Kim hizmetkar
Genç bir mistik Gandi’ye gelmiş.
“Efendim çalışmalarınızı, mesajınızı takdir ediyorum. Ben de fakir, yoksul insanlara hizmet etmek istiyorum. Bu yüzden yanınıza geldim” demiş.
Gandi “Verebileceğin en büyük hizmet bir an önce üzerindeki turuncu elbiseyi çıkarmak demiş”. Genç mistik şaşırmış. “Efendim elbiselerimi neden çıkarayım. Ben bir rahibim. Hizmetkar olmakla elbisenin ne ilgisi var?” demiş.
Gandi “Şimdi sen bir köye gitsen herkes sana saygı gösterecek. Çünkü rahiplere toplum saygı gösterir, onlara hizmet ederler. Onlar sana saygı gösterip hizmet ederken sen onlara nasıl hizmetkar olursun? Eğer hizmet etmek istiyorsan üzerindeki kıyafetlerden kurtulman gerekir” demiş.
Genç mistik kıyafetlerini bırakabilecek olgunluğa sahip değilmiş. Bu konuşmadan sonra geri dönmüş. Sizi yönetenler hiçbir zaman “Ben size efendi olmak için geleceğim” demezler.
Onlar her zaman “Biz size hizmetkar olmak için geleceğiz” derler. Mevcut Suudi Kralı, Cuma hutbelerinde “Mekke’nin ve Medine’nin hizmetkarı” diye kendi adına hutbe okutuyor.
Adam öyle kudretli bir kral ki adamın gölgesini göremezsiniz. Ama Hz. Ömer, Türkiye gibi 40 ülke büyüklüğündeki bir ülkeyi yönetirken dahi sırtında un çuvalı ile fakir insanlara erzak götürüyordu. İşte gerçek hizmetkar onun gibi insandır.
Egonun eşek ettiği insanlar “Hizmetkar” diye gelirler, ama hemen “Efendi” olurlar.
Halkı gibi yaşayan, halkı gibi giyinen kaç lider var dünyada?
Özel uçaklarda uçan, özel saraylarda yaşayan, özel elbiseler giyen insanların hizmetkarlıkla alakaları yoktur, ama riyakarlıkla yakın akrabadırlar.
İnsanların size hizmet etmesi “Sayın valim, sayın müdürüm, sayın başkanım” demesi egonuzu, nefsinizi şişir.
Aman bir kabarırsınız ki tavus kuşu elinize su dökemez.
Elinizden o güç, kuvvet, kudret, imkan alınınca beş kuruş etmediğinizin farkına varırsınız.