ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Nobel Barış Ödülü iki gazetecinin: Maria Ressa ve Dmitry Muratov

Nobel Barış Ödülü iki gazetecinin: Maria Ressa ve Dmitry Muratov
YAYINLAMA: 08 Ekim 2021 / 15.11
GÜNCELLEME: 08 Ekim 2021 / 15.11
Nobel Komitesi açıklamasında, "İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmadan, zamanımızda başarılı olmak için uluslararası kardeşliği, silahsızlanmayı ve daha iyi bir dünya düzenini başarılı bir şekilde teşvik etmek zor olacaktır" dedi.

Norveç Nobel Komitesi, 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasi ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları"ndan dolayı iki gazeteciye; Maria Ressa ve Dmitry Muratov'a vermeye değer gördü.

Ressa Filipinler'de, Muratov da Rusya'da ifade özgürlüğü için verdikleri cesur mücadeleden dolayı Barış Ödülü'nü alıyorlar.

Maria Ressa aynı zamanda 2021 Hrant Dink Ödülünün de sahibi.

Nobel Komitesi yaptığı açıklamada, "Aynı zamanda demokrasi ve basın özgürlüğünün giderek daha da olumsuz koşullarla karşı karşıya kaldığı bir dünyada bu ideale sahip çıkan tüm gazetecilerin temsilcileridirler.

"İfade özgürlüğü ve basın özgürlüğü olmadan, zamanımızda başarılı olmak için uluslararası kardeşliği, silahsızlanmayı ve daha iyi bir dünya düzenini başarılı bir şekilde teşvik etmek zor olacaktır. Bu yılki Nobel Barış Ödülü bu nedenle Alfred Nobel'in vasiyetnamesinin hükümlerine sıkı sıkıya bağlıdır" dedi.

Maria Ressa hakkında

Anavatanı Filipinler'de gücün kötüye kullanılmasını, şiddet kullanımını ve artan otoriterliği ifşa etmek için haberler yapıyor. 2012 yılında kurulan ve araştırmacı gazetecilik için dijital medya şirketi olan ve halen başkanlığını yaptığı Rappler'ın kurucu ortağı. Gazeteci ve Rappler'ın CEO'su olarak, kendini ifade özgürlüğünün "korkusuz bir savunucusu" olarak tanımlıyor. Rappler, dikkatini Filipinler'in 16. devlet başkanı Rodrigo Duterte rejiminin tartışmalı, ölümcül uyuşturucu karşıtı kampanyasına odakladı. Ressa ve Rappler, sosyal medyanın sahte haberleri yaymak, muhalifleri taciz etmek ve kamusal söylemi manipüle etmek için nasıl kullanıldığını da belgelediler.

Dmitry Andreyevich Muratov hakkında

On yıllardır Rusya'da giderek zorlaşan koşullar altında ifade özgürlüğünü savundu. 1993 yılında bağımsız Novaja Gazeta gazetesinin kurucularından biriydi. 1995'ten bu yana toplam 24 yıl gazetenin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Novaja Gazeta, bugün Rusya'nın bağımsız gazeteleri arasında ve güce karşı temelde eleştirel bir tavır sergiliyor. 1993 yılında kuruluşundan bu yana Novaja Gazeta, yolsuzluk, polis şiddeti, yasadışı tutuklamalar, seçim sahtekarlığı ve "trol fabrikaları"ndan Rusya'nın hem içinde hem de dışında Rus askeri güçlerinin kullanımına kadar çeşitli konularda eleştirel makaleler yayınladı.

İlginizi Çekebilir
Antik Mısır'da işe gelmeme sebepleri: Bira yapmak, akrep sokması, bir yakınını mumyalamak
Antik Mısır'da işe gelmeme sebepleri: Bira yapmak, akrep sokması, bir yakınını mumyalamak
British Museum'ın elinde bulunan tabletlere göre, milattan önce 1250'li yıllarda işçilerin işe gitmeme sebeplerine yönelik mazeretler ortaya çıktı. Bu sebepler arasında b...
#Kültür-Sanat / 31 Ekim 2023
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı  10 bin kişi izledi
Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nı 10 bin kişi izledi
Doğuş Grubu'nun "Çocuklara Doğuş'tan İyi Bir Gelecek" vizyonuyla hayata geçirdiği Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası (DÇSO), Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel repertuv...
#Kültür-Sanat / 30 Ekim 2023
Bakışlar sergisi açıldı
Bakışlar sergisi açıldı
Ressam Abdurrahim Güney, tuval üzerine akrilik boya tekniğiyle yaptığı eserlerinden oluşan “Bakışlar” temalı resim sergisini, SANKO Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle bul...
#Kültür-Sanat / 28 Ekim 2023
“Bakışlar” temalı resim sergisi açılıyor
“Bakışlar” temalı resim sergisi açılıyor
Ressam Abdurrahim Güney, tuval üzerine akrilik boya tekniğiyle yaptığı eserlerinden oluşan “Bakışlar” temalı resim sergisini, 27 Ekim Cuma günü SANKO Sanat Galerisi’nde s...
#Kültür-Sanat / 25 Ekim 2023
Nemrut’taki heykeller nano teknoloji ile onarılıyor
Nemrut’taki heykeller nano teknoloji ile onarılıyor
Nemrut Dağı’ndaki devasa heykelleri kurtarmak için geçtiğimiz yıl heykellere şırıngalar ile enjekte edilen ‘nano kireç’ tuttu.
#Kültür-Sanat / 23 Ekim 2023
Restorasyonu yıllardır bitirilemeyen kale!
Restorasyonu yıllardır bitirilemeyen kale!
Neredeyse 50 yıldan fazla bir süreden beri sürekli restore edilen ve Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hasar gören tarihi Gaziantep Kalesi’nin restorasyon...
#Kültür-Sanat / 23 Ekim 2023
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *