EGE’NİN YAŞAYAN AÇIK HAVA MÜZESİ : BİRGİ
Birgi, İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir köydür. 12.11.2012 tarihli 6360 Sayılı Kanun ile mahalleye dönüşmüştür. İzmir’e 112 km ve Ödemiş’e 12 km uzaklıktadır. Rakım’ı 150 metredir. Köy, 1996’da SİT alanı ilan edilmiş ve 2012’de de Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.
Birgi Frigler, Lidyalılar, Persler ve Romalılara ev sahipliği yapmıştır. 1308’de Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış ve 1426’da da Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Birgi, Bozdağ’ın eteklerinde kurulmuş ve ortasında Birgi Çayı geçmektedir. İpek dokumacılığı ve inciriyle ünlüdür. Osmanlı dönemi sivil mimarisinin örneklerini içinde barındırmaktadır.
Birgi’de Gezilecek Yerler :
Çakıroğlu Konağı, 1761’de zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmış ve üç katlıdır. Alt katta taşlık, mutfak, misafir bekleme odası ve ahır var. İkinci kat kışlık olarak kullanılmaktadır. Üçüncü kata merdiven kapağı kaldırılarak çıkılmaktadır. Bu kat yazlık olarak kullanılmıştır. Bütün odalar geniş bir sofaya açılmakta ve şömineyle ısıtılmaktadır. Odaların duvar ve tavan süslemeleri görülmeye değerdir.
Konağın sahibi İzmir ve İstanbullu iki kadınla evlenmiştir. Eşleri memleket özlemi çekmesin diye, odalarının duvarlarına İzmir ve İstanbul’un resimlerini yaptırmıştır. Konağın iç ve dış süslemeleri ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
1950’ye kadar konut olarak kullanılan konak, 1983’de kamulaştırılmış ve 1995’de müze olarak ziyarete açılmıştır.
Birgi Evleri, köyün nerdeyse tamamı tarihi ev ve konaklardan oluşmaktadır.
Ayrıca, Ulu Cami (Aydınoğlu Mehmet Bey Cami), İmam-ı Birgi Türbesi, Sultan Şah Türbesi ve Umurbey heykeli görülmelidir.
Köyün daracık sokaklarında dolaştıktan sonra meydanındaki tarihi kahvede yorgunluk çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Yine Ödemiş’in meşhur köfte ve pidesinin tadına bakabilirsiniz. Doğa, tarih ve kültürle içiçe, köyün misafirperver ve güler yüzlü insanlarıyla sohbet edebilirsiniz. Yol kenarlarında köyün kadınları ev ve el yapımı (tarhana, erişte, patates, dantel, takı vb.) ürünler satmaktadır.
Birgi’de birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Tarihi taş evlerin bazıları butik otel olarak kullanılmaktadır.
Birgi, Efes, Meryem Ana, Şirince ve Kuşadası’na da yakın konumdadır. Ayrıca köye 20 km uzaklıkta bulunan göl Gölcük’te görülmesi gereken yerlerden biridir. Köy yılın her mevsimi yerli ve yabancı turistler tarafında ziyaret edilmektedir.
Ege’nin yaşayan açık hava müzesini, Birgi’yi henüz görmediyseniz, görmeye değer.