GDO ve Araban
Önceki gün Araban’daki Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunu ziyaret ettik. Okulun müdürü Yrd. Doç. Dr. Durmuşali Söyler ile tanıştık.
Kendisini projelerinden, yazılarından tanıyordum ama ilk kez karşılaştık.
Tarımı iyi bilen, fevkalade altyapısı olan, çalışmayı seven, özel konusuna hakim sevecen bir bilim adamı.
Özel konu demekle ‘Organik tarım’ı vurgulamak istiyorum.
GDO’yu konuştuk.
Hoca çok ilginç bir şey anlattı:
“Almanya’nın nüfusu yaşlanıyormuş; yüzde 10’nu hastaymış! Bizim nüfus maşallah çok genç ama yüzde 50’si hasta!”
(Bu bilimsel saptamayı, korkunç olayı, GDO’yu daha sonra size detayı ile anlatacağım.)
Dünyanın en iyi durum buğdayının yetiştiği Araban ovasını konuştuk. Burada yetişen buğdayın hektolitresi 90! Bu olağanüstü yüksek bir rakam.
(Buğdayın kalitesinde hektolitre önemli bir kriter olarak kabul ediliyor. Buğdayın 100 litresinin ağırlığına hektolitre ağırlığı deniliyor. Hektolitre ağırlığı yüksek olunca protein oranı ve un verimi de yüksek oluyor. Makarnalık buğdayda ortama hektolitre ağırlık 65-75 kg. olarak kabul edilirken, Araban’ın durum buğdayı 90 kg. geliyor.)
Hoca’nın yardımcısı geçenlerde bir televizyon programında, “Gaziantep baklavasının lezzetli olmasının önemli bir nedeni, Antep’te yetişen durum buğdayıdır” denince, yerinden fırlamış, avazı çıktığı kadar, “Araban, Araban buğdayı…” diye bağırmış. Arabanlılar bu konuda çok hassaslar.
Türkiye’nin en iyi sarımsağı Araban’da yetişiyormuş! Oysa, herkes en iyi sarımsağın Kastamonu/Taşköprü’de yetiştiğini biliyor. Öğrendik ki, Araban’ın sarımsağı Taşköprü’den pazarlanıyormuş! İyi mi?
En iyi antepfıstığının Araban’da yetiştiğini öğrendim.
Ve… Dünyanın en lezzetli karpuzu ‘kara karpuz’ uzun bir aradan sonra tekrar yetiştirilmeye başlanıyormuş. Halen market ve pazarlarda satılan karpuz, İsrail karpuzuymuş.
Neden Araban’da yetişen ürünler bu kadar lezzetli oluyor?
Aslında sorunun yanıtını biliyorum ama bir de Hoca’nın ağzından dinlemek istedim.
Lezzetin ana faktörü iklim! Ürünün yetiştiği yerde, gece ile gündüz arasındaki ısı farkı ne kadar çok olursa, ürün o kadar lezzetli oluyor. Antep’te gündüz ne çok sıcakta olsa, hava gece mutlaka serinler, 20 dereceye varan ısı farkı oluşur.
Karadeniz’de de böyle! En lezzetli çayın yetiştiği ‘Güneyce Dağ Köyü’nün çayı da 2000 metrede, ısı farkının çok olduğu yerde yetişiyor!
Çok kısa, çok ilginç bir Çin filmi
Bu videoya vakit ayırıp izlemenizi çok isterim.
Bir Çin filmi. Seslendirme Çince, ama alt yazıdan takip edebilirsiniz, üstelik hem çok kısa, hem de anlaşılmayacak bir şey yok!
Köy otobüsünü yolda iki soyguncu durduruyor. Bıçakla tehdit ederek otobüstekileri soyuyor.
Soygun bitince gözcülük yapan soyguncu gözlerini bir türlü ayıramadığı güzel kadın şoförü zorla otobüsten indirerek, çalılıklara sürüklüyor, tecavüz ediyor.
Bu sırada kamera otobüsteki yolcuları yakın plana alıyor. Çoğu korktuğu için yerinden kıpırdamıyor. Yanında eşi olduğu anlaşılan orta yaşlı bir adam yerinden kalkıp kadına yardım etmek istiyor ama eşi adamın ceketinden çekerek, “Karışma” diyor!
Cesur, genç bir adam otobüsten inip tecavüze mani olmak istiyor. Ama iki kişi genç adamı iyice benzetiyorlar. Halbuki otobüsten bir kişi daha inebilse, soyguncular çaldıklarını da bırakıp, kaçabilirler.
Genç adam yerde yaralı yatarken soyguncular kaçıyor. Bir süre sonra kendine gelen genç adam otobüse doğru yöneliyorsa da kadın şoför kapıları kapatarak adamı içeri almıyor, yarı yolda bırakıyor!
Tabii seyircide infial uyanıyor, kendisine yardım etmeye çalışan birisini yolda bırakmanın anlamsızlığı insanı üzüyor!
Biraz sonra son model Jeep marka bir araç yolda durup adamı alıyor.
Epey gittikten sonra yolda çok sayıda polisin varlığı belirince, soyguncuların yakalandığı tahmin ediliyor. Ama hiç de öyle değil!
Sahne şöyle: Yardan aşağıya yuvarlanmış bir otobüs var, hala yanıyor. Polis, kazadan kimsenin kurtulmadığını söylüyor.
Kadın şoför intihar ediyor ama otobüsteki herkesi de cezalandırıyor.
Seyredin bakalım, siz insanları nasıl değerlendireceksiniz, merak ediyorum.
İçinde yaşadığımız şu günlerle o kadar ilişkili ki…
http://www.youtube.com/embed/CK4TUP0VKLY?feature=youtu.be