TÜRKİYE’NİN SIRADIŞI (Tiyatrosu, Müzesi ve Kütüphanesi olan) KÖYÜ : BADEMLER

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Bademler Köyü, İzmir’e 35 km, Seferihisar ve Urla’ya 10’ar km uzaklıkta ve yaklaşık bin kişilik nüfusa sahiptir.
Urla’ya bağlı Bademler Köyü, sadece İzmir’in değil Türkiye’nin en tanınmış ve farklı köylerinden biridir. Öyle bir köy ki köyün camisi de cem evi de yok ama tiyatrosu, müzesi, kütüphanesi ve temizliği var.
Aşağıda okuyacaklarınızın hepsi gerçek. İzmir’in hemen yanı başındaki Alevi köyü Bademler.
Bademler Köyü ülkemizin ilk tiyatrosunun olmasıyla bilinmektedir. Bademler’e tiyatro sevgisini aşılayan kişi, 1927’de öğretmen gönderilen Mustafa Anarat’tır. İzmir’de Devlet Tiyatrosu kurulmamışken köyde tiyatro bulunmaktadır. 1933’te köy meydanında oynanan ilk oyundan bu yana, 12 Eylül Sıkıyönetim dönemleri dışında, tamamen köy halkından oluşan oyuncu kadrosuyla oyunlarını sahnelemeye devam etmektedir. 1969’da imece usulüyle kurulan tiyatro binasının içi 150, bahçesi 700 kişi kapasitelidir. Tiyatro Mart sonu ile Ağustos sonunda arasında oyunlarını sergilemektedir. Ayrıca Bergama Tiyatro Şenliği ve Müjdat Gezen Tiyatrosu’nda da oyunlarını sergilemektedir.
Köyün bir başka özelliği de, Türk Sinemasının en filmlerinden biri sayılan Necati Cumali’nin aynı adlı eserinden 1963’de, Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz burada çekilmiştir. Köy halkının bir kısmı da filmde rol almıştır. Susuz Yaz, 1964’de Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ve Meksika Film Festivali’ne Altın Maya ödüllerini almıştır.
Bademler Köyü Kütüphanesi oldukça geniş bir bahçe içinde ve tek katlıdır. Kütüphane yönetim, çocuk ve yetişkin kitap okuma odalarından oluşmaktadır. 2017 yılı itibariyle mevcut kitap sayısı yaklaşık 3 bin adettir. Kütüphanenin mesai saatleri 08.30 – 17.30 Cumartesi dahil. Pazar ve Pazartesi kapalıdır.
Arkeolog Musa Baran çocukluğunun geçtiği köy meydandaki evinde küçük değişiklikler yaparak Türkiye’nin İlk Oyun ve Oyuncak Müzesi’ni oluşturmuştur. Müzede oyuncaklar ve kitaplar mevcut.
Arkeolog Musa Baran Bademler Köyü’nün tarihi ve kültürü üzerine de araştırmalar yapmış ve konuyla ilgili bir kitap yazmıştır.
2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye’nin en temiz köyü” yarışmasında birinci seçilmiştir.
Ayrıca köyde her pazar üretici pazarı kurulmaktadır. Köy meydanında kurulan pazarda, her türlü el yapımı ve doğal ürünler ile yöresel yemekleri bulmak mümkün.
Köyde kültür sanat derneği, spor kulübü ve tarımsal kalkınma kooperatifi var.
İzmir – Bademler arasında belediye otobüs seferleri de bulunmaktadır.
Yazıyı dünya tarihine madeni paranın ( 1968’de Ankara gelin başı ile çektirdiği fotoğrafı 50 kuruşa Nisan 1971’de konulmuş ve 12 Eylül 1980’de kaldırılmış ) üzerine portresi (soylular ve devlet başkanlarının dışında) konulan halktan ilk kadın, sanatçı ve Anadolu kültür araştırmacısı Sabiha Tansuğ´un sözüyle bitirelim;
“Bademler Ege Uygarlıklarının izini süren köylerimizden biridir. Kadın erkek eşitliği, doğruluk, çalışkanlık, temizlik örnekleri görmek istiyorsanız bu köyü ziyaret edin.”
Bademler Köyü’nün darısı diğer köylerimizin başına...
İzmir’e yolunuz düşerse - mutlaka ama mutlaka- gidip görmenizi tavsiye ederim.


 

TÜRKİYE’NİN SIRADIŞI (Tiyatrosu, Müzesi ve Kütüphanesi olan) KÖYÜ : BADEMLER