ANASAYFA arrow right Siyaset

Seymour Hersh: Obama, Pentagon uyardığı halde Erdoğan'a neden destek verdi?

Seymour Hersh: Obama, Pentagon uyardığı halde Erdoğan'a neden destek verdi?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Ünlü gazeteci Hersh son makalesinde Obama-Suriye-Pentagon ilişkilerini ve Suriye'ye
Ünlü gazeteci Hersh son makalesinde Obama-Suriye-Pentagon ilişkilerini ve Suriye'ye silah sevkiyatında Türkiye'nin rolünü yazdı.
London Review of Books'un yeni sayısında ABD’li gazeteci Seymour M. Hersh imzalı “Ordudan Orduya” (Military to Military) başlıklı bir makale yayımlandı. Ünlü gazeteci Hersh, makalesinde ABD'nin Suriye politikasında yaşanan karmaşayı aktarıyor. Hersh'e göre ABD ordusu ile Obama'nın politikasının 2013'ten itibaren farklılaştı ve bu kırılmada Türkiye'nin IŞİD ve Nusra cephesi gibi "cihatçı radikallere" desteğinin payı da var.
Derginin 1-7 Ocak 2016 tarihli 38. sayısındaki makalede önemli iddialar var. ABD iç politikası açısından en kritik iddia ise bu istihbaratın Başkan Obama’nın bilgisi dışında ve hatta Obama’ya rağmen ABD ordusu tarafından verildi.

ABD ordusu, Suriye ordusuna bilgi aktarıyor. Hersh’e göre ABD ordusu doğrudan bağlantı kurmuyor; bu bilgileri Almanya, İsrail ve Rusya üzerinden Suriye ordusuyla paylaşıyor. Makalede 2013 yılının ABD’de Suriye iç savaşıyla ilgili politikada bir kırılma yaşandığı öne sürülüyor. Hersh uzun makalesinin hemen girişinde Pentagon içindeki bazı üst düzey yetkililerin Obama’nın Rusya ve Çin karşıtı politikalarıyla Soğuk Savaş düşüncesini devam ettirdiğini düşündüklerini yazdı. Bu şu anlama geliyor Obama’nın Esad’ın gitmesi öncelikli politikasının 2013 sonrasında askeri üst yetkililer tarafından desteklenmedi. Rusya ve Çin’in öncelikle IŞİD’in durdurulması yönündeki stratejisi Pentagon tarafından desteklenmeye başlandı.

2013 tarihli rapor
2013’teki kırılma Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) ile Pentagon’nun hazırladığı raporla belirginleşti. 2013 yılında hazırlanan raporda, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın devrilmesinin Libya’daki gibi cihatçı bir yönetime yol açacağı savunuluyordu.
Bu raporda Türkiye’nin kilit rolüne de atıf yapılıyordu. DIA’nın başındaki isim olan korgeneral Michael Flynn 2012 – 2014 yılları arasında Esad muhaliflerine istihbarat aktardığını doğruluyor.
Hersh, Flynn’in bizzat kendisine, “Türkiye’nin Suriye sınırından yabancı savaşçıların ve silahların geçişini engellemediğini” söylediğini aktarıyor. Flynn ABD’nin muhaliflere ilişkin stratejisiyle Türkiye’nin uzun vadede IŞİD ve Nusra hakkındaki görüşünün farklı olduğunu anladıklarını da aktarmış.

Libya'daki silehlar Türkiye'den taşınıyordu
Söz konusu raporda Katar ve Suudi Arabistan'ın desteğiyle, Libya'daki silahları Türkiye aracılığıyla Suriye'ye taşınıyordu. Hersh’e göre Flynn’ın verdiği bilgiler raporda da geçiyordu. Raporda, Esad'a karşı savaşanları silahlandırma ve destekleme yönündeki ABD politikasının Türkiye ile birlikte belirlendiğini ve bu politikanın Nusra ve IŞİD dahil bütün muhalefete destek haline dönüştüğü söyleniyordu. Yani raporda Türkiye, Obama'nın Suriye politikası önünde en büyük engel olarak gösteriliyordu.
Raporun özeti şuydu, Suriye’de “ılımlı” muhalefet yoktu ve ABD aşırılıkçıları silahlandırıyordu.
Obama ordunun politikasından habersiz
Hersh'e göre, Obama yönetimini değiştiremeyeceğini anlayan ordu, 2013 sonbaharında kendi planları doğrultusunda hareket etmeye başladı. Ancak ordunun bu politika değişikliğinden Obama haberdar değildi.

"Türkiye cephaneliğindeki silahları gönderelim"
İddiaya göre Pentagon, Esad'a niyetinin iyi olduğunu göstermek için bir jest yapmalıydı. Bunun için bulunan çözüm, Libya'dan Suriye'ye muhaliflere giden silah akışına sekte vurmaktı.
Genelkurmay danışmanına göre, Başkan Obama'nın emri ile devam eden silah akışını durdurmak mümkün değildi. Bu nedenle Genelkurmay başka bir yol izledi.
Genelkurmay'ın CIA'e önerisi şuydu: “Libya'daki silah pazarı pahalı, ayrıca silahların Suriye'ye gitmesi için deniz yolculuğu da riskli. Bunun yerine, Türkiye'nin cephaneliğindeki silahları Suriyeli muhaliflere gönderelim. Hem daha ucuz, hem ulaşması daha az zaman alır.”

Fakat iddiaya göre, bu öneriden yalnızca CIA faydalanmadı. Genelkurmay danışmanı, bu süreçte “ABD ordusunun güvendiği, ancak Erdoğan'a sadık olmayan Türklerle çalıştıklarını” iddia ediyor.
Böylece modası geçmiş, düşük model silahları cihatçılara gönderdiklerini söyleyen danışman, “Bu sayede Esad'a, Başkanlık politikasına zarar verebileceğimizi gösterdik” diyor.
Hersh'ten kritik soru?
Hersh makalesinin sonunda Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, 1 Ekim’de emekli olmasının ardından Obama'nın daha yumuşak başlı bir Pentagon'a kavuştuğunu belirtiyor. Ve yazısını şöyle bitiriyor:

"Bundan böyle askeri kanattan, Obama’nın Esad’ı horgörme ve Erdoğan’ı destekleme politikasına dolaylı karşı çıkışlar gelmeyecek. Dempsey ve iş arkadaşları, Amerikan istihbarat teşkilatının aleyhindeki dosyalarına rağmen Erdoğan’a Obama’nın verdiği kamu desteğini anlayamamış durumdalar. Obama da aslında özelde bu dosyalara katılıyor. Başkan, Erdoğan’ın istihbarat şefine Beyaz Saray’daki gergin bir toplantıda “Suriye’deki radikallerle neler yaptığınızı biliyoruz” demişti (17 Nisan 2014 LRB’sinde açıkladığım gibi). Pentagon ve Savunma İstihbarat Teşkilatı, Washington’a sürekli olarak Suriye’deki cihatçı tehditten ve Türkiye’nin buna olan desteğinden bahsediyordu. Bu mesaj hiçbir zaman dinlenmedi. Peki neden?" (HK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *