ANASAYFA arrow right Siyaset

Yüksel Taşkın: Arınç, Davutoğlu’nun işini kolaylaştırmaya çalışıyor

Yüksel Taşkın: Arınç, Davutoğlu’nun  işini kolaylaştırmaya çalışıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Bülent Arınç’ın AKP çevrelerini sinirlendiren açıklamaları ve
Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Bülent Arınç’ın AKP çevrelerini sinirlendiren açıklamaları ve “özgül ağırlık” sahibi eski AKP’lilerin Arınç’a desteği üzerinden AKP’nin durumunu ve geleceğini bianet’e değerlendirdi:

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurucularından, meclis başkanlığı, başbakan yardımcılığı, hükümet sözcülüğü görevlerinde bulunan Bülent Arınç’ın son günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP içindeki yapılanmalara yönelik getirdiği eleştirileri bianet “AKP Devri” başlıklı kitabın yazarı Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yüksel Taşkın’la konuştu.
Taşkın’a Arınç’ın çıkışlarını, bu çıkışların zamanlamasını, yine AKP kurucuları arasında yer alan Hüseyin Çelik ve Suat Kılıç gibi isimlerin Arınç’a açık desteğini, partide Ahmet Davutoğlu’nun durumunu, “özgül ağırlığı” olan isimlerin siyaset alanında rollerini ve Abdullah Gül’ün durumunu sorduk.
Farklı bir siyaset için Davutoğlu’nun risk alabilmesini sağlayabilmek amacıyla Arınç’ın sesini yükselttiğini söyleyen Taşkın, olası bir başkanlık sisteminin AKP’yi de Ahmet Davutoğlu’nu da zayıflatacağını vurguluyor.
Abdullah Gül, Hüseyin Çelik, Bülent Arınç gibi isimlerin zamanında partide eleştiri kültürünü hakim kılmadıkları için bugün bir trajedi yaşadıklarını ifade eden Taşkın, bu isimlerin 1 Kasım’da Erdoğan tarafından ters köşeye yatırıldıklarını belirtiyor.
Partiden kopuşlar
“Arınç’ın benzer çıkışları daha önce de oldu. AKP kurucularından da bugün partinin geldiği yeri eleştirenler var. İlk kopuş Ertuğrul Yalçınbayır’dan gelmişti. Kendisi ‘Erdoğan’ın parti içi demokrasi vaatlerini tutmadığı’ gerekçesiyle uzaklaşmıştı.
“Ardından Abdüllatif Şener partiyle yollarını ayırdı. Şener, neden ayrıldığını uzunca bir söyleşi kitabıyla detaylandırdı. Bu kitabın yeterince ilgi görmemesi belki de basıldığı tarihte (2008) ‘AKP’nin demokratikleşme sürecinin yegane aktörü’ algısının henüz güçlü olmasıyla ilişkiliydi.
“2010’dan sonra AKP’nin liberallerle ve Gülen cemaatiyle arası açılınca partide Erdoğan’ın mutlak hakimiyetinin tesis edebilmesi için gerekli ortam oluşmuş oldu. Erdoğan sürekli ‘dış düşman’ söylemine abanarak hem partideki hem de seçmenleri arasındaki vazgeçilmezlik algısını derinleştirdi.
“Arınç, Çelik, Gül 17-25 Aralık’ta cesur davranmadı”
“Erdoğan’ın en kırılgan göründüğü 17-25 Aralık süreci, parti içinde ona eleştiri yöneltmek adına son derece elverişliydi.
“Ne Arınç ne Çelik ne de Gül bu süreçte cesur davranamadılar. Erdoğan’ın kırılgan döneminde AKP’de bir ‘fabrika ayarlarına dönüş’ hareketi için elverişli ortam varmış gibi görünüyordu. Ama bu fırsat kaçmıştır.
“Erdoğan hemen bir tür ‘savaş kabinesi’ veya ekibi kurdu ve süreci umulmadık biçimde tersine çevirdi.
“Davutoğlu öne çıktı, Gül-Arınç etkisizleşti”
“Bu süreçte Erdoğan, Davutoğlu’nu öne çıkararak, Arınç ve Gül’ü etkisizleştirmeyi başardı.
“Davutoğlu, önce Erdoğan’a yanaşıp zamanla özerkleşebileceğini hesaplamış olabilir. Ama Erdoğan’ın Davutoğlu’yla güç paylaşımına niyetinin olmadığı çok kısa sürede anlaşıldı.
Davutoğlu’nun kaçırdığı fırsat
“Davutoğlu da çok önemli bir fırsat kaçırdı aslında. Davutoğlu en azından başlangıçta, yolsuzlukla itham edilen dört bakanın Yüce Divan’a gitmeleri ve aklanmaları yönünde bir siyaset izleyeceğinin sinyallerini vermişti.
“Meclis gurubunda da bu yönde bir hava oluşmuştu. Davutoğlu kısa sürede edilgenleşti. Eğer kararlı davransaydı, ‘AKP’de benimle beraber temiz bir başlangıç yapılacak’ mesajıyla güç biriktirebilirdi.
“Yine başlarda utangaç da olsa ‘Başkanlık gündemimizde yok’ türünden çıkışlarda bulunuyordu. Ama bu konuda da hizaya geldi.
“Davutoğlu’nun bu utangaç arayışları, kendisine dair de bir kuşkuculuk oluşmasına neden oldu.
“Erdoğan, Gül-Arınç-Davutoğlu ittifakını önledi”
“Son AKP Kongresi’nde kendi Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) oluşturmasına izin verilmedi. Yine Bakanlar Kurulu listesi de delindi.
“Böyle olunca Davutoğlu’nun, ‘seçimlerde yüzde 49 oy alan Başbakan’ avantajını, liderliğini güçlendirme yönünde kullanamadığı açıkça söylenebilir.
“Böylece Erdoğan’ın Davutoğlu, Arınç ve Gül arasında oluşabilecek bir ittifakı önlediği, zamanla da Davutoğlu’nu etkisizleştirmeyi başardığı söylenebilir. Her şeye rağmen Arınç’ın Davutoğlu’ndan vazgeçmediği, beraber hareket etmek için sıcak mesajlar gönderdiği de açıktır.
Başkanlık sistemi ve Davutoğlu
“Davutoğlu düştüğü bu durumdan memnun mudur? Bana göre değil. Bu saatten sonra Başkanlık sistemine geçiş arayışlarının hızlanacağı anlaşılıyor.
“Başkanlık doğal olarak Başbakanlığın kurumsal olarak daha da etkisizleşmesi demek. Davutoğlu, kendisinin kurumsal olarak etkisizleşeceği bir süreçte çok hevesli ve aktif olabilir mi?
“Olabilir ama eğer başka türlü bir alternatif imkanı oluşursa ayak direyebilir. Ama bu şu anda oldukça düşük bir olasılıktır.
“Arınç, Davutoğlu’nun risk alması için sesini yükseltiyor”
“Arınç, Gül ve Davutoğlu, çatışma ortamının Türkiye’yi yönetilemez hale getireceğini görüyorlar.
“Arınç, aslında risk alarak Davutoğlu’nun işini kolaylaştırmaya çalışıyor. Türkiye iyice yönetilemez hale gelmeden itiraz etmesi veya başka türlü bir siyaset için risk alması adına sesini yükseltiyor.
“Gül’ün de böyle düşündüğünü tahmin edebiliriz. Ama Davutoğlu’nun bu desteği alıp başka türlü bir siyaset önerisiyle risk alması mümkün müdür? Bu çok düşük bir olasılıktır.
“1 Kasım’da Arınç da Gül de ters köşe oldu”
“Aslında 1 Kasım seçimleri hem Arınç’ı hem de Gül’ü ters köşeye yatırdı. Onlar seçim başarısızlığıyla Erdoğan’ın etkisini yitirdiği bir AKP hayali kuruyorlardı ama bu gerçekleşmedi.
“AKP’yi Erdoğan etkisinden uzaklaştırmak veya başka bir parti kurmak hesapları, 1 Kasım’la beraber alt üst oldu.
“Arınç, Gül, Çelik bir trajedi yaşıyorlar” “Aslında Arınç, Gül, Hüseyin Çelik tüm bu isimler bir trajediyi yaşıyorlar. Eğer AKP’de eleştiri kültürünün oluşması için başlangıçta fedakarlık edebilselerdi bugün işler çok başka türlü olabilirdi.
“Eleştiri kültürleri olmadığı için fırsat üstüne fırsat kaçırdılar. Bugün ne yapsalar sadece kendilerini anımsatmak veya ikballeri için harekete geçmekle eleştirilecekler.
“İtiraz hareketi mümkün ama…”
“Ama ortada başka bir durum var. Erdoğan’ın Başkanlık hayalleri hem Başbakanlığın hem de parti olarak AKP’nin güçsüzleşmesi demek.
“Türkiye daha da yönetilemez hale gelirse, bu süreçten olumsuz etkilenenlerin bir itiraz hareketi yaratmaları mümkündür. Ama bu tekrar söylersek, düşük bir olasılıktır.
“Siyasette doğru zamanda risk almazsanız, istemediğiniz süreçleri uzaktan izlemek zorunda kalırsınız…” (EKN)bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *