ANASAYFA arrow right Siyaset

Onanç: Hayır oyu veren 112 CHP'li Anayasa Mahkemesi'ne gitmeli

Onanç: Hayır oyu veren 112 CHP'li Anayasa Mahkemesi'ne gitmeli
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcılarından Gülseren Onanç, milletvekili dokunulmazlığının
CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcılarından Gülseren Onanç, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına baştan hayır denmesi gerektiğini söylüyor. Onanç'a göre oylamada hayır veren CHP'liler AYM'ye başvurmalı.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’nın milletvekilliği dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesinde değişiklik yapmasına dair kanun teklif 20 Mayıs günü TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Bu süreçte tavrı en tartışmalı olan parti Cumhuriyet Halk Partisi'ydi.
Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AKP’nin dokunulmazlık teklifi Anayasa’ya aykırı ama ‘Evet’ diyeceğiz" açıklaması çok tartışıldı.
"CHP kafası karışık izlenimi verdi"
CHP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması tartışmaları boyunca aldığı pozisyonu CHP’nin eski Genel Başkan Yardımcılarından Gülseren Onanç, “CHP bu süreçte kafası karışık bir izlenim verdi” sözleriyle özetliyor.
Onanç’a göre bu karışık izlenimin nedeni “Bir tarafta partinin terörü destekliyor algısı yaratmamak için değişiklik teklifine ‘evet’ diyeceğini söylemesi öte tarafta ise değişiklik teklifinin Anayasa’ya aykırılığından dem vurmasıydı”.
Onanç CHP’nin bu tavrına alışkın olduğunu söylüyor. Nisan 2013’te Merkez Yönetim Kurulu'ndaki (MYK) görevinden istifa etmişti. CHP’de Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkanlık görevini üstlenen Onanç, “CHP tabanının yüzde 65’i barış sürecini destekliyor” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
"Ne zaman Kürt meselesi olsa"
Onanç “CHP’de ne zaman Kürt meselesine dokunan bir konu olsa hep bir ikircikli durum ortaya çıkar. CHP’de bir kanat bu konunun dışında durmamız gerektiğini söyler. Bu çözüm süreci devam ederken de böyleydi, AKP’nin dayattığı Anayasaya aykırı bir öneri olduğu zaman da böyle”.
Genel Kurul’da yapılan oylamalarda nihai oylamaya kadar “evet” sayısının referandum sınırında olması ancak son oylamada birden 360 yeter sayısını 376 “evet” oyuyla geçişi; daha önceki oylamalarda “hayır” veren kimi CHP’lilerin fikir değiştirdiği yorumlarına neden olmuştu.
"Baştan 'hayır' dememiz gerekirdi"
Onanç bu son anda fikir değiştirme meselesini de şöyle yorumluyor: “Bu bence net bir duruşun olmamasından kaynaklanıyor. Ben baştan beri ‘hayır’ dememiz gerektiğini bunu kamuoyuna iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyordum. Anlatacak o kadar güçlü argümanlarımız vardı ki. Referanduma da gidilebilir ve biz neden ‘hayır’ dediğimizi anlatabilirdik. Referandumdan neden korkmamız gerektiğini ben anlamıyorum.”
"Milletvekilinin yükümlülüğü"
Dokunulmazlıkların kaldırılması için sürecin başlamasının ardından HDP’nin CHP’ye yönelik çağrısını ise şöyle değerlendiriyor:
“112 CHP milletvekili ‘hayır’ oyu verdi. ‘Hayır’ oyu veren CHP milletvekilleri Anayasa Mahkemesi’ne kendileri başvurmalı veya bazı milletvekilleri vazgeçtiyse HDP’nin başvurusuna destek vermeli. Anayasa’ya aykırı bir yasa için Anayasa Mahkemesine başvurulur. Bu Milletvekilinin yükümlülüğüdür.”
Gülseren Onanç’a göre dokunulmazlık tartışmalarındaki tavrı ve kaldırılmasına verdiği destek CHP'de bir süredir devam eden yeni bir boyut ekleyecek. (HK)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *