MHP’nin gerçeği bu mu?
HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan’ın önceki akşam Habertürk televizyonunda Didem Arslan Yılmaz’ın sorularını yanıtlarken verdiği bir yanıt birçok spekülasyonu sona erdirecek nitelikteydi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısında yaptığı konuşmada AK Parti’yi yeni anayasa yapımında göreve davet etmesiyle başlayan birliktelik kısa zamanda anayasa değişikliğinin meclise gelmesini sağlamıştı. Daha sonra da olabilecek en hızlı bir biçimde yasalaşıp Cumhurbaşkanlığına gönderildi.
Bahçeli’nin AK Parti ile bu kadar sıkı işbirliği yapmasının temel nedeninin bir video olduğu komplosuna dayandırılmıştı.
Oysa Celal Doğan bu birlikteliğin makul ve mantıklı bir açıklamasını yaptı. Şöyle dedi:
“FETÖ ile mücadelede AK Parti daha önceleri birlikte çalıştığı cemaat kadrolarını temizledi, temizliyor. İşte bu kadrolar MHP’nin kadroları ile doldurulacak.”
Anketlerde MHP’nin üçte ikisinin ‘Hayır’ oyu vereceği, üçte birinin ise ‘Evet’ oyu vermesi beklendiği şekilde tahminler yapılıyor.
Ancak, Celal Doğan’ın iddia ettiği şekildeki formül MHP’lilere anlatılırsa anketlerdeki oran tahmini dramatik yön değiştirebilir diye düşünüyorum.
Bu durumda AK Parti’nin rahatlayacağı tahmin edilebilir ama yasanın hala resmi gazeteye gönderilmemesi kafaları karıştırıyor.
Almanya Merkel yorgunu mu?
2017 yılı Almanya’da seçimlerle dolu.
Bizi de ilgilendirdiği için size kısa bir özet yapayım istedim.
İlk seçim 12 Şubat 2017, yani bu pazar günü.
Basında fazla yer almadı çünkü, Alman sisteminde cumhurbaşkanının yeri sembolik. Ancak daha önemli bir sebep halen Dışişleri Bakanı olan Frank-Walter Steinmeier, Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU ile Sosyal Demokrat Parti’nin SPD, ortak adayı olarak seçime girecek. Böylece cumhurbaşkanı seçileceğine kesin gözüyle bakılıyor.
24 Eylül 2017 Parlamento seçimlerinden önce 3 eyalet seçimi var.
26 Mart’ta Saar, 7 Mayıs’ta Schleswig-Holstein ve 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde seçimler yapılacak.
Bu seçimlerde alınacak sonuçlar, eylül ayındaki parlamento seçimleri açısından çok önem taşıyor. Özellikle de Almanya’da nüfusun en yoğun olduğu eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’daki seçimler barometre niteliğinde görülüyor.
Alman Parlamentosu (Bundestag) 598 üyeden oluşuyor.
Hristiyan Birlik partilerinin 297sandalyesi (Yüzde 41.5) bulunurken, ortağı Sosyal Demakrat Parti’nin ise 184 sandalyesi (yüzde 25.7) mevcut.
Sol Parti’nin 60 sandalye (yüzde 8.6), Yeşiller’in 57 (yüzde 8.4) sandalyesi var.
Hristiyan Birlik partilerinin adayı Şansölye Angela Merkel.
Halen koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti ise Martin Schulz’u aday gösterme kararı aldı.
Almanya’da yine koalisyon olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu kez, oyu yüzde 35’e gerileyen Hristiyan Birlik partileri ile Sosyal Demokrat Parti’nin yer değiştirebileceği konuşuluyor.
Alman halkının şu sorulara yanıt vermesi ile Merkel’ın kaderi belli olacak.
Evet, artık Almanya’nın yeni bir yüze ihtiyacı var.
Hayır, dünyanın içinden geçtiği türbülasyonda tecrübelerinden yararlanacağımız bir siyasetçiye ihtiyacımız var.
Aynı zamanda sağcı Alternatif Parti, AfD’nin alacağı sonuç ciddi bir merakla bekleniyor.