ANASAYFA arrow right Siyaset

Vekiller soruyor, hükümet cevaplamıyor

Vekiller soruyor, hükümet cevaplamıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.41
CHP'li Ceyhun İrgil'in verdiği soru önergesine gelen yanıta göre, hükümet yetkilileri kendilerine
CHP'li Ceyhun İrgil'in verdiği soru önergesine gelen yanıta göre, hükümet yetkilileri kendilerine yöneltilen soru önergelerin yüzde 83'üne resmi süre içinde cevaplamadı. Önergelerin yüzde 52'si ise tamamen cevapsız kaldı. 26. Yasama Dönemi’nin ilk altı ayında muhalefet partilerinin hükümete yönelttiği 4 bin 526 soru önergesi işleme alındı. Hükümet önergelerin yüzde 83'üne resmi süre içinde cevaplamadı. Soru önergelerinin yüzde 52'si ise tamamen cevapsız kaldı.
CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TBMM Başkanlığı’na 26. yasama döneminin ilk 6 ayında verilen soru önergelerinin sayısını ve ne kadarının yanıtlandığını sordu. Meclis iç tüzüğüne göre, milletvekillerinin hükümete yönelttiği soru önergelerinin 15 gün içinde yanıtlanması gerekiyor. Resmi süre içinde yanıtlanmadığında TBMM Başkanlığı önergenin muhattabına bir uyarı gönderiyor. Bu aşamada da yanıtlanmayan soru önergeleri Gelen Kağıtlar Listesi’nde ilan ediliyor.

İrgil’in soru önergesine verilen cevaba göre, 6 ayda verilen 4 bin 526 soru önergesinden sadece 388’i resmi süre içinde yanıtlandı. 825’i süresi geçtikten sonra yanıtlandı. Önergelerin 2 bin 386’sı ise hala yanıt bekliyor. Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı'ndan verilen cevapta, 3 bin 778 soru önergesinin resmi sürede cevaplanmadığı, 3 bin 211 soru önergesinin de Gelen Kağıtlar Listesi'nde ilan edildiği belirtildi. İrgil, bu soru önergesine verilen cevaptaki sayısal tutarsızlıkların da takipçisi olacaklarını söyledi.
Hangi bakana kaç soru önergesi verildi?
En çok soru önergesi, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yöneltildi. İçişleri Bakanını sırasıyla Milli Eğitim Bakanı, Sağlık Bakanı ve Adalet Bakanı takip etti.
Soru önergelerine verilen cevaplar da tartışmalı
HDP Bingöl milletvekili Hişyar Özsoy, Bingöl’de artan intihar vakalarına ilişkin İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması talebiyle verdiği soru önergesine tam 6 ay sonra cevap verildiğini ve verilen cevabın “tek cümlelik ve konunun ciddiyetinden uzak” olduğunu belirtmişti.
Özsoy’un intihar vakalarına ilişkin 5 soruluk soru önergesine, İçişleri Bakanı Ala “İntihar ve benzeri sorunların önlenmesine yönelik koruyucu, önleyici, eğitici ve rehabilite edici politikalar uygulanmaktadır” cümlesiyle cevap vermişti.
Kadın örgütleri de erkek şiddetine ilişkin resmi veri bulunmamasını yıllardır eleştiriyor. Bu konuya ilişkin tek resmi veri, soru önergelerine verilen cevaplar. Ancak bu cevaplar da birbiriyle çelişiyor.
Örneğin Adalet Bakanlığı’na göre 2009’un ilk yedi ayında 953 kadın öldürülmüş. İçişleri Bakanlığı’na göre 2009’da 324 kadın öldürülmüş. Eski Aile Bakanı Fatma Şahin’in İçişleri Bakanlığı’na referansla açıkladığı verilere göre bu sayı 171.
Mor Çatı’nın hazırladığı “Erkek Şiddetiyle İlgili Bilgilere Ulaşmak Neden Güçtür” başlıklı kitapçıkta, 2011 seçimlerinden bu yana, erkek şiddetiyle ilgili verilen 202 soru önergesi ve verilen tutarsız cevaplar yer alıyor. (ÇT)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *