ANASAYFA arrow right Siyaset

Suriye'de 17 ayda 17 gazeteci öldürüldü

Suriye'de 17 ayda 17 gazeteci öldürüldü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 02.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 02.22
Halep'te hayatını kaybetmesiyle Suriye'de görev yapan gazetecilerin can güvenliği tekrar gündeme geldi.
Japon gazeteci Mika Yamamoto'nun Halep'te hayatını kaybetmesiyle Suriye'de görev yapan gazetecilerin can güvenliği tekrar gündeme geldi. Olayların yaşandığı 17 ay boyunca 17 gazeteci hayatını kaybetti, Türk gazeteci Cüneyt Ünal ve el-Hurra kanalı muhabiri Beşar Fehmi halen kayıp, çok sayıda yerel basın mensubundan haber alınamıyor.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) verilerine göre, Kasım 2011'de gazeteci Ferzat Jarban'ın öldürülmesiyle başlayan süreçte 17 gazetecinin hayatını kaybetmesi, Suriye'yi gazeteciler için dünyadaki en tehlikeli yer haline getiriyor. Halen 2 gazetecinin kayıp olduğunu belirten komite, son iki haftada 3 gazetecinin öldürüldüğüne, çok sayıda yerel gazetecinin de halen kayıp olduğuna dikkati çekerek, gazetecilere yönelik ''ölümcül bir saldırı dalgası başladığını'' savundu.
Suriye'de görev esnasında hayatını kaybeden Japon kadın gazeteci Mika Yamamoto'nun cenazesi, Özgür Suriye Ordusu'nun yardımıyla gazeteci eşiyle geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye getirildi. Afganistan ve Irak savaşlarını da izlemiş deneyimli gazetecinin ölümü ülkedeki gazetecilerin güvenliğini yeniden gündeme taşıdı.
Halep'te ordu birlikleriyle muhalifler arasında çıkan çatışmada başından yaralanan Cezayir asıllı Fransız gazeteci Yasin bin Rabia ise tedavi için Türkiye'ye getirildi.
Arap TV kanalı el-Hurra adına Halep'de görev yapan Türk gazeteci Cüneyt Ünal ve yine aynı kanalın muhabiri Beşar Fehmi'den 20 Ağustos'tan bu yana haber alınamıyor, bölgede çok sayıda yerel basın mensubu da kayıp.
Medya mensuplarını hedef almayın
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü ise Suriye'de son olarak 3 gazetecinin öldürülmesiyle profesyonel ve yerel gazetecilere karşı şiddetin endişe verici şekilde artmaya devam ettiğini, Şam'dan Lübnan sınırına kadar birçok yerde gazetecilerin öldürüldüğünü kaydetti.
Bölgedeki muhabirlerden aldığı bilgilere dayandırarak 6 kayıp basın mensubunun serbest bırakıldığını, haber alınamayan 30'dan fazla gazetecinin hayatından endişe edildiğini bildiren RSF, ülkede çatışan bütün gruplara uluslararası hukuka saygı göstererek ''haber yapmaya çalışan medya mensuplarını hedef almamaları'' çağrısında bulundu.
Milli Gazete'den Cihat Arpacık ve Star Gazetesi'nden Kemal Gümüş, Suriye'deki olayları izlemek üzere gittikleri Halep'e bağlı Afrin kentinde, PYD üyesi oldukları kaydedilen bir grup tarafından alıkonulmuş, 2 Ağustos'ta serbest bırakılmıştı.
AA Foto Muhabiri Gül, yaralanmıştı
Temmuzda El-Cezire televizyonu Ankara muhabiri yaralanmış, İngiliz meslektaşıyla kaçırılan Hollandalı gazeteci Jeroen Oerlenmans bir hafta sonra serbest kalmış, Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Sinan Gül'ün keskin nişancılar tarafından vurulduğu an ekranlara yansımış, daha sonra çatışma bölgesinden kurtarılan Muhabir Samet Doğan ve Kameraman Kenan Yeşilyurt, Özgür Suriye Ordusu tarafından güvenlikli bölgeye getirilmişti.
Belgesel çekmek için gittiği Suriye'de kaçırılan Türk gazeteci Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan 70 gün haber alınamamış, 2 gazeteci yoğun diplomatik temasların ardından serbest bırakılmıştı.AA


resim
Suriye'de 17 aydır devam eden olaylarda 17 gazeteci yaşamını yitirirken, 30 gazeteciden de haber alınamıyor.


İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *