ANASAYFA arrow right Siyaset

Sosyalist Enternasyonal YPG'ye destek çıktı

Sosyalist Enternasyonal  YPG'ye destek çıktı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.42
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.42
Başkan Yardımcılığını CHP'li Umut Oran'ın yaptığı Sosyalist Enternasyonal'den YPG'ye destek çıktı.
Başkan Yardımcılığını CHP'li Umut Oran'ın yaptığı Sosyalist Enternasyonal'den YPG'ye destek çıktı.
Sosyalist Enternasyonal (SE)'in 1-2 Temmuz günlerinde Cenevre'de düzenlediği "Sosyalist Enternasyonal Konseyi -BM" toplantısı sırasında "Kürt Bölgesi Hakkında Deklarasyon" yayınlandı.

Deklarasyon'da "SE (Sosyalist Enternasyonal) Suriye'de DEAŞ'a karşı uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDF-YPG/J ve diğer Suriyeli Kürtler) savaşan tüm güçlerin çabalarını tanımaktadır" satırları yer aldı.
Deklarasyonda Suriye'de Kürtlerin özerklik ilanlarının desteklenmesi yönünde bir başka temenni de yer alırken "SE, Suriye'de federalizmi, demokrasiyi, demokratik federalizmi, desantralizasyonu ya da Suriye halkının kararlaştıracağı herhangi bir diğer yönetişim biçimini teminat altına alacak siyasi bir çerveve oluşturulması çabalarını tanımaktadır" denildi.

Sosyalist Enternasyonal'in Kürt deklarasyonu şöyle:"Sosyalist Enternasyonal Konseyi Orta Doğu'nun kritik bir kavşaktan geçmekte olduğunun farkındadır. Mezhepçilik, milli şövanizm, terörizm, iyi yönetişim eksikliği ve kötü ekonomik koşullar bölgeyi istikrarsızlığın içine çekmiş bulunmaktadır.
SE bölgedeki Kürt sorununun ve Kürt Güçlerinin genelde ve Peşmerge güçlerinin özelde, terörizmle mücadelede ve göçmenler ve yerlerinden edilmiş kişiler için konuksever ve güvenli bir ortam temin etmekte oynadığı pozitif rolün farkındadır.
Irak'ta, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KRG) rolü Deaş'ın yenilmesinde yaşamsaldır. KRG'nin bir dizi sorunla, cesaret ve samimiyetle başa çıkmadaki çaba ve rolünün farkındayız. Yöntem ve zihniyet değişikliğine gidilmeksizin başvurulan eski paradigmalar kısır bir döngü üretecektir.
Kürtlerin İran, Irak, Suriye ve Türkiye içindeki barış, diyalog ve demokratik çözüm özlemleri memnuniyetle karşılanmakta ve onların demokratik emellerini destekleyen SE tarafından desteklenmektedir.

SE Konseyi;
Tüm tarafların sükunet içinde davranmasını, şiddetten kaçınmasını ve çatışmanın çözüme kavuşturulması için siyasete başvurmasını cesaretlendirmektedir.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak hükümeti arasında yeni bir formül için karşılıklı anlayış yoluyla kendi kaderini tayin etme hakkını memnuniyetle karşılamaktadır.
BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye Hakkındaki Çözümlerinin, özellikle de Resolution 2254 (2015)'in uygulanmasını talep etmektedir.

SE, Suriye'de federalizmi, demokrasiyi, demokratik federalizmi, desantralizasyonu ya da Suriye halkının kararlaştıracağı herhangi bir diğer yönetişim biçimini teminat altına alacak siyasi bir çerveve oluşturulması çabalarını tanımaktadır.
SE Suriye'de DEAŞ'a karşı uluslararası müttefiklerle koordinasyon içinde Suriye Demokratik Güçleri (SDF-YPG/J ve diğer Suriyeli Kürtler) savaşan tüm güçlerin çabalarını tanımaktadır.
Nihayetinde, BM ve tüm uluslararası taraflar nezdinde, göçmenlere yardım edilmesi ve göç sebeplerini ortadan kaldıracak gerekli atmosferin yaratılması ve ülkelerine geri dönmelerinde yardım edilmesi çağrısında bulunuyoruz."
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *