ANASAYFA arrow right Siyaset

NYT:”Clinton, Türkiye’de isyancılara desteği vurgulayacak”

NYT:”Clinton, Türkiye’de isyancılara desteği vurgulayacak”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.11
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.11
Hillary Clinton’un, Washington’un, Suriyeli isyancılara desteğini vurgulama fırsatı bulacağı” yorumları yapılıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un hafta sonunda Türkiye’ye yapacağı ziyaret sırasında Washington’un, Suriyeli isyancılara desteğini vurgulama fırsatı bulacağı” yorumları yapılıyor. 
New York Times gazetesi, “Suriye’de Esad Düşerse” başlığını kullandığı başyazısında Esad güçlerinin çok sayıda Suriyeliyi öldürmeye devam ettiğini ancak 6 ay öncesine göre muhalefetin galip çıkma olasılığının artmış gibi göründüğünü belirterek, “ABD ve ortakları için zorluk, sadece baskıları artırmak değil aynı zamanda Suriye’nin yapıcı bir geleceği olması için zemin hazırlamak” görüşünü savundu. 
Suriye Başbakanı Riyad Farid Hijab’ın Ürdün’e kaçmasını muhalefet için “psikolojik zafer” olarak niteleyen gazete, isyancıların Suriye ordusuna Şam ve Halep’te meydan okuduklarını ancak çatışmaların büyük olasılıkla daha da kötüleşeceğinı savundu. 
Annan Planı’nın “en olabilir diplomatik çözüm” olduğunu ancak Rusya ve İran’ın, Esad rejimini silahlandırıp yaptırımları reddederek planın başarısızlığa uğramasına yol açtıkları öne sürülen başyazıda “Obama Yönetimi ve NATO, akıllıca doğrudan askeri müdahaleye katılmayı reddetti. Ancak bu durum, Sayın Esad halkına karşı kimyasal silahları kullanmaya kalkarsa değişebilir” denildi. 
NYT, Obama Yönetiminin aylarca isyancılara desteğini artırdığını, 130 ülkeden oluşan bir baskı grubu oluşturduğunu, muhalefet gruplarını birleştirmek için çalıştığını, onlara siyasi bir geçiş organize etmeye yardım ettiğini, istihbarat ve tıbbi yardım sağladığını ve hangi grupların aşırı olup hangilerine de silah verilebileceğini belirlediğini kaydetti. 
Yönetimin aynı zamanda Esad’ın çöküşü ötesini düşünmeye başladığına, bu bağlamla yeni bir mülteci akımına, belediye hizmetlerinin sürdürülmesine, yıkılan ekonominin yeniden harekete geçilmesine ve güvenlik güçlerinin dağılmasını önlemeye yönelik ilişkin planlar yaptığına da dikkat çekildi. Gazete “Amerikan yetkilileri, hükümet çöktüğünde arkasında kaos bırakan Irak’tan ders almış gibi görünüyor” ifadesini de kullandı. 
Buna karşın NYT, “Suriyeli isyancıların yardım istemesi garanti değil ama istemeleri halinde yönetim bu planlara gerçek kaynaklar yatırmaya hazır olmalı” dediği başyazısının son bölümünde şu sözlere yer verdi: 
“Bu hafta sonuna doğru Türkiye’yi ziyaret ettiğinde, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’nun, isyancılara desteği vurgulama fırsatı olacak. ABD aynı zamanda Suriye’ye yaptırımlara yoğunlaşmalı ve krizin sona ermesi konusunda Rusya’dan işbirliğini yapmasını ısrarla istemeye devam etmeli.”



İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *