ANASAYFA arrow right Siyaset

YPG ile ilgili Türkiye ile aynı görüşte değiliz

YPG ile ilgili Türkiye ile aynı görüşte değiliz
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kobanê'yi ziyaret etmesi sonrası Erdoğan'ın "Ben
Türkiye ile ABD'den karşılıklı PYD açıklamaları
Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kobanê'yi ziyaret etmesi sonrası Erdoğan'ın "Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani'deki teröristler mi" sözleriyle iki ülke arasında karşılıklı açıklama sürecini başlattı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner'den "PKK ile YPG arasında fark var. PKK terör örgütü ama, YPG ile ilgili Türkiye ile aynı görüşte değiliz" açıklaması geldi.
Kirby, ABD'nin PYD'ye desteğinin devam edeceğini söyledi. Ardından "Bununla birlikte PKK'yı bir terör örgütü olarak tanıyoruz'' diye ekledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Budapeşte ziyareti esnasında yaptığı ortak basın toplantısında söylediği "Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden'a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry'ye defalarca bunu anlattım'' sözleri sorulduğunda, Kirby "Biz bir şey görmedik, kesinlikle Başkan yardımcısı Biden'a bu türlü belgeler verildiği haberlerini doğrulayamam'' cevabını verdi.

Türkiye ile ABD arasında PYD üzerinden karşılıklı açıklama yapma süreci, Cenevre'de 29 Ocak günü başlayan Suriye'de barış görüşmeleri sürerken ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kobani'yi 1 Şubat günü ziyaret ettiği ortaya çıkmasıyla hızlanmıştı.
7 Şubat - Erdoğan: PKK ne ise PYD odur
Erdoğan 7 Şubat günü Güney Amerika gezisi dönüşünde ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi McGurk'ün Kobani'ye gitmesine tepki göstermiş ve “Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobanê'deki teröristler mi?" demişti.

"PYD, YPG terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Cenevre temsilcilerinin olduğu dönemde PYD gelemiyor, o kalkıyor Kobani’ye gidiyor. Kobanê’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz?”
8 Şubat - Kirby: PYD terörist bir grup değildir
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby bu açıklamaya da 8 Şubat günü erken saatlerde yanıt vermiş ve PYD’yi terörist bir grup olarak görmediklerini ifade etmişti: “Türkiye'nin, PYD ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak PYD, IŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri."
Kirby, McGurk'un Polat Can'la görüşmesinin tesadüfen olduğunu belirterek, "Bu kişiyle görüşmesi daha önceden planlanmamıştı, Orada Kürt savaşçıları temsil ediyordu" dedi.
9 Şubat - Erdoğan: Ey Amerika
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı’nda 9 Şubat günü düzenlenen 20'nci Muhtarlar Toplantısı'nda "Ey Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle beraber misiniz yoksa bu terör örgütü PYD ile YPG ile mi berabersiniz?" demişti.

9 Şubat - Çavuşoğlu: Resimleriyle, isimleriyle verdi
John Kirby'e yanıt Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan 9 Şubat günü geldi: "ABD'nin bir karar vermesi lazım, ortak olarak bizi mi seçiyor, terör örgütlerini mi seçiyor".
"Biz Amerikalılara, dostlarımıza Biden'a da çok açık bir şekilde PKK ile PYD'nin nasıl iç içe olduğunu verdik belgeleriyle. Kerry'ye defalarca bunu anlattım. Tepkimizi, McGurk orada Polat Can diye Kandil'den gelen PKK teröristle bir araya geldiği zaman da söyledik. PYD'nin içinde PKK'lıların nasıl yer aldığını, yönetimde nasıl olduğunu resimleriyle, isimleriyle verdik."
Aynı gün geç saatlerde ABD Büyükelçisi John Bass Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. (HK)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *