Karkamış
Bundan 15 sene önce Gaziantep önemli bir turizm merkezi olacak, yılda bir milyonu aşkın turisti ağırlayacak, denseydi, o insanın aklından şüphe edilirdi!
Zeugma’nın ilk bereketli turistleri Gaziantep’e gelmeye başladığında Burhan Çağdaş bana, “Biz turist grupları ağırlamaya başladık. Bu bizim bilmediğimiz bir şey. Zeugma’yı yazmaya başladınız, dünya da sizden öğrenip yazıyor. Ünlü yabancı gazetecileri davet ediyorsunuz, Antep’te sizin sayenizde müthiş değişimler oluyor” demişti.
Belkıs Otel’in sahibi Servet Koyuncugil de, gazete ofisimize teşekküre gelerek, “Otelimizde hep turist ağırlıyoruz, daha önce hiç görmemiştik. Sizin katkınızla oluyor” diye iltifatta bulunmuştu.
Burhan Çağdaş artık Gaziantep’in en önemli ‘image maker/imaj yapıcısı’ oldu. Bütün dünyadan insanlar onun kebabını ve baklavasını yemeye geliyor.
Şimdi artık yeni şeyler söyleme zamanı geldi.
Gaziantep’in üzerine oturduğu bir hazine var.
Antik dünyanın en muhteşem medeniyetini yaratmış olan Hititler.
İşte bu medeniyetin başkenti olan Karkamış’ta 4’üncü dönem kazıları başladı. Ekim ayında da arkeolojik park oluyor, böylece turistler bu medeniyetin başkentini gezmek fırsatını bulacaklar.
Sevgili arkadaşım Dr. Mühendis Kamil Gereçci ile bu konuyu tartışırken, “Farkında mısın, insanlar hala Karkamış’ın farkında değiller” demiş, “Önce burasını Antepliler’e tanıtmak lazım, ne kadar önemli olduğunu onlara anlatmalıyız” diye de eklemiştim.
İşte bu düşünceden bugün Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde kazı başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti bir konferans verecek.
Gaziantep Kulübü Başkanı olarak Kamil Gereçci, önemli sosyal etkinliklere önayak olarak kentin kültürel ve sosyal yaşamına hareket getiriyor. Bu işe de çok emek verdi. 300 davetlinin hepsine davetiye götürdü. Saygın bir topluluğa Karkamış’ın anlatılması için Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya ile müthiş bir organizasyon gerçekleştirdiler.
Dünkü yazımda, Domotex’in Gaziantep Halıcılar Fuarı organizasyonuna değinmiş, Alexander Kühnel’in, “Gaziantep dünyanın odak noktası olmayı başarmıştır” lafından gurur duyduğumu belirtmiştim. Dünkü Sabah’ın da manşetiydi.
Kühnel ayrıca şunları da söylemişti: “Bu fuar sadece fuara katılacak firmalara fayda sağlamakla kalmayıp Gaziantep'in otel işletmecileri, restoran ve lokantaları, mimarları, içmimarları, marangozları, gümrükçüleri, bankacıları, döviz büroları, taksicileri ve diğer pek çok sektörüne önemli ölçüde kazanç sağlayacak ve Gaziantep ilinin dünya çapında tanınmasında büyük rol oynayacaktır.”
Gaziantep bir dünya kenti böyle olacak!
Fuarlar organize edecek, gelen turistler arta kalan zamanlarında para harcayacak.
Turistler Kargamış’ı görmeye gelecek, para harcayacak.
Bunların hepsi nakit para. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus ise, kente giren nakit paranın dağılımı, sanayiye göre çok daha hakkaniyetli…
Kültür ve turizm Gaziantep için diğer sektörlerden daha hayırlı, daha temiz ve çok daha karlı bir sektör.
Gaziantep, sahip olduğu bu büyük potansiyeli iyi değerlendirirse paranın pulun dışında da önemli kazançları olacaktır.
On sene içinde Gaziantep’e bir yılda gelecek turist sayısı 5 milyon olacaktır.
Bu laf benim değil!
Çok iddialı bir tahmin!
İsmini vermiyorum, dayak yiyebilir!diye…
Ama neden olmasın…
Editörden…
‘Karkamış Postası’, 4314 yıl sonra tekrar sizinle, ‘Geç Hititler’in torunlarıyla, birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Milattan Önce 2300 yılında çıkan ilk sayımız ‘Çivi Yazılı Tablet’ üzerinde yayınlanmıştı. Sonra ‘Hiyeroglif Yazıtlı Dik Taşlar’da çıkan gazetemiz uzun yıllar içinde geçirdiği değişimlerden sonra nihayet günümüzde yaygın bir teknoloji olan ofset baskı sistemi ile yayınlanıyor.
Karkamış adının, o dönemde Kuzey Suriye’de popüler bir ilah olan’TanrıKemoş’unLimanı’ anlamına geldiğini Hititler’in torunlarına hatırlatmak istedik.
Aradan epey milenyumlar geçti, bu sayımızda siz, değerli genç Hititler’e, geçen zamanın bir hatırlatmasını yapmak istedik.
Bizi unutmuş olanlar, bu sene açılacak olan arkeolojik parka gelirseniz, zaman tünelinden dört milenyum geriye giderek, büyük, büyük, büyük… atalarınızın hatıralarını duygularınızda canlandırabilirsiniz…
Krallarımıza ‘Karkamış Postası’nın tabletleri işte bu araba (O zamanlar hem savaş arabası olarak, hem de kargo arabası olarak kullanılırdı!) ile taşınırdı.
Gelecek sayı bakalım hangi zamanda yayınlanacak?
Not: Editörün ismini Hitit Kanunları gereği açıklayamıyoruz.
O zamanlar bu arabalar hem savaş arabası, hem de kargo arabası olarak kullanılır, gazete tabletleri taşınırdı!!!