Sipere gir
Atalarımız, “Minareyi çalan kılıfını hazırlar,” demişler. Bir kabahat işleyen, bir halt karıştıran da mazeretini peşinen hazırlamak durumunda.
Herhangi bir hatayı – kusuru insan faktörüne mal etmek üzere en çok kullanılan sözler şunlar -
Hatasız kul olmaz! ... İnsan hataları kaçınılmazdır. İnsan hata yapar! ... Hata yapmak insan doğasındadır. Hata yapmak doğaldır! ... Hata doğanın taa kendisidir. Hata, insan olduğumuzu gösterir! ... Hata yapmak insanlara mahsustur. Çok sık hata yapmıyoruz!... Hatalarımız öyle her dakika değil arada bir oluyor. Hatalar önemli değil! ... Biz hatayı önemsemiyoruz. Hataların payı sadece yüzde yarım! ... Çok sayıda işlemde az sayıda hata olur. Bu kadar kusur kadı kızında da olur! ... Kadı kızının hususiyeti mükemmelliğidir. Bu benim ilk hatam! ... Her şeyde olduğu gibi hatanın da ilki olur, pek yadırgamamak gerekir.
Ben ilk hatayı affederim!
Adam işe girer. İlk ay maaşını söylenenden yüzde 50 fazlası ile öderler. Hiç sesini çıkarmaz. İkinci ay yaptıkları hatayı fark edip, bu sefer, maaşının yarısını verirler. Hemen itiraz eder.
Adama sorarlar - “Geçen ay fazla ödenince bir şey söylemedin, şimdi niye itiraz ediyorsun?”
Adam sıkılmazın biri - “Ben, her zaman ilk hatayı affederim!”
Hata bizde değil bilgisayarda!... Hata insanlarda değil, onların icat ettiği ve kullandıkları makinelerdedir. Bana hatalı geldi!... Ben hata yapmadım, bana geldiğinde zaten olan olmuştu, gönderilen hatalı idi. Hata yaptığımı bilmiyordum!... Neyin hatalı neyin doğru olduğunu bana söylenmedi. Hata yapmaya vaktim var! ... Zamanım çok, bol hata yaparak öğreniyorum.
Birkaç söze daha kulağıma küpe olsun diye yer veriyorum -
“Hata yapmak ne kadar insani ise yanındakini suçlamak ta o kadar insani sayılır. Bu da insanlık namına yapılır.”
“Hata yapmak insanidir, fakat silgi kalemden önce biterse, bunu aşırı yapıyorsunuz demektir.” J. Jenkins
“Hata yapmak insani, affetmek ilahidir.” Alexandre Pope
“Hata yapmak insanidir, affetmek politikamız değildir.” Dilbert’in çalışma yasalarından alıntı.
J. Harrington bu politikayı şöyle geliştiriyor, “Hata yapmak insani, affetmek ilahi ise, ne kadar da çok ilahi yöneticimiz varmış!”