Bir şehrin başına gelebilecek…
Bir şehrin başına gelebilecek en güzel şeylerden birisi Gaziantep’in başına geldi.
Son derece önemli.
Zengin bir altın madeni bulunmasından bile önemli.
Gaziantep, UNESCO’nun ‘Creative Cities Network/Yaratıcı Şehirler Ağı’na girdi.
UNESCO’nun açılımı şöyle: United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization/Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu.
UNESCO’nun 2004 yılında başlattığı ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’, yalnız gastronomiyi kapsamıyor; el sanatları, tasarım, sinema, edebiyat, görsel sanatlar ve müzik alanlarında da büyük yarış/rekabet sonucu bu ‘Network/Ağ’a girebiliyorsunuz.
Kabul edilince de önünüzdeki bütün kapılar açılıyor.
Gastronomide, bizden önce seçilen 8 şehir vardı. Paris’teki toplantıda buna 9 şehir daha eklenerek toplam da 17 kent oldu. Bu yarışın sonucu 10 Aralık, Perşembe günü akşamı açıklandı.
Ben de sonucu sabırsızlıkla takip ediyordum. Ancak, Bakan Hanım açıklama yapmayınca, acaba bir şey mi oldu, diye belki zarar verebilirim endişesi ile yazmadım. Ancak açıklama Cumartesi günü geldi.
Son derece önemli dedim, şunun için.
UNESCO’nun bu faaliyetini bütün dünya merakla izliyor. Türkiye’den hiçbir şehir şimdiye kadar bu ağa (yalnız gastronomi değil, hiçbir dalda yokuz) giremediği için bizim ülkemizde pek bilinmiyordu. Hatay’ın bir girişimi olmuştu. 2011 yılında müracaat ettiler, epey de uğraştılar ama olmadı.
“Bizim mutfağımız Doğu Akdeniz’in en iyisi! Bir an önce listeye almanızı rica ederiz, saygılarımızla…” diye müracaat edip, UNESCO’nun ağına girmek ne mümkün!
Bu gibi uluslararası yarışmalarda lobiniz olmazsa başarılı olmanız asla mümkün değildir.
Lobicilik ise network ve profesyonel yardım içerir. Uzun süreli ve zahmetli bir iştir.
UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Paris’teki toplantıda, 33 ayrı ülkeden 47 kent için, “UNESCO ‘Yaratıcı Şehir Ağı’na hoşgeldiniz, sizlerle gurur duyuyoruz” konuşmasını yaparken ben de internetten canlı izledim. Gaziantep’in adını duyacağımdan emindim ama yine de heyecanlıydım.
Gaziantep’in adını duyunca da, “Helal olsun, iyi iş çıkardılar” demekten kendimi alamadım. Çünkü, bu işlerin ne kadar zor ve beceri istediğini bilirim.
Tahmin edeceğiniz gibi, 47 şehrin 9’u gastronomi ağına girdi. Diğerleri de yukarıda belirttiğim çeşitli ağlarda yerlerini aldılar. 2004’te başlayan Yaratıcı Şehirler Ağı’nda böylece toplamda 116 şehir oldu.
Milyonlarca turist gezi programını yapmadan UNESCO’nun sitesine girer ve gastronomi kentlerinin hangileri olduğunu inceler, ona göre program yapar.
Gaziantep deyince tabii ki yalnız şehrimizin yalın adı geçmeyecek. Gaziantep’i uzun uzun tanıtacaklar, bir kültür kenti olduğunu vurgulayıp, Karkamış’ı, Zeugma’yı anlatacaklar. Bakan Başkan’la onlarca görüntülü, görüntüsüz röportajlar yapılacak. Bunların hepsi Gaziantep için tanıtım demektir, algı operasyonu demektir. Kentimize gelecek gazeteci ve televizyoncular Gaziantep’in dünyaya tanıtımında hayati rol oynayacaklar.
Bu işin altın madeninden daha önemli ve kazançlı olduğunu şöyle de anlatabilirim.
Diyelim, yanıbaşımızda bir maden bulundu. Kim kazanacak? Toprak sahibi kimse belli bir oranda pay alacak, gerisi devletin olacak. Ama ‘Yaratıcı Şehir Ağı’na girersen kentteki herkes kazanacak. Bu nedenle, “Gaziantep’in başına talih kuşu kondu” diyorum.
Daha önce birkaç kez, Coca Cola’nın Dünya CEO’su Muhtar Kent’in Davos’ta Ekonomi Zirvesi’ndeki konuşmasından alıntı yaparak, “Büyükşehir Belediye Başkanları kentlerinin CEO’sudur” diye yazmıştım. Ne kadar doğru ve isabetli söylemiş. Bu işin kotarılmasında bizim CEO’nun inisiyatif ve sorumluluk aldığını tahmin ediyorum. Bu nedenle başarı onun hanesine yazılmalıdır.
Bu arada fırsatçılık ve ayıp işler yapan da var!
Bilmem ne koruma derneği başkanı maskesiyle arşivdeki resimleri kullanarak gazetelere demeçler yağdırıp başarıyı üstlenmek için algı yaratıyor. Buna en hafif tabiriyle pespayelik denir. Çok ayıp. Gözü paradan başka bir şey görmeyen köylü kurnazlarını aradan çıkarmak gerekiyor artık!
Gelecek sene toplantı, Eylül 2016’da İsveç’in Östersund şehrinde yapılacak. Bakalım Türkiye’den başka şehirler müracaat edip başarı kazanabilecekler mi?
Gaziantep bu işin yolunu açtı.