Ben Kimim

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

İnsan çok ilginç bir varlık. Kendini ilgilendiren şeyleri hiç sorgulamaz, öğrenmek istemez. Ama kendini alakadar etmeyen her şeyi sorar, soruşturur, araştırır, öğrenmek ister.
Kendini tanımak istiyorsan, bilgeliğin kapısını kendine açmak istiyorsan, kendine şu soruyu sormalısın. “Ben kimim?”.
Çünkü gerçeğe açılan kapının anahtarı bu sorudur. Bu soruyu kendinize sorduğunuzda cevabını da içinizde bulacaksınız. İnsan hep ufuktaki sorularla, olaylarla ilgilenir. Amerika’da ağırsıklet boks maçını kim kazanmış, kim Avrupa’da şampiyonlar ligi şampiyonu olmuş, onu düşünür. Sana ne Amerika’dan, Avrupa’dan!
Dünya güzellik kraliçesi Carlyle iyice yaşlanmıştı. Bedeni tam 75 bahar görmüştü. Bir zamanlar bedeni dipdiri ve çok güzeldi. Ama o güzelliğin yerinde artık yeller esiyordu. Bedeni artık çökmüş, derisi buruşmuş, gözlerinin altı morarmıştı. Bir gün banyodan sonra kurulanırken bedenini iyice inceledi. Kendine ait olan o eski bedenin artık yerinde olmadığını fark etti. Vücudu tamamen değişmişti.
Kendisine dünya güzellik yarışmasını kazandıran o beden neredeydi?
Bir zamanlar gurur duyduğu, kendisini popüler yapan o beden artık bir enkaza dönüşmüştü.
Bu durumun yanında kendinde çok farklı bir bilinç de oluşmuştu. “Her ne kadar bedenim artık eskisi gibi olmasa da ben hala aynıyım. Ben değişmedim” diye düşündü.
Sonra kendine şu soruyu sordu: “Peki o halde Allah aşkına ben kimim?” Bu soruyu çok geç sormuştu Carlyle kendi kendine. Herkes vakit kaybetmeden bu soruyu sormalı kendine. “Ben kimim?” Varoluş içinde insan kendinin farkına varmalı.
“Ben kimim?” gerçek soru budur. Bu soru hayatta sorulacak bütün soruların kaynağıdır, anasıdır. Kendi kendine bu soruyu sormayan insanlar aslında hiçbir şey sormamış sayılırlar. Soru sormayan cevap da alamaz. Kendini bilmeyen kimi bilebilir ki?
Neyi bilebilir?
Akşam uyurken bu soruyu kendinize sorun. Sabah uyandığınızda sorun. Her zaman sorun. Bu soru içinize işlesin. Bu sorunun içinizde, derinlerde yankılanmasına izin verin.
“Ben kimim?” bir kişi bu soruyu tüm yaşam enerjisi ile sorar ise kesinlikle cevabını alacaktır. Alacağı bu cevap onun hayatının tüm anlam ve akışını tamamen değiştirir. Bu sorudan önce insan kördür. Ancak bu sorunun cevabını bulduktan sonra gerçekleri görebilir. Kendini bilen Rabbini bilir. Kendini bilen haddini bilir. Kendini bilen aşkını, sevdasını, fakirliğini, zenginliğini bilir. Her şeyi bilmek istersen önce kendini bil. Sahi kaç kişi kendine bu soruyu sordu?
Halbuki bu soru binlerce yıldan beri sorulan ve cevabı aranan bir sorudur. Cevabı kişiye özgüdür. Herkesin cevabı farklıdır. Dünyayı fethetmek istiyorsan önce kendini tanı ve ondan sonra karar ver ne yapacağına. Belki de cevabını kendi içinizde bulacağınız tek soru budur “Ben kimim?”

Ben Kimim