Sanatı toplumla buluşturma vizyonuyla hareket ederek bugüne kadar birçok önemli sergiye ev sahipliği yapanSanko Sanat Galerisi, bu yılki sergi yılını, modern resmin en büyük öncülerinden ‘’dahi ressam’’ Salvador Dali’nin ‘’Zodyak’’ adlı sergisiyle açtı.
Küratörlüklerini Fahri Özdemir ve İbrahim Karaoğlu’nun gerçekleştirdiği ve 10 Ekim’e kadar açık kalacak sergide, 20. yüzyıl resminin öncü isimleri arasında yer alan Salvador Dali ’nin 8’i alüminyum baskı, 4’ü çinko baskı ve 13’ü taş baskı eserlerinden oluşan toplam 25 özgün baskısı yer alıyor.
Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, hiçbir zaman kendilerini yalnız bırakmayan bütün sanatseverlere ve bu serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür etti.
Konukoğlu, şunları söyledi:
‘’Gaziantep’te ilk Sanko Sanat Galerisi’ni açtığımızda tek galeriydi, çok şükür şu anda 3 tane oldu. İleri dönemlerde çok fazla olacağına inanıyorum. En büyük arzumuz; müzeler kenti olan Gaziantep’in bütün dünyada ismini yalnızca endüstriyel tasarımlarıyla ve sanayi markalarıyla değil müzeleriyle, sanat galerileriyle, burada yetişecek olan ressamlar, müzisyenler, bütün sanatçılarıyla tanınmasını istiyoruz. Bu konuda Gaziantep’te yaşaya tüm paydaşlarımız üstüne düşen görevi yaptığ ı takdirde, çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Hepinize sergimize katıld ığınız için teşekkür ederim.’’
Serginin açılışına katılan ünlü televizyon programcısı ve sanatçı Kenan Işık da bugün sanayisi, kültürü, demokrasisi ile ilerlemiş batı ülkelerine bakıldığında hepsinin en önce kültür-sanat toplumu olduğunun görüleceğini vurguladı.
‘’Kaliteli insan yetiştirmek için birinci şart bu’’ diyen Işık, 1950’li yıllarda yanmış yıkılm ış Almanya’nın bugün dünyanın en büyük ülkesi olduğunu, bunu başarırken şehirlerinde önce tiyatro, opera, sinema ve sanat galerileri açtığı örneğini verdi.
Kültür sanat altyapısın geliştirmek gerektiğinin altını çizen Işık, ‘’Gaziantep bunu başarmış bir şehir. Benim de sevdiğim bir şehir. Belki içinizde 4 kere Rumkale’ye giden yoktur, ama ben gittim. Çünkü bu şehrin dokusunu seviyorum’’ dedi.
Sanata destek verenlerin bu şehir için ‘’çok büyük bir değer’’ olduğunu ve kıymetini bilmek gerektiğini belirten Kenan Işık, Konukoğlu ailesini de sanatın ve sanatçının yanında yer aldığı için kutladı.
Sanko Holding’in çok büyük bir i şe imza attığını, sergilenen tabloların dünyanın en büyük müzelerinden temin edilerek getirildiğini belirten Fahri Özdemir ise ‘’Bu tür sergileri dünyada devletler ve başbakanlıklar açıyor. Ülkemizde ise Sanko Holding bu işi gerçekleştirerek büyük bir işe imza attı’’ dedi.
Bu serginin daha önce İstanbul, Ankara ve İzmir’de açıldığını ifade eden Özdemir, diğer ülkelerde bu sergiye ücret ödenerek girilirken Gaziantep’te ücretsiz olarak gezilebilece ğinin altını çizdi. Özdemir, ‘’Gaziantep için büyük bir şans ve Sanko Holding’in sanata verdiği değeri gözler önüne seriyor’’ sözlerine yer verdi.
Serginin açılışına, Özel Sanko Okulları Danışma Kurulu Başkanı Jülide Konukoğlu, Özel Sanko Okulları Genel Müdürü Murat Köylüoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Sevim Karakaş, Sanko Park AVM Yatırımcı Temsilcisi Taner Neng, Malatya Eğitim Vakf ı eski başkanlarından, işadamı Şaban Taçyıldız ve sanatseverler katıldı.
Sergi, Sanko Alışveriş Merkezi ü çüncü katta bulunan Sanko Sanat Galerisi’nde10 Ekim tarihine kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
Salvador Dali, 11 Mayıs 1904’te, İspanya’nın Figueres kentinde doğdu. 1914’te özel bir resim kursuna başladı. İlk sergisini 1918’de Figueres’teki Belediye Tiyatrosu’nda açtı. 1921 yılının Şubat ayında çok sevdiği annesini meme kanserinden kaybetti. Annesinin ölümü hakkında “Hayatımda aldığım en büyük darbeydi. Ona tapardım…Ruhumun kaçınılmaz kusurlarını görünmez kılabilmesine hep güvendi ğim bir varlığın kaybını kabullenemiyordum” diye yazacaktı.
Annesini kaybettikten sonra Madrid’e ta şınan Dali, 1922 yılının Ekim ayında San Fernando Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edildi. Akademiye kabulünden bir yıl sonra öğretmenlerini ele ştirmek ve akademinin huzurunu bozmaktan dolayı bir yıl uzaklaştırma aldı. 1925’te okula geri dönen Dali,Barcelona’da ilk kişisel sergisini açtı. Resimleri eleştirmenler tarafından ilgi ve şaşkınlıkla karşılandı.
Dali, 23 Ocak 1989’da kalp yetmezliğinden öldü ve vasiyeti üzerine Figueres’te kendi adını taşıyan m üzenin mahzenine gömüldü. Tüm mal varlığını ve yapıtlarını İspanya’ya bıraktı. Ressamlığının yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinemaya olan merakıyla da bilinen Salvador Dali, fizik, astroloji ve tıpla da yakından ilgilenmiş. “Zodyak Serisi” içinde yer alan eserleri, onun astroloji merakının ürünleri olarak tanımlanıyor.
Bir yandan atom taneciklerini incelemek i çin fizikçileri yakın takibe alan sanatçı, 23 yıl boyunca da DNA molekülünün yapısını incelemiş. Ayrıca tüm sürrealistler gibi o da bilin çaltının dışa vurumuyla ilgilenmiş ve Freud’un bilinçdışı kavramına yaklaşımından epeyce etkilenmiş. İşte tüm bunlar onun sanatına yön vermiş ve ortaya koyduğu eserlerin konusunu belirlemiştir.
Sürrealist ressam olarak da bilinen Dali’nin eserlerini görüp de büyülenmemek mümkün değil. Onun meteforlar evreni hayal gücünün sınırlarını zorlamakla kalmıyor, izleyenlerin algı biçimini de etkiliyor. Onda, çılgın bir düşgücü ile algı biçimini resme dökebilme dehası bir araya gelmiş.
Hayatı boyunca 1500’den fazla resim yapan Salvador Dali’nin eserleri, bugün büyük çoğunluğu Figueres’teki Dali Tiyatro ve Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca Florida’nın St. Petersburg kentindeki Salvador Dali Müzesi, Madrid’deki Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles’taki Salvador Dali Galerisi de sanatçının diğer eserlerini barındırıyor.
Adem Kesenek

YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
İlginizi Çekebilir

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler Fotoğraf Yarışması’nın başvuruları başladı
#Kültür-Sanat / 12 Ocak 2025

Canlı Heykel Performansı ve Karakalem Sergisi" açıldı
#Kültür-Sanat / 06 Ocak 2025

“Baraklar” temalı resim sergisi açılacak
#Kültür-Sanat / 05 Aralık 2024

Fotoğraf yarışmasına başvurular 25 Aralık’ta sona eriyor
#Kültür-Sanat / 20 Kasım 2024

Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloğu idi
#Kültür-Sanat / 18 Kasım 2024

Sanatın birleştirici ve iyileştirici yönü toplumun geleceği açısından büyük önem taşıyor
#Kültür-Sanat / 16 Kasım 2024
Yorumlar
Yorumlar
Kendi koyacağınız özel bir adla yorum yapmak için giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *