CHP’liler, “vatana, hukuka ve demokrasiye” ihanet etmemeli

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’yi meclis dışına itmekten başka hiçbir amacı olmayan, hukuka aykırılığı tartışma götürmeyen dokunulmazlıklar konusunda hayatının yanlışına imza atıyor.

Böyle bir karara ortaklık etmek, demokrasi tarihine kara bir leke olması yanında, AKP’ye suç ortaklığıdır.

Bu karara “evet” oyu kullanacak her CHP’li milletvekili “vatana, hukuka, demokrasiye” ihanet etmiş sayılır.

Böyle bir kararın, kamuoyu nezdinde CHP’ye artı puan ve oy getireceğini zanneden bir siyasi anlayışın ve siyasetçinin sağlığından, aklından şüphe etmek gerekir.

                                               ***

HDP’li vekillerin dokunulmazlıkları konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  AKP gurubuna dayatması, bu tartışılmaz.

HDP, meclis dışında kalır, devre dışına itilirse, herşey güllük gülistanlık olur. İstediğimizden daha iyi at koştururuz düşüncesi ne kadar boş ve geçersiz bir hayalse, CHP’nin bu fitilin ateşlenmesine katkıda bulunması da o kadar büyük bir akıl tutulmasıdır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda yalnızca hayatının siyasi hatasını yapmakla kalsa, ne hali varsa görsün deyip geçeceğiz.

Ama adam, sanki siyaset körlüğü yaşıyor ve ülkenin geleceğinin karartılmasına ortaklık ediyor.

                                               ***

Türkiye, meclis bahçesinde milletvekili avına çıkan polis görüntülerini unutmadı henüz…

Ve o görüntülerin, demokrasimize, vicdanımıza, ruhumuza, hukukumuza indirdiği darbeleri çok ağır bedeller ödeyerek yaşadık.

Hiçbir vicdan sahibi vekilin, bu ülkeye, bu ülkenin demokrat ve aydın insanlarına aynı acı ve ızdırabı yeniden yaşatma hakkı olamaz, olmalıdır.

Yıllardan beri yazılıp, çizilip, tartışılmaz mı, “Kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık olmaz” diye…

Şimdi amaç o değil ki!

Ama HDP’yi bitirmek.

Kimin amacı?

AKP’nin…

Hadi Devlet Bahçeli, paçasını kurtarmak için sarılmış AKP’nin ipine…

Peki CHP’ye ne demeli?

                                               ***

Neyse ki CHP’de herkes genel başkan gibi siyasi körlük ve akıl tutulması yaşamıyor. Nitekim dün aralarında sanatçı, bilim adamı, hukukçuların da yer aldığı, Tarhan Erdem, Binnaz Toprak, Süleyman Çelebi ve Rıza Türmen gibi eski CHP’li milletvekili ve yöneticilerin de bulunduğu aydınlar,  Adalet ve Kalkınma Partisi’nin milletvekili dokunulmazlığıyla ilgili geçici Anayasa maddesi teklifi kabul edilemez, bir dizi hukuksal ve siyasal yanlış barındırmaktadır” diye parlamentoya çağrıda bulundu.

Milletvekillerine çağrımızdır...” diye başlayan dilekçede, “Anayasa ile güvence altına alınmış milletvekili dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu,  Anayasa’ya ve hukuka aykırı bir geçici maddeyle kaldırılamaz, Milletvekilleri hiçbir gerekçeyle ‘savunma hakkı’ndan yoksun bırakılamaz, Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yolu kapatılamaz,  çok temel bir evrensel hukuk ilkesine göre hiçbir yasal ya da anayasal değişiklik geçmişe dönük uygulanamaz,  dokunulmazlıkların topluca kaldırılması cezaların şahsiliği ilkesiyle kesin olarak çelişir ve kolektif cezalandırmaya yol açması kabul edilemez” denildi.

Aydınlarımız, “Bu nedenlerle aşağıda imzası bulunan bizler, tüm milletvekillerine, evrensel hukuk ilkelerine aykırı, demokratik siyaseti tıkayıcı bu teklife karşı çıkmaları ve destek vermemeleri için çağrıda bulunuyoruz...” dedi.

                                               ***

CHP’li vekiller bu çağrıya kulak verip, vicdanlarının sesini dinleyip,  vatana, hukuka ve demokrasiye” ihanet etmemelidir.

 

 

 

 

 

CHP’liler, “vatana, hukuka ve demokrasiye” ihanet etmemeli