Enerji sektörü ve işadamlarımız

YAYINLAMA: 13 Mart 2012 / 18.00 | GÜNCELLEME: 13 Mart 2012 / 18.00

Koç’un 2011 yılı satış geliri yüzde 41 artarak 76 milyar liraya yükselmiş. Yaklaşık 43 milyar dolar.
Satış gelirlerinde enerjinin payı 48 milyar lira. Yani yüzde 64!
Geriye kalan yüzde 36’ın içinde büyük kalem olarak otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans var.
Enerjiden sonraki 3 kalemin ne kadar önemli ve büyük sektörler olduğunu söylemeye gerek var mı? Ama bu üç kalemin toplamı enerjinin ancak yarısını biraz geçiyor.
                                                          ***
Gaziantepli işadamları bu konuda biraz geç uyandılar.
En temiz ve verimli enerji elde edilen rüzgar enerjisinde hala beklenen atılım nedense yapılamıyor.
Rüzgarda Türkiye’nin kapasitesi 48 bin megavat. Kurulu kapasite ise daha 2 bin megavatı bile bulmuyor. Tam rakam 1.785 MW. Yani, yapacak çok iş var!
Bu yılın ilk iki ayında 25 rüzgar enerjisi santralı (RES) lisansı verildi.
Genel listede İzmir, 44 RES’le birinci sırada. Gaziantep, bir adet 63 MW’lık RES santralı ile sonlarda! Osmaniye, Maraş ve Adıyaman bile bizim üzerimizde.
Gerçi Sanko Enerji’nin 440 MW’lık HES yatırımı ile 60 MW’lık Çatalca RES yatırımı, Sbrahim Tuğsuz’un 120 MW’ı aşan HES yatırımları, Naksan’ın Eskişehir’deki 290 MW’lık termik santralı, Ekrem Kayalı’nın HES yatırımı ve de Muharrem Balat’ın Aydın’daki çok konuşulan 3 jeotermal enerji yatırımı. Çok konuşulmasının nedeni ilk jeotermal santralın 8 kişi çalıian ile aylık 1 milyon 180 bin liralık fatura kesme başarısına sahip olması. Balat, 2. santralı da üretime soktu, üçüncüsü yapım aşamasında.
                                                                   ***
Enerji deyince yalnız elektrik üretim santralı değil anlaşılan, petrol rafinerileri, doğal gaz, depolama, satış ve daha birçok türevi kapsıyor bu sektör.
Antepli işadamlarımızın, belki de birleşerek geleceğin en büyük sektöründe daha büyük pay ve söz sahibi olmaları gerekir diye düşünüyorum.




Antepli makine sanayicileri Belçika’ya gitsinler!
Gaziantep Örnek Sanayi Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Haratoğlu, Gaziantepli sanayicilerin, kendi şehrinde üretilen ve bir çok ülkeye başarı ile ihraç edilen makineler dururken neden aynı makineleri yurtdışından ithal ettiklerini sorgulayarak isyan etmiş.
Haklı, hem de çok haklı.
“Bugün bir makine düşünün bir milyon dolara yurtdışından alıyoruz. Aynı makine Antep’te 200 bin dolar! Neden 800 bin doları başka ülkelere hibe ediyoruz” diye de haklı bir görüş ortaya koyuyor.
Bu haklı isyanın çözümünün onuru da bari bana ait olsun!
İşte çözüm önerim:
Örneğin halı makinesi yapan sanayicilerimiz tası tarağı toplayıp Belçika’ya taşınsınlar. İsimlerini de değiştirip, Van de Wiele’e yakın bir şeyler bulsunlar. Van de hele Wiele gibi...
Siparişlere de en az 2 sene süre koysunlar, fiyatı da Van de Wiele’in 100 bin Euro üstünde yapsınlar.
Eğer tek tabanca olmazlarsa, en çok satan olmazlarsa kayıplarını ben ödeyeceğim, bu kadar eminim!





Necati Binici
Dostumuz Necati Binici büyük bir yangın talihsizliği geçirmişti. Ölümlü bir felaket olduğu için de vicdan azabı çekmişti. O gündür bugündür yaralarını onarmak için doğal olarak pek sesi çıkmıyordu.
Dün gazetelerde demecini okuyunca normal yaşama kavuştuğunu görerek memnun oldum.
Necati Binici çok renkli bir kişiliktir. Ele avuca sığmaz, çalışkandır, politikacı olmasına rağmen hiç yalan söylemez, sürekli hareketlidir. İktidarda olan partiye hep sıcak bakar, bir fırsatını bulur, eski kader arkadaşlarının da katkısı ile bir ucundan tutar.
Son görevi, kadim arkadaşına da yardımcı olabilmek amacı ile kabul ettiği Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreterliği.
Binici, önceki gün sırf esnafa destek olmak amacı ile Gaziantep’teki 79 Esnaf ve Sanatkar Odasından 60 başkan ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda sorunları dinlemiş, verdikleri dosyaları incelemek üzere kabul etmiş ve çözüm önerilerini de internette yayınlamak sözü vermiş.
                                                             ***
Bütün gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütlerinin önemli bir yeri vardır. Gaziantep de artık bu kategoriye dahil olduğu için bu gibi karşılıksız hizmet sunan örgütlerden hep faydalanacaktır.
Bu arada Kent Konseyi’nin başkanının da, 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu iddia edilen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Çoşkun olduğunu hatırlatalım.








Enerji sektörü ve işadamlarımız