ANASAYFA arrow right Siyaset

PYD; artık Sosyalist Enternasyonal’in “İstişari Üyesi”

PYD; artık Sosyalist Enternasyonal’in “İstişari Üyesi”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.37
Suriye’nin kuzeyindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sosyalist Enternasyonal’in “İstişari
Suriye’nin kuzeyindeki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Sosyalist Enternasyonal’in “İstişari Üyesi” oldu.
CHP’nin başkan yardımcılığını yürüttüğü Sosyalist Enternasyonal’de yılın ikinci Konsey toplantısı, Angola’nın başkenti Luanda’da yapıldı.
Toplantı Sosyalist Enternasyonal’e üye partilerle Afrika, Avrupa, Latin Amerika, Asya ve Orta Doğu’dan örgütleri temsil eden delegeleri bir araya getirdi. Toplantının konularını “Kriz döneminde küresel istikrar, barış ve güvenlik için çalışmak”, “Bağımsız bir dünyada birlikte ilerleme ve eşitlik için çaba” oluşturdu. Bu konular hakkında PYD, Ermenistan, Azerbaycan, Filistin, Rusya ve KKTC temsilcileri konuşurken Türkiye’den herhangi bir konuşmacı yer almadı.
Konsey toplantısı son dönemler dünya çapındaki terör eylemlerinde hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile açıldı.

Konsey, Belarus Sosyal Demokrat Partisi’nin (BSDP), Mısır Sosyal Demokrat Partisi’nin (ESDP), Ülkenin Sosyal Demokrat Partisi’nin (OSDP-Kazakistan), İlerici Demokratik Parti’nin (PDP, Paraguay) ve Yeni Bir Çağ’ın (UNT, Venezuela) tam üyeliğe terfi etmelerini onayladı.
PYD ile KKTC’den Sosyal Demokrat Parti organizasyona danışman üye olarak katıldı. Ancak KKTC’li konuşmacıların önündeki tanıtım kartında KKTC değil “Kıbrıs” ibaresi yer aldı. PYD’nin SE’e katılımı “yeniozgurpolitika.org” sitesinde şöyle anlatıldı:

“Ortadoğu'da halkların demokrasi ve özgürlük mücadelesinin öncüsü olan PYD'nin Sosyalist Enternasyonal'e ‘danışman parti’ olarak kabul edilmesi Rojava'nın statüsü için önemli bir adım olarak görülüyor. Aynı zamanda karar, Türk Hükümeti'nin Rojava ve PYD karşıtı politikalarının da uluslararası alanda kabul görmediğini bir kez daha ortaya koydu. Türkiye'den CHP'nin üye olduğu, HDP'nin de PYD gibi danışman parti olarak yer aldığı Sosyalist Enternasyonal tüm dünyada faaliyet gösteren uluslararası bir organizasyon. Sosyalist Enternasyonal; sosyal demokrat, sosyalist, demokratik sosyalist ve işçi sınıfını temsil eden partilerin üye olduğu uluslararası bir örgütlenme olarak kendini tarif ediyor. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra sosyalist partilerin federatif örgütlenme modeli olarak ortaya çıkan Sosyalist Enternasyonal, 1951'de Frankfurt'ta yapılan konferansla şu andaki pozisyonuna kavuştu.


12 ülkenin temsilciliklerinin bulunduğu Sosyalist Enternasyonal'de 120'yi aşkın parti yer alıyor. Avrupa Parlamentosu'nda da faaliyet gösteren Sosyalist Enternasyonal, küresel ölçekte yeniden tariflenmiş demokratik sol perspektiflerle dünya ülkeleri arasında politikasını dizayn etmekte.”
KKTC’den ve Suriye’den toplantıya katılan bu partilerin temsilcileri konuşmalar da yaptı. PYD adına konuşmayı Yunanistan Temsilcisi İbrahim Müslim gerçekleştirdi. Aynı zamanda PYD’nin Avrupa Diplomasi Temsilciliği görevini de yürüten Muslim, 19 Mayıs’ta "Pontus Rum Soykırımı" anmalarına katılmıştı. Müslim’in Karadeniz’de Pontus, Anadolu'da ise Rum halkına yönelik olarak 1908-1923 tarihleri arasında "soykırım" uygulandığı iddiası basına yansımıştı. Müslim’in ayrıca Atina’daki “anmalarda” “Rum halkına yönelik olarak işlenen suçlar ile Jöntürkler ve Kemalist rejim döneminde gerçekleştirilen soykırımı tanıyoruz, Kobane’den Antik Amida’ya, günümüz Diyarbakır’ından İzmir ve Trabzon’a dek halkların özgürlük mücadelesi devam ediyor” dediği iddia edilmişti.
Toplantıda İran’daki Kürdistan Demokratik Partisi’nin tam üyelik başvurusu da kabul edildi. (ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *