Kuşadası
Kuşadası, Aydın iline bağlı bir ilçedir. Türkiye'nin ilk turizm merkezlerindendir, Turizm tarihi 1960'lara dayanır, ilk kruvaziyer gemi turizmi burada başlamıştır. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turist sayısı ile 100 bin civarı olan nüfus zaman zaman milyon'a dayanmaktadır.
Kuşadası, antik çağlarda Anadolu’nun Akdeniz’e açılan başlıca limanlarından biridir. O devirde Neopolis adı ile anılıyordu. Şehre bir dönem Bizanslılar hakim olmuş sonraları Venedik ve Cenevizliler, ekonomik bakımdan egemen hale gelmiş. 1413 yılında ise 1.Mehmet (Çelebi) tarafından Osmanlı’nın kontrolüne girmiştir.
Kuşadası Aydın’a 55 km, İzmir’e 90 km, Selçuk’a 20 km, Bodrum ve Çeşme’ye 157 km uzaklıktadır.
Kuşadası Gezilecek Yerler
Kuşadası Çarşısı
Kuşadası Çarşısı, araç trafiğine kapalı labirent gibi sokakları, içerisinde restoranların, kafelerin ve alışveriş merkezlerinin bulunduğu rengarenk bir yer özelliği taşımaktadır.
Güvercinada
Kuşadası’nın simgesi olan ada üzerinde bulunan kalenin tarihi Bizans dönemine dayanmaktadır. 1957’de yapılan bir çalışma ile karaya bağlanmıştır. Geçmişte güvercin başta olmak üzere birçok kuş türüne ev sahipliği yaptığından dolayı bu isimle anılmaktadır. Adanın içerisinde deniz feneri, kale ve kafeler bulunmaktadır.
Çalıkuşu Evi
Yazar Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanının kahramanı Feride Öğretmen”nin yaşadığı ev olarak bilinen Çalıkuşu Evi, belediye tarafından 2006’da kamulaştırılarak restore edilmiştir. Evde belediyenin bir birimi hizmet vermektedir.
Kuşadası Su Kemeri
Osmanlı döneminde yapılmış ve kente su getirmek için kullanılmıştır. Kuşadası Belediyesi tarafından restore edilen su kemeri stadyumun tam karşısında yer almaktadır.
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
1618’de Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kervansaray iki katlı olup tamamen taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Geniş avlu etrafına sıralanmış odalar bulunmaktadır. İlçenin merkezinde ve Kuşadası Limanı ile karşı karşıya bulunan kervansaray geçmişte otel olarak kullanılmasına rağmen, günümüze boş olarak durmaktadır.
Muvaffak Palay Heykeli
Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük caz sanatçılarından dünyaca ünlü trompet ustası Muvaffak "Muffy" Falay'ın heykeli çarşı içinde bulunmaktadır.
Zeus Mağarası
Kuşadası’na 28 km mesafedeki Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın girişinde ve ana yola 5 dakikalık yürüme mesafesinde yer almaktadır. Mitolojik inanışa göre, gök tanrısı Zeus’un denizler tanrısı kardeşi Poseidon’u kızdırdığında denizler altüst olurken bu mağarada dinlenirmiş.
10-15 metre derinliğinde olan mağaranın su sıcaklığı yaz - kış 5 derecede seviyesindedir. Zeus Mağarası’nın mavi ve yeşil renge sahip olan suyu, denizden gelen tuzlu su ve dağdan gelen tatlı suyun karışımı sayesine oluşmaktadır.
Kuşadası mavi bayraklı denizi ve uzun plajlarıyla bölgenin en çok tercih edilen yerleri arasında yer almaktadır. Kuştur Plajı, Kadınlar Denizi Plajı, Yılancı Burnu Plajı ve Güzelçamlı ve milli park plajları gibi.
Bütün bunların dışında kültür turu yaparak Kuşadası civarındaki tarihi ve turistik yerleri gezebilirsiniz. Bölgede rağbet gören yerlerin başında Eski Doğanbey Köyü, Bafa Gölü, Efes Antik Kenti, Selçuk, Şirince Köyü, Meryem Ana Evi, Tire, Birgi, Ödemiş, Gölcük, Sığacık, Bademli Köyü’nü görebilirsiniz. Ayrıca Kuşadası’ndan Yunanistan’ın Samos (Sisam) Adası’na feribotla geçebilirsiniz.