Yerel seçime giderken...
Yerel seçimler için partiler start vermedi ama, görünen o ki; zor bir seçim dönemi yaşayacağız.
Seçim havasının hizbi yanına, bu kez yaşanan ekonomik sıkıntılar da gelince eskisine göre daha hararetli sahnelere tanık olacağımızı söyleyebiliriz.
Yerel seçimler yapılıyor; ama iktidar, Türkiye genelindeki gelişmelerden söz edip oy toplamanın peşinde olacağı kuşkusuz.
Yani, siyasal çekişme yerelden çok genele çekilecek...
Yaşanan yerel sıkıntılar/sorunlar; böyle durumlarda görmezden gelinip üzerleri örtülecek. Bu kez de öyle olacak.
Sanırım muhalefet de iktidarın bu taktiğine yanıt verme derdine düşünce; ülkede yine bir "genel seçim havası" esecek/estirilecek.
Liderler üst düzeyden ülke sorunlarını konuşup tartışırken yerel sorunlar arada kaynayacak!
Oysa, "yerel yönetimler demokrasilerin ilk uygulama basamağı olma özelliğini taşırlar."
Bu alandaki sorunlara ne denli iyileştirici çözümler getirilirse; ülkede demokrasi uygulamaları da bir bütün olarak yaşamsal refahı, huzuru, bereketi ve barışı oluşturur.
Biz bunu bir türlü beceremiyor, kimi yerel yönetimlerin yurt düzeyinde ada ada güzel demokrasi örnekleri olan uygulamalarını yaygınlaştıramıyoruz.
Bunun nedeni de; yerel yönetimlerde bürokrasi bilgisi, deneyimi olmayan, sosyal yaşama katılmayan, yönetici yeteneği vb. bulunmayan; Cumhuriyet, bayram, halkla ilişkiler, hizmet verimi bilgisi, sadakati tartışılan kimilerin bu hizmet kurumlarına seçilmelerinden kaynaklanıyor.
Kimi belediyeler işte bu "iş bilmezlik" nedeniyle borç batağında olduğunu geçen gün gazeteler yazdı, TV'ler de ekrandan duyurdu.
Bu durum öteden beri "böyle gelmiş, böyle gidiyor.
Sonuçta bu borçlar ilgili belediyelerce ödenemediğinde önceden olduğu gibi af söz konusu oluyor, borç rakamları da yurttaşın sırtına vuruluyor.
Yerel yönetimleri böyle bir demokrat olmayan anlayıştan kurtarmanın zamanını yaşıyoruz.
Mart 2019'da yapılacak yerel seçimleri; hem demokrasi için bir yeni başlangıç; hem de yerele hizmet veriminde bir reform hareketi olarak görüyoruz.
Bunun için yürürlükteki seçim yasasını "yerel yaşam"dan kaynaklanan gerçeklere göre yeniden düzenleme şansımız var.
Bu da bir kararname ile yapılacak bir işi...
Ama hiç bir siyasal artniyetli olmadan...
Böyle bir yenileşmeyi yapmazsak, "demokrasi fırını"dan daha çoook ekmek tüketir, siyasal çekişmelerle yılları bitirir, demokrasi konusunda belimizi doğrultamayız.