ANASAYFA arrow right Siyaset

Meclisin ilk gündem maddesi yerel seçimler olacak

Meclisin ilk gündem maddesi yerel seçimler olacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.25
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.25
açılacak olan Meclis’te ilk olarak yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi görüşülecek.
Siyasette “kongre” rüzgarları eserken 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’te ilk olarak yerel seçimlerin öne alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi görüşülecek. Meclis açıldığında en çok konuşulacak konular arasında ise dokunulmazlık geliyor.
Meclis açılmadan önce 30 Eylül’de AKP’de kongre heyecanı yaşanacak. Kongrenin ardından Erdoğan’ın parti vitrininde ve kabinede değişiklik yapabileceği ifade ediliyor. 
Kongre heyecanı yaşayacak bir diğer parti ise MHP. 4 Kasım’da yapılacak kongrede MHP’de genel başkanlık için kıyasıya bir yarış gerçekleşecek.
1 Ekim’de işbaşı yapacak olan Meclis’te ilk gündem maddesi yerel seçimlerin öne alınması olacak. Yapılacak anayasa değişikliği teklifi ile 2014 Mart’ında yapılması gereken yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihine alınması bekleniyor. 
Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen bir diğer başlıkta büyükşehir belediyelerine ilişkin tasarı.

Meclis’in bir diğer gündem maddesini ise milletvekili dokunulmazlıkları oluşturuyor. MHP, milletvekili dokunulmazlıklarına ilişkin teklifini bir süre önce AKP ve CHP’ye göndererek destek istemişti. 
Dokunulmazlıklar konusunda iki yol bulunuyor ya anayasa değişikliği ya da dosya bazında ele almak. 
Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki istemler Başkanlıkça, Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona havale ediliyor. Karma Komisyon dokunulmazlığın kaldırılmasına veya kovuşturmanın milletvekilliği veya bakanlık sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor. Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili isterse hazırlık komisyonunda, Karma Komisyonda ve Genel Kurul'da kendini savunur veya bir üyeye savundurur. Genel Kurul raporu kabul ederek dokunulmazlığın kaldırılmasını kararlaştırabileceği gibi raporu reddederek yargılamanın dönem sonuna ertelenmesine de karar verebilir.
Yaz boyunca çalışmalarına devam eden Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu 1 Ekim'den itibaren çalışmalarına hız verecek
Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecine ilişkin Ekim ayında aralarında eski başbakanlardan Tansu Çiller’in de bulunduğu çok sayıda ismi dinleyecek. 


Meclis'te konuşulacak bir diğer başlık ise tutuklu milletvekillerinin durumu olacak.SHA


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *