ANASAYFA arrow right Siyaset

PYD konusu, Türk-Amerikan ilişkilerinde daha derin çatlaklar yaratıyor

PYD konusu, Türk-Amerikan ilişkilerinde daha derin çatlaklar yaratıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Kürtler nedeniyle ABD ile Türkiye arasında “tırmanan” gerginliklerin iki ülkenin Suriye ihtilafına
New York Times Gazetesi:
Kürtler nedeniyle ABD ile Türkiye arasında “tırmanan” gerginliklerin iki ülkenin Suriye ihtilafına ilişkin ittifakını zedelediği yorumları yapılıyor. New York Times Gazetesi, Türkiye ile ABD arasındaki YPG'ye dair görüş ayrılıklarına vurgu yaptığı analizinde “ABD, YPG savaşçılarını aktif biçimde desteklerken Türkiye onlara saldırıyor, bu da Türk-Amerikan ilişkilerinde daha derin bir çatlak yaratıyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

New York Times Gazetesi "Kürtler Konusundaki Anlaşmazlık, ABD-Türkiye İttifakını Tehdit Ediyor" başlığı ile verdiği bir analizde yaşanan sıkıntıları okuyucularına soru yanıt biçimde aktarıyor.
“Suriye ihtilafında ittifakları zedelenen Türkiye ile ABD arasındaki tırmanan gerilim, kendilerine ait bir devletleri olmayan Kürtlerden kaynaklanıylor” diyen gazete, “Kürtler, Türkiye için neden o kadar büyük bir öncelik haline geldi?” sorusuna karşın, Türkiye’nin yıllardır PKK isyanını bastırmaya çalıştığını, kısa süreli barış sürecinin ise geçen yıl çöktüğünü aktarıyor.

“Şimdi Türkler, PKK’nın iki ülkeyi kapsayacak bir özerk bölge kurmak amacıyla YPG olarak bilinen Suriye’nin kuzeyindeki Kürt militanlarıyla işbirliği yaptığını söylülüyor” diyen gazete, Suriye ve Türkiye’deki Kürt militanlar arasında farklılık olup olmadığı sorusuna “Kime sorduğunuza bağlı” karşılığını veriyor.
Gazete, “ABD, YPG’nin esasen Suriye’deki Kürt bölgelerini iç savaşın yıkımından korumaya odakladığını ve İslam Devleti grubuyla başarılı biçimde savaştığını savunarak farklı olduğunu söylüyor. Türkiye ise, YPG’nin temel olarak 'silahlı mücadele ile ayrılma' gibi PKK ile aynı amaçlarının olduğunu ve ABD’nin onları terörist olarak görmesi gerektiğini söylüyor” diye yazıyor.
NYT, analizinde “NATO müttefikleri olan Türkiye ve ABD arasındaki görüş ayrılıkları neden o kadar büyük bir sorun haline geldi?” sorusuna şu yanıtı veriyor:

“ABD, YPG savaşçılarını aktif biçimde desteklerken Türkiye onlara saldırıyor bu da Türk-Amerikan ilişkilerinde daha derin bir çatlak yaratmakla tehdit ediyor.Türk güçleri, hafta sonundan beri Suriye’deki YPG mevzillerini top ateşine tutuyor. Türk yetkililer, Ankara’da Çarşama günü 28 kişiyi öldüren bombalı saldırıdan YPG’yi sorumlu tutarak, ABD üzerindeki baskıyı yoğunlaştırdı.”
Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığın Suriye savaşını nasıl etkileyebileceğini de değerlendiren gazete, iltilafın daha da karmaşıklaşabileceğini belirtyor. Türkiye ile ABD'nin Esad’ın başlıca muhalifleri arasında bulunduğunu kaydeden gazete “Bu nedenle Amerika-Türkiye gerginliği doğrudan Esad ve müttefikleri olan Rusya ve İran’ın yararına olabilir” dedikten sonra analizi şu sözlerle noktalıyor:
“Rusya ve İran’ın yardımından cesaret alan Esad güçleri toprak geri alıp olası barış görüşmelerindeki pozisyonunu güçlendirirken Amerikalılar, Türkiye’nin Suriye’deki kara operasyonu çağrılarına olumlu yanıt vermeyecekleri yönünde güçlü işratler verdi. ABD aynı zamanda Suriye ihtilafında Rusya ile doğrudan bir askeri çatışma olasılığının içine çekilmeyeceğini de açıkça ortaya koydu."ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *