Tanrı Vergisi
Evvelden 1982 Anayasanın 168 maddesi vardı, Türkiye Cumhuriyeti topraklarının yer altı tabii kaynaklarının tamamı Devletin inhisarında idi. Devlet bu kaynakların işletme hakkını, bir imtiyaz sözleşmesi ile özel kurumlara verme yetkisine sahipti. Hatta buna akar suları da kattılar. Daha sonra yeraltı sularını ilave ettiler. Enerji Bakanlığına Rüzgar Santralları kurmak için ilk baş vurduğumuz 90 lı senelerde böyle bir imtiyaz sözleşmesi bile gündeme gelmişti. Bakanlıkta bulunan bürokratlarla konuyu tartışmış, hatta televizyon ekranlarına Metin Uca’nın programına çıkıp ‘’ havayı kullanma imtiyazına, nefes alma belgesi bile sözleşme kapsamına girebilir ‘diye itiraz etmiştik. Bu nedenle Anayasanın bu maddesinde bazı değişiklikler yapılmıştı. Zamanın Enerji Bakanı Sayın Aktaş da bize katılmış, gerekli desteği Parlementoda temin ederek Anayasa nın maddesinde değişiklik yapılmıştı.
Her ülkenin yer altı ve yer üstü zenginlikleri mevcut durumundan daha öte olmasını kimse beklemez. Yani yer altı zenginlikleri, dünyanın var oluşu ile meydana gelmiş çeşitli minaraller ve madenleri içerir. Bunların içinde periodik tabloda bulunanlar ve hatta bulunmayanlarıda kapsar. Yeraltı suları, yerüstü suları, kayagazı kaynaklarını da listeye eklemekte bir zarar yoktur.
Tarlaya ekin ekmişsiniz, Afrikadan kuzeye doğru kalkan çöl tozu, nem bulutları ile buluşur. Akdenizin nemi, ve güneşi atmosferin üst katmanlarında bu Fe2 oksit i yakalayıp yağmurla birlikte gübre olarak Anadolu ovalarına yağmaları, mevcut toprağın verimini katlarla arttırmasını sağlar. Bunun bir doğa olayı olduğunu bir çoğumuz biliriz. Yılda bir kaç kez bu toz bulutuna maruz kalan Anadolunun her bir yanı, demir iki oksitli tozun, su buharı ile buluşup güneş ışığında gübre haline dönüşmesinden dolayı, Anadolu toprakları tarih boyunca yaşamış her medeniyete asırlarca vatan olmuştur. Bu nedenledir bir çok ülke, gözünü bu topraklardan ayırmaz.
Anadolu’ya bakarken iştahları kabarır. Anadolu için büyük Orta Doğu projeleri bu nedenle planlanır. Orta Doğu planının bir parçası olarak ele alınan ülkemiz üzerinde dost saydığımız nice yakın ve uzak komşularımızın hesapları, yüz yıllardır sona eremez. Aslında burada şunuda ifade etmekte yarar vardır, ülkelerin dış politikaları , ülke içindeki sanayi dallarını ilgilendirir. Amerika yı ele alalım. Silah ve Petrol sanayi Amerikanın önemli kalemlerinden biridir. Bu nedenle her iki konuyu değerlendirerek dış politikasını çizmek, ülkenin sanayi devlerinin yönlendirmesi ile şekillenir.
Bizde ise bir şekil varmı diye hep düşünürüm. Ülkemizin Sanayi devlerinin üretim konuları üzerinden dış politika üretmek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Bunu organize edebilecek bir Dış politikayı siyaset bilimcilermi yoksa sanayicilermi şekillendirir bunu tartışmak gerekmektedir. Çünki iflas etmiş bir dış politika, bu günü kurtarmakla yetinmeye çalışmasını, geçtiğimiz son 15 senede izledik. Neticede bir yere gelemedik. Bu nedenle ülke menfaatlerinin öncelikte olan bir irade bu ülkeye gerekli. Tanrının verimli kıldığı bu doğa parçası olan Anadolu’nun kıymetini bilmemiz gerekli.
Doğa olayları bu topraklarda verim yanında atmosferden yağan gök taşı patlaması ile verime ek zenginlik kattığını basından öğrendik. Şimdi ise devlet bu doğa olayına komik bir Allah Vergisi koymak için çalışmaya başlamış. Afrika’dan kalkan yılda 500 milyon ton olduğu iddia edilen bu toz da, bir yerde mineral olduğunu hatırlarsak , bu konuda devletin aklı çalışırmı diye bir sözüm geldi söyledim hem nalına hem mıhına.