ANASAYFA arrow right Siyaset

Washington ve Ankara buzlaşı bulmaya çalışıyor

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.43
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.43
Türkiye ile ABD arasında "bir zamanlar sağlam olan ittifaktaki sıkıntılar büyümüş” olsa da yine iki ülkenin
Türkiye ile ABD arasında "bir zamanlar sağlam olan ittifaktaki sıkıntılar büyümüş” olsa da yine iki ülkenin “Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yapmak amacıyla yeni yollar bulmak için uğraştığı” yorumları yapılıyor. Financial Times gazetesi, Suriye konusunda “son haftalarda Washington ve Ankara’nın bir tür uzlaşı bulmaya başladığının işaretleri olduğunu” düşünüyor.

Financial Times tarafından yayınlanan bir analizde ABD Başkanı Barack Obama’nın 2012 yılında yeniden seçildikten sonra en yakın hissettiği dünya liderler listesine dönemin Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’I da dahil ettiğini anımsattı. Gazete “Sayın Obama’nın, dört ay içinde Beyaz Saray’dan ayrılmaya hazırlanırken diğer bir güvenilir şırdaşlar listesine Sayın Erdoğan’ı dahil edeceğini tasavvur etmek zor” yorumunu yaptı.

Türkiye’deki 15 Temmuz başarısız darbe girişimi öncesi bile ABD’nin Türkiye ile ilişkilerinin “Suriye ihtilafına nasıl mücadele edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar ve Erdoğan’ın giderek artan otoriter tarzı konularındaki görüş ayrılıkları nedeniyle topalladığını” savunan gazete, darbe girişimi sonrası iki ülke arasındaki “ittifakın daha da kırılgan durumuda bulunduğunu” iddia etti.
Analizinde ABD’li düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center’den Blaise Misztal’ın “Darbe sonrası Türkiye’nin dış politikasının ülkenin çıkarlarından çok Erdoğan’ın kendi kişiliğini yansıttığı” görüşü yansıtıldı, iki ülke arasındaki “ilk sorunun” Türkiye’nin iadesini istediği Fethullah Gülen’in “kaderi” olduğu öne sürüldü.
FT, Obama yönetiminin iade talebini incelemesini en kısa süre içinde tamamlamak için elinden gelenini yapacağını söylediğini ancak kararın bir ABD mahkemesince onaylanması gerekeceğini belirtti. Analizde ABD ve Türkiye’nin, son iki yıldır defalarca Suriye ihtilafı konusunda “karşı karşıya geldiğine” dikkat çekildi.
Bu çerçevede Suriyeli Kürt güçlere ilişkin görüş ayrılıklarına değinen gazete, buna karşın “son haftalarda Washington ve Ankara’nın bir türlü uzlaşı bulmaya başladığının işaretleri olduğunu” belirtirken “Aylarca ABD’den gelen baskılardan sonra Türkiye Ağustos ayında Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı bir taarruz başlattı” diye yazdı.

Ancak operasyonun ABD için “zor” sorulara yol açtığı savunulan analizde “Birincisi Türk güçleri ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde desteklediği Sünni isyancıların Kürtlerle savaşmaya başlaması riski. Bu da fiilen Washington’un müttefiklerini karşı karşıya getirir” görüşü dile getirildi.
FT, “Suriyeli mülteciler sorunu da var” derken Türkiye’nin “güvenli bölge” talebine değindi. Gazete “ABD, böyle bir güvenli bölgenin oluşturulmasından temkinli çünkü uçuşa yasak bölgeyi uygulatması gerekecek, bu da kendini Suriye veya Rus savaş uçaklarıyla doğrudan bir çatışmaya sürükleyebilir” yorumunu yaptı.
Analizde “darbe girişiminin tetiklediği bozulmaya rağmen bile ABD ve Türkiye, Suriye’de birlikte çalışmak için yeni bir yol bulmayı amaçlıyor. Ancak tamamen hem fikir değiller” denildi. ANKA
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *