ANASAYFA arrow right Siyaset

Suriye’de şiddetin durdurulması için Münih’te anlaşmaya varıldı

Suriye’de şiddetin durdurulması için Münih’te anlaşmaya varıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Bir haftalık süre içerisinde, Suriye genelinde şiddetin durdurulması
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “Bir haftalık süre içerisinde, Suriye genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi. Rusya operasyonların süreceğini açıkladı. Anlaşma IŞİD, El Nusra gibi örgütleri kapsamıyor.
Almanya'nın Münih şehrinde gerçekleşen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısından, Suriye’de bir hafta içinde şiddetin durdurulması yönünde mutabakata varıldı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD ve Rusya’nın yanı sıra bölge ülkeleri Suudi Arabistan, İran ve Türkiye’nin de katıldığı görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Bir haftalık süre içerisinde, ülke genelinde şiddetin durdurulması konusunda anlaşmaya vardık” dedi.
“Ateşkes” değil, “şiddetin durdurulması”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ortak basın toplantısında konuşan Kerry şunları söyledi:

“Şiddetin durdurulması amacıyla BM’nin [Birleşmiş Milletler] himayesi altında çalışacak, ABD ve Rusya’nın eşbaşkanlıklarını yapacakları bir görev grubu kurma konusunda da anlaşmaya vardık. Gelecek hafta bu grup, şiddetin ve saldırıların uzun dönemli, kapsamlı ve kalıcı bir şekilde durdurulması konusunda yöntemler geliştirmek üzere çalışacak.”
Kerry açıklamasında, “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullandı, “ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini” söyledi.

IŞİD gibi örgütleri kapsamıyor
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “şiddetin durdurulması kararının IŞİD [İslam Devleti] gibi örgütler için geçerli olmayacağını, IŞİD’le mücadelenin devam edeceğini de ekledi:
“Bu anlaşma Suriye’de terör örgütleri DAEŞ (IŞİD), El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü tarafından tanınmış olan gruplar dışında tüm taraflar için geçerli olacak.”
Rusya: Operasyonlar sürecek
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini söyledi:
“Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının DAEŞ ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek.”
Dışişleri bakanları, Münih’te varılan uzlaşma çerçevesinde, özellikle kuşatma altındaki bölgelere hızlı bir şekilde insani yardımların ulaştırılması konusunda hemen harekete geçileceğini açıkladı.

Almanya: Askeri çözüm olmaz
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü” dile getirdi.
Steinmeier, “Suriye'deki şiddetin engellenmesi için bir çözüm bulunamazsa bu ülkenin terör ve iç savaştan dolayı perişan olacağını” belirtti.
AB: BM kararı uygulanacak
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini de “Aralık ayında BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık” dedi.
BM Güvenlik Konseyi 18 Aralık 2015’te, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. (AS)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *