ANASAYFA arrow right Siyaset

Maraş ve Sivas’a çadırkentler Meclis’e taşındı

Maraş ve Sivas’a çadırkentler Meclis’e taşındı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
HDP’den Doğan, Maraş ve Sivas’ın Alevilerin yoğun yaşadığı yerlerine kurulması planlanan
HDP’den Doğan, Maraş ve Sivas’ın Alevilerin yoğun yaşadığı yerlerine kurulması planlanan çadırkentlerle ilgili bölge halkının endişelerini Meclis’e taşındı, sorularını Efkan Ala’ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Maraş ve Sivas’ın Alevi mahalleleri yakınına kurulacak mülteci kamplarıyla ilgili itirazları Meclis’e taşıdı.
Doğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, kamp kurulacak bölgelerin halkının kaygılı olduğunu ve açıklama beklediğini belirtti.
Maraş ve Sivas’ın Alevi bölgeleri
Soru önergesinde olay şöyle açıklandı:
“Yakın zamanda Maraş’ta Alevi nüfusunun yoğun olduğu bölgede kurulmaya çalışılan çadır kent, bölge halkının tepkisini çekti, infiale yol açtı.
Bölge halkı çadır kent için bu bölgenin seçilmesini bir devlet politikası olarak yorumluyor. Alevi ağırlıklı bölgenin demografik yapısının değişmesinden endişe duyuyor.
Gazetelerde Sivas’ın İmranlı, Zara ve Divriği ilçelerinde de çadır kentler kurulacağı yazıldı. İmranlı, Zara ve Divriği de Alevi nüfusunun yoğunlukta olduğu bölgeler.Bu bölgelerin halkı da açıklama bekliyor.”
Bölge halkına sordunuz mu?

Müslüm Doğan Ala’ya şu soruları sordu:
* Sivas’ın İmranlı, Zara ve Divriği ilçelerinde çadır kent kurulacağı iddiaları doğru mu? Doğru ise bu bölgenin seçilmesinin nedenleri nelerdir?
* Alevi nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde yapılması planlanan çadır kentlerin yerlerinin belirlenme aşamalarında bölge halklarının görüşleri alındı mı?
* Gerek etnik gerekse inançsal açıdan sorunlar yaşanmaması için bu kamplar ve çevresinde ne gibi önlemler alınıyor?
* Türkiye'de mülteci, sığınmacı ve göçmenler için hangi şehirlere, kaç çadır kent kurulması planlanıyor ve bu merkezlerin kapasiteleri ne kadar olacak?
Mezhep endişesi mi mera itirazı mı?
Maraş'ta çadır kent kurulmasına karşı olan grubun geçen hafta yapmak istediği yürüyüşe jandarma müdahale etmişti.

Merkez Dülkadiroğlu ilçesine bağlı Sivricehöyük mahallesinde Suriyeli mültecilerin yaşayacağı çadır kente karşı olanlar, 4 Nisan’da basın açıklaması yaptı. Ardından, çadır kentin kurulması planlanan bölgedeki inşaat çalışmalarının yapıldığı şantiyeye yürümek istedi.
Eylemcilere jandarma saldırdı. Gözaltın alınan ve yaralananlar oldu.
CNN Türk’e konuşan bazı mahalle sakinleri ise sorunun, Alevi mahallesi yakınına çadır kent yapılması ve kampta Selefi inancından kişilerin barınması olmadığını söyledi.
Mahalleli, çadır kentin, hayvanların otladığı mera alınan yapılmasından şikayetçi olduklarını belirttiler. (AS)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *