ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Türk ve Suriyeli usta ortak bir kültürde buluştu

Türk ve Suriyeli usta ortak bir kültürde buluştu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.05
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.05
MUDEM “Gaziantep’in Gözünden Mülteciler, Mülteciler Gözünden Gaziantep” sergisini açtı Mülteci Destek Merkezi Derneği (MUDEM), “Gaziantep Gözünden Mülteciler; Mülteciler Gözünden Gaziantep” isimli fotoğraf sergisini açtı. Se
MUDEM “Gaziantep’in Gözünden Mülteciler, Mülteciler Gözünden Gaziantep” sergisini açtı.
Mülteci Destek Merkezi Derneği (MUDEM), “Gaziantep Gözünden Mülteciler; Mülteciler Gözünden Gaziantep” isimli fotoğraf sergisini açtı. Sergiye ülkesine duyduğu özlemi anlatan fotoğrafı ile katılan Mustafa Abdurrahman, “Gaziantep Kalesi’ni her gördüğümde memleketime olan özlemimi ve yaşadığım acıları bir nebze olsun unutuyorum” diye konuştu.
Sığınmacıların, mültecilerin, insan ticareti mağdurlarının, uluslararası koruma talep edenlerin ve vatansız kişilerin sosyal alan sorunlarına yönelik faaliyet gösteren Mülteci Destek Merkezi Derneği (MUDEM), “Gaziantep Gözünden Mülteciler; Mülteciler Gözünden Gaziantep” fotoğraf sergisinin açılışını Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı’nda gerçekleştirdi. Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Bülent Öztürk ve MUDEM Genel Kordinatörü Safa Karataş’ın açılışını yaptığı sergiye yirmi Türk ve yirmi sığınmacı toplamda kırk eserle katıldı. 2014'teki kuruluşunun ardından bugün MUDEM'in 10 farklı ilde 13 merkezinin bulunduğu ve 150'ye yakın çalışanı ile hizmet verdiğini belirten MUDEM Genel Koordinatörü Safa Karataş sözlerine şöyle devam etti: "Bugün burada sanatın sınırsız bir araya getirme gücünü ve toplumsal uyuma olan katkısını hep birlikte büyük bir heyecanla tecrübe ediyoruz. MUDEM olarak, Barış ve Sanat Merkezi konseptini geliştirdiğimiz ilk il olan Gaziantep başta olmak üzere sanat ve sosyal uyumun ayrılmaz iki parça olduğunu çalışmalarımızı yürüttüğümüz tüm illerde görüyoruz. Bu güzel çalışmaların artarak devam etmesini temenni ederim. Nitekim sanat, ortak paydalarımızı açığa çıkarmaktaki en önemli araçlardan biridir."Karataş, Gaziantep Üniversitesi Cenani Konağı'nda gerçekleştirilen etkinlikteki sözlerine, desteklerinden ötürü Gaziantep Kültür Turizm İl Müdürü Mehmet Bülent Öztürk ve Gaziantep Üniversitesi'ne teşekkür ederek son verdi. Sergide fotoğraf çalışmalarının yanı sıra mozaik ve resim eserleri de yer aldı. Gaziantep’te ev sahibi halk ile sığınmacılar arasındaki sosyal uyum ve bağlılığı güçlendirmek için düzenlenen sergi büyük ilgi gördü. Katılımcılar sergi ile ilgili samimi duygularını paylaştı:
Türk ve Suriyeli usta ortak bir kültürde buluştu
Gaziantep’te yaşayan yirmi bir yaşındaki Yusuf Orak, “MUDEM’in sergisini duyunca bende iz birakan bir mültecinin fotoğrafını çekmek istedim. Ülkesinde yaşanan çatışmalar yüzünden Gaziantep’e göç etmek zorunda kalan bir bakır işleme ustasını yine burada bir başka bakır ustasının yanında zanaatını icra ederken fotoğrafladım. Türk ve Suriyeli usta ortak bir kültürde buluşmuş ve zanaatlarını birlikte icra etmenin mutluluğunu yaşıyorlardı. Fotoğraf aynı zamanda buradaki esnafın misafirperverliğini, birlik ve beraberlik duygusunu yaşatmalarını da anlatıyor” diye konuştu.
Suriye’de yaşanan çatışmalar sebebiyle beş yıl önce Türkiye’ye yerleşen yirmi üç yaşındaki Mustafa Abdurrahman, sergiye ülkesine olan özlemini anlattığı fotoğrafı ile katıldı. Sık sık Gaziantep Kalesi’ne giden Abdurrahman “Gaziantep Kalesi’ni her gördüğümde ülkemdeki Halep Kalesi’ni hatırlıyorum. Fotoğrafladığım kaleyi gördüğümde memleketime olan özlemimi ve yaşadığım acıları bir nebze olsun unutuyorum. Türkiye’yi ikinci vatanım gibi görüyorum. Sergiyi duyduğumda içimde bir heyecan oluştu ve bu hislerimi göstererek sergiye katkıda bulunmak istedim. Bu şekilde Türkiye’nin bize olan misafirperverliğine küçük de olsa bir teşekkür etmek istedim. Bu sergi bana iki halk arasındaki sosyl uyumun ve samimiyetin daha da ilerleyeceğini gösterdi. MUDEM’in sağladığı bu atmosfer sayesinde kendimizi yalnız hissetmedik, ön yargılarımızı kırdık ve kültürlerimizi paylaştık” dedi.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *