Konseyler şehri Gaziantep!
Hani şehrimiz için ‘Müzeler kenti Gaziantep’ deniyor ya, herhalde bundan böyle ‘Konseyler şehri Gaziantep’ de denecek!
Üç-beş oyuncak ile ‘Gaziantep oyuncak müzesi’, halen mutfaklarımızda kullanılan alet edavat ile ‘Gaziantep mutfak müzesi’ ve diğerleri ile birlikte Gaziantep bir anda müzeler kenti olup çıkıverdi!
Zeugma Müzesi bile eleştiriliyor, biliyor musunuz? Dünya müzecilik uzmanları bizim müze için, “Müzeden ziyade güzel bir galeri olarak kabul ediyoruz” diyorlar.
Henüz açılışı yapılmadı ama gezenler yeni Antakya Müzesi ve mozaikleri için, “Gaziantep’le kıyaslanamaz bile. O kadar güzel...” diyorlar.
Bunları şunun için yazıyorum; yaptığımız işi abartmaktan, büyük göstermekten çok hoşlanıyoruz.
Gaziantep Ticaret Odası’nın, GAGEV üst yapısı altında ‘Gaziantep Turizm Konseyi’ ve bu Konsey bünyesinde çalışacak olan ‘Gaziantep Turizm Yatırım ve Tanıtım Merkezi’nin kurulması yönünde çalışması bulunuyormuş.
Breh, breh, breh!..
Herhalde turizmi; sağlık, ticaret, tarım, sanayi, fıstık, zeytin, hububat, üzüm, enerji, inovasyon konseyleri takip eder ve böylece şehrimiz, ‘Konseyler Kenti Gaziantep’ olur!
Gaziantep’te bir çatı konsey var: Gaziantep Kent Konseyi. Yetmez mi? Bütün bunların bu konseyle ilintili ve bağlantılı bir şekilde yürütülmesinde sayısız yarar vardır. (Gaziantep Kent Konseyi bu ay yapacağı toplantıda Suriye Dosyası’nı ele alacak. Konuyu bütün tarafları ve detayları ile inceleyip, çözüm önerileri ile Başbakan’a sunacak. Mükemmel bir çalışma. Ama bu ‘Suriye Konseyi’ kurularak da yapılabilirdi! Yani saçmalığın daniskası!)
Tekerleği tekrar icat etmeye gerek yok! Bütün dünyanın yaptığı gibi, kendi yerel STK’mız, Gaziantep Turizm Derneği’ne yer, imkan ve finansman sağlarsak, bu işi kulağımızı tersten göstermeye gerek kalmadan hemen becerebiliriz.
Ancak elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, “Gaziantep tanınmıyor, turizm pastasından pay alamıyorsunuz. Oysa irmik, yağ, şeker misali arkeolojik parklarınız, gastronominiz, ulaşımınız yani gereken her şeyiniz var, ama helva yapamıyorsunuz”, demeye getiren eleştirilerde bulundu.
Gelelim tanıtıma...
Kendimizi nasıl tanıtacağız? Gaziantep bir kültür şehri; antik kentleri, arkeolojik parkları, yakın tarihin restore edilmiş eserlerini gelin görün mü diyeceğiz? Yoksa, ağzınıza layık yuvalama, ekşili akıtma, soğanlı lahmacun, baklava, bülbül yuvasını afiyetle mideye indirin, sloganına mı sarılacağız?
Gaziantep Kulübü Başkanı, eski Turizm Derneği Başkanı Kamil Gereçci’ye göre, kültür önemli. Fransızlar’ın tartışılamayacak kadar ünlü bir mutfağı var, ama turistler için Eyfel Kulesi’ni ön plana çıkarıyorlar, diyor.
Bakanlığın Balkan Ülkeleri Şube Koordinatörü Derya Polat ise ilginç bir anket sonucunu açıkladı. Türkiye’ye davet edilen 27 yabancı gazetecinin ülkelerinde döndüklerinde, yüzde 70’i gastronomiyi, yüzde 30’u ise kültürü ön plana çıkaran yazılar yayınlamışlar. İlginç değil mi? Demek ki, Türkiye gibi tarih fışkıran bir ülkeden dönünce gözlemleri gastronomi olmuş.
Bu konuyu ayrıştırmaya hiç gerek yok. İkisi de birbirini mükemmel tamamlıyor. Ancak, gizem ayrıntıda mevcut olduğu için tanıtımı tasarlayanların çok usta olmaları gerekir.
Bakanlık Gaziantep’in tanıtımı için mükemmel çalışmalar yapmış, bizim için tanıtım videoları bile hazırlamış. Bunların hepsini Bakanlık sitesinden indirebilirsiniz. Ben çok beğendim.
Yarın; turistler artık yeni trende göre kendilerine buyruk hareket ediyorlar, pek gruplar halinde gezmiyorlar. Bu durum bizim yararımıza mı, yoksa zararımıza mı, bunu irdeleyeceğim. Çünkü, bu sektör Gaziantep için hayati önem arz ediyor. Konukoğlu bile pek hazzetmediği konaklama hizmetine iki dev otelle destek verecek. Kendi işletmeyecek ama hatırı sayılır yatırım yapacak. Bu işler ezbere yapılmadığına göre durum ortada...
Lütfen izler misiniz?
Bu link bütün dünyada 10 milyonlarca kez tıklandı. Gaziantep’in kültürel açıdan mükemmel reklamını yaparken, çok önemli bir başka hizmet daha sundu. Gaziantep’in güvenlikli bir yer olduğunu, kazılarda İtalyan Bologna ve Türk üniversitelerinden 20 yaşlarındaki kız öğrencilerin hemen sınırda rahat çalıştıklarını anlatan kazı başkanı Prof. Nicolo Marchetti, Gaziantep’in güvenliğine uluslararası anlamda müthiş bir destek sağladı.
http://www.youtube.com/watch?v=0_JNQDijCGA