekti. 

Ekonomi gazetesi Financial Times, Kuzey Irak ile ilgili enerji konuların irdelendiği “Kürdistan: Petrol ve Gaz 2012” dosyasında Türkiye’ye geniş yer verdi. Bu bağlamda “Türkiye: Ekonomik ve Enerji Çıkarları Eski Sınır Ötesi Gerilimleri Yumuşatıyor” başlıklı bir analizi yayımlanan gazete, Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilerde önemli değişikliklerin meydana geldiğini belirtti. 
Gazete, “2007’den beri ekonomik ve enerji güvenliği bağları, bir zamanlar soğuk, zaman zaman da patlamaya hazır bir ilişkiyi yeniden tanımladı” diye yazdı. 

“Türkiye’nin Iraklı Kürtlerin kendi kaderini belirlemesine ilişkin tarihi kaygılarının yerini yeni bir ekonomik ve enerji ortaklığı aldı” değerlendirmesini yapan gazete, sadece dört yıl önce “Türklerin Kürt isyancıları yakalamak amacıyla Kuzey Irak’a girdiğini” kaydetti.
İngiliz gazetesi “Ankara, eskiden Erbil’i kendi Kürt sorununun bir parçası olarak görmüş ise de artık Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ni, çözümün bir parçası olarak görüyor” ifadelerini kullandı. 
Ankara ve Erbil’in, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye karşı ortak bir pozisyon aldıkları değerlendirmelerine de yer verildiği analizde Irak’ın güneyinde linslarını kaybeden Türk şirketlerinin Kuzey Irak’ta petrol alanlarını elde etmeye yönelik görüşmeler yaptıklarına da dikkat çekildi. 
FT’ye konuşan Uluslararası Kriz Grubu’nun analisti Hugh Pope ise, “Ancak Ankara bir ikilemle karşı karşıya. İki hedefi var; biri, Kürtlerin kritik bir kütle kazanmalarını önlemek için devletin toprak bütünlüğünü güvence altına almak ancak aynı zamanda Kürtler için ayrı bir petrol ve gaz gücüne götüren bir yolu da izliyor, bu başlı başına bir gelişmedir” dedi. Pope, Türk politikasındaki bu “çelişkinin”, açıklığa kavuşturulmadığını da söyledi.
FT, Türkiye ile Irak arasındaki 10-12 milyar dolarlık ticaret hacminin dörtte üçünü Kuzey Irak ile yapılan ticaretin oluşturduğuna, bölgede faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısının da son üç yılda üç kat arttığına da işaret etti. 
Kuzey Irak’ta halen 30 bin Türk'ün bulunduğunu, her gün yüzlerce kamyonun sınırdan geçtiğini belirten gazete, Kuzey Irak’taki Kürtlerin çoğunun, Türkiye’nin “pragmatik” yaklaşımından ve Bağdat ile yaşadıkları ihtilafta Ankara’nın “jeopolitik desteğinden" yararlanmaya istekli olduklarını kaydetti. 
Buna karşın gazete, “Bazı Kürt yetkililerinin Türklerin niyetlerine ilişkin kuşkuları hala sürüyor. Bir yetkili ‘Bütün bunlar para ile ilgili. İstedikleri elde edince durum değişecek’ dedi” diye yazdı. 
Financial Times, “Türkiye ile siyasi ve ekonomik aşk, Kürtlerin diğer komşusu İran’ı üzüyor” dedikten sonra analizini, bir Kürt yetkilisinin “İranlılar sürekli, bizim tüm iyi kontratları Türklere verdiğimizi söyleyerek şikayet ediyorlar. Ben ise, onlara diyorum ki bize casusları değil, şirketleri gönderin” sözleri ile noktaladı.SHA




İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *