Dünyanın en büyük mozaik müzesinin nerede olduğunu merak edenler için...
Başbakan Davutoğlu önceki gün Gaziantep’e gelirken Hatay’da ‘Hatay Müzesi’ni açıp öyle geldi.
Ne Hatay basınında, ne de yaygın basında gerektiği kadar yer almadı. Kültürel aktiviteler pek ses getiren ve okunan haberler olmadığı için gazeteler de yer vermiyor.
Ancak, bizim için, Gaziantep için ‘Hatay Müzesi’nin açılışı manidardı! Çünkü elimizden, gururla hep sahibi olduğumuzu söylediğimiz ‘Dünyanın en büyük mozaik müzesi’ ünvanını aldılar.
Zeugma Müzesi’nin mozaik altyapı ve restorasyon çalışmalarını yapan Celal Küçük ve eşi Mine Hanım iki yıldan beri Hatay Müzesi’nde çalışıyorlar. Müzeyi henüz açılmadan, yaz aylarında özel izinle gezen Ayfer Tuzcu Ünsal köşesinde zaten bugünün haberini o zaman yazmıştı: Celal Küçük’e göre Hatay Müzesi, Zeugma Müzesi ile karşılaştırılamayacak kadar büyük, görkemli ve çok zengin...
Zeugma Müzesi binasının yapımı için acil paraya ihtiyaç var gerekçesi ile zamanın büyükşehir belediye başkanı Gaziantep Fuar Alanı’nı değerinin altında, 3 kuruş paraya sattı, yerine AVM yapıldı!
İnşaat bitti, ama müze bir türlü açılmayınca, bir şeylerin yanlış gittiği iddia edildi. Tasarım hatası olduğu, mozaik müzesinin bu şekilde yapılamayacağı anlaşılınca müzenin içi tamamen yıkılıp, değiştirilerek yeniden yapıldı, bu da iki sene sürdü. Halen de depoda bekleyen yüzlerce metre kare mozaik sergilenemiyor.
Zeugma Mozaik Müzesi açıldığında, ışık oyunları ile yeni bir şeyler görenlerin hoşuna gitti. Ancak, bu işin uluslararası uzmanları, “Buraya müze değil de, ‘galeri’ demek daha doğru ve isabetli olur” dediler.
Bakın NTV bu olayı nasıl haber yaptı:
Hatay'da yaklaşık 3 senedir yapımı devameden dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip Arkeoloji Müzesi ziyaretçilere açıldı.
Türkiye'nin en büyük kapalı alana sahip müzesi özelliğine sahipolacak Yeni Hatay Arkeoloji Müzesi'nde, bugüne kadar yer darlığı sebebiyle depoda bekletilen ve toprak altında bulunan mozaikler de sergilenebilecek.
Toplam 3.500 metrekare mozaik sergilenecek müzede arkeolojik eserler de yeralacak. 32 bin 754 metrekare kapalı alana sahip müzenin diğer müzelere karşı önemli artı değerleri bulunuyor.
Gaziantep Zeugma Müzesi’nde 2400 metrekare mozaik sergilenirken Tunus Bardo Müzesi’nde 1300 metrekare mozaik sergileniyor. Tunuslular gerçek rakamı gizleyip her defasında 5000 metrekare deseler de bu rakam ülke genelindeki tüm mozaikleri kapsıyor. Bardo Müzesi’nde sergilenen bunun üçte biri kadar. Bu nedenle Hatay Müzesi dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak kabul ediliyor.
Khresis Mozaiği, Büfe Mozaiği, Sarhoş Dionysos Mozaiği, Narkisos Mozaiği, Mevsimler Mozaiği, Dansözler Mozaiği, Venüsün Doğuşu mozaiği gibi çok önemli ve heyecan veren mozaikleri yeni müzede ziyaretçiler görebilecek.
Gaziantep’in acil olarak doğru dürüst tanıtıma ihtiyacı var. Üstelik tanıyanların bir kısmı da yanlış tanıyor. ‘IŞİD, Gaziantep, terör’ birlikte anılıyor. Başta Amerika ve Batılı ülkeler, “Gaziantep’e gitmeyin” diye vatandaşlarını uyarıyor. Batı basınında çarşaf çarşaf Gaziantep’in aleyhinde yazılar yayınlanıyor. Bunların hiç biri tekzip edilmediği için insanlar doğruluğuna inanıyorlar.
Daha kısa bir süre önce bir Amerikan gazetesi, ‘Gaziantep’teki Suriye Muhaliflerine ait binaya saldırıda bulunulacak’ diye haberler yapılmadı mı? Sivil toplum örgütleri de binanın önünde potesto eylemi gerçekleştirmedi mi?
2011’de açılan Zeugma Mazoik Müzesi’ni 3 yılda 550 bin kişi ziyaret etmiş. Çok komik bir rakam! Demekki, Antepliler bile henüz kendi müzelerini görmemişler!
Henüz bir broşürü bile bulunmayan bir zamanların dünyanın en büyük mozaik müzesi!..
Gaziantep Hayvanat Bahçesini ise yalnız bu sene 2 milyon 750 bin kişi gezmiş. İyi mi?
Biz hala Gaziantep’i nasıl tanıtsak, arkeolojiyi mi ön plana alsak, gastronomiyi mi tartışması yapıyoruz.
Planlar, programlar hazırlanıyor, en iyisi bir Turizm Konseyi kuralım, ortak aklında buluşuluyor/buluşulamıyor!
Gülmeyin, bu iş şaka değil! Bizzat Bakan Başkan demedi mi?
“Artık ülkeler yok! Şehirler yarışıyor…”
Çok doğru ve yerinde bir tespit. Ben de soruyorum: Biz bu yarışın neresindeyiz?
Bu kadar otel açıldı, yenileri de yapılıyor. Kim kalacak bu oteller de?
Sanayinin kent refahına katkısı ve yansıması hiç bir zaman turizm kadar yüksek, yaygın ve nitelikli olamaz.
‘Baklavayı’ çıkarın, Gaziantep’in nesi meşhur, insanları buraya nasıl cezbedeceğiz lütfen bir düşünün.
Bu arada unutmadan kayıtlara geçireyim, eski Kültür Müdürü Efiloğlu’na sormuştum: “Bütün diğer şehirlerde ki müzeleri bakanlığınız yapıyor da, bizim müzeyi neden belediyemize yaptırıyorsunuz?”
Efiloğlu, ne dediğimi anlamış olmalıki sert bir tonla, “Dalgamı geçiyorsun? Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptırmıştır. Nokta!” dedi.
Paralel zeka ile bizim gibi et beyinliler arasındaki fark işte bu kadar derin!..
Yarın: Bizim işhanından bozma Hilton ile Hatay’da yapılan Müze Hilton’un arasındaki farkı anlatıp nedeni üzerinde duracağım.