Türkiye’nin gül bahçesi: Isparta
Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan Isparta, Göller Bölgesi’nde bulunuyor. Türkiye’nin gül bahçesi olan Isparta, tarihi ve doğal güzellikleriyle görülmesi gereken illerimizden birisidir. Kent merkezi, tarihi yapılar açısından zengin değildir. Isparta, Türkiye’nin gül ve gülyağı üretim merkezidir. Ülkemizdeki gül üretiminin % 90’nı burada yapılmaktadır. Gül, Isparta’ya özgü bir bitki olup 150 yıldır üretimi yapılıyor, Isparta Gülyağı ise 2018’den beri Türk patent ve Marka Kurumu’nun coğrafi işaret tescilini taşımaktadır.
Yine ülkemizdeki lavanta üretiminin % 90’ından fazlası bu bölgede karşılanmaktadır. Ayrıca Türk siyasi yaşamının renkli ismi, 21 yıl milletvekili, 21 yıl parti başkanlığı, 12 yıl başbakanlık ve 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel Ispartalıdır.
Isparta’da Gezilecek Yerler
Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi
1750’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Isparta’nın eski yerleşim yerlerinden olan Turan Mahallesindedir. Tarihi yapı 1993’de restorasyon kapsamına alınmışına karşın, aradan geçen zaman içinde kaderine terk edilmiş durumdadır. Binanın içi harap haldedir.
Etnografya Halı ve Kilim Müzesi
2013 yılından ziyaretlere açılan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi, çoğunluğu el dokuması 3 bin 500’e yakın halı ve kilimi bünyesinde barındırmaktadır. Bu özelliğiyle ülkemizin tek müzesi olma özelliği taşımaktadır. Müzenin dış cephesinde ise, 52 ton ağırlığında 3 gül heykeli yer almaktadır. 11 katlı müzenin son katında seyir terası bulunmaktadır. Burada ziyaretçiler şehri kuşbakışı seyredebilmektedir. Böylesine iddialı bir müze daha özenli düzenlemeyi hak etmektedir.
Eski Isparta Evleri
Isparta ve çevresinde yaşayan halkın çiftçilik ve hayvancılık yanında kısmen halıcılıkla uğraşmalarından dolayı evler genellikle iki katlıdır. Evlerin zemin halı atölyesi, kiler, ahır ve samanlık olarak kullanılmaktadır. Şehrin çeşitli mahallelerinde sayıları azalsa da geleneksel özellikler taşıyan evler bulunmaktadır.
Said Nursi Müzesi
Kadın ve erkek girişlerinin ayrı kapılardan yapıldığı, ayakkabıların çıkarıldığı, içerisinde cübbeli-sarıklı kişilerin sohbet ettiği ve yere bağdaş kurularak oturulan bir müze. Said Nursi’nin bir dönem yaşadığı ev olduğuna inanıldığı için ona inanların kullandığı bir bina izlenimi vermektedir. Binanın bulunduğu sokak ”Nur” adını taşırken, çevredeki bazı dükkanların tabelalarında da “Nur, Nurs” gibi isimler bulunmaktadır.
İslamköy
Türk siyasi yaşamının en renkli simalarından biri olan Süleyman Demirel’in doğduğu ve mezarının bulunduğu yerdir. Ankara’daki Anıtkabir’den sonra Türkiye’nin en büyük ikinci anıt mezarı Süleyman Demirel’e aittir. Bu anıt mezar 58 bin metrekaredir. Yine İslamköy’de “Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi” gezilecek yerlerdendir.
Lavanta Vadisi
Isparta, gül üretimi dışında lavanta üretiminde de ülkemizin merkezidir. Keçiborlu ilçesindeki birçok köyde lavanta tarlaları bulunmaktadır. Gazetemizin 02 Temmuz 2018 tarihli sayısında “Lavanta Kokulu Köy, Kuyucak / Isparta” yazımıza bakılabilir.
Güneykent
Gönen ilçesinin Gül ve gülyağı üretim olan Güneykent kasabasında gül bahçeleri, gül müzesi, gül evi ve Gülbirlik Gül Yağı Fabrikası gezilebilir. Gazetemizde yayımlanan “Güze: Türkiye’nin İlk Gül Müzesi” yazımıza bakılabilir. Ayrıca Yunus Emre’nin türbesinin burada olduğuna inanılmaktadır.
Eğirdir ve Eğirdir Gölü
Eğirdir, Isparta’dan 30 km mesafede, Eğirdir Gölü’nün kıyısına kurulmuştur. İlçeye 4 km uzaklıktaki Akpınar Köyü’nün seyir terasında, ilçenin kurulduğu yarımadayı ve göl manzarasının seyrine doyum olmuyor. Göle uzanan yarımada, Yeşil Ada ve Can Ada zaman içinde doldurularak ilçeye bağlanmıştır. İlçe merkezindeki tarihi yapılar Eğirdir Kalesi Dündarbey Medresesi, Hızırbey Camisi ve Aya Stefanos (Yeşilada) Kilisesi’dir.
Eğirdir eski bir Rum yerleşim yeridir. Mübadele sonrası Selanikli Türkler buraya yerleştirilmiştir.
Göle uzanan yarımada etrafında irili ufaklı lokanta ve pansiyon bulunmaktadır.
Bir dönem ülkemizin önde gelen kemik hastanesi olan Eğirdir Kemik Hastalıkları Hastanesi de ilçede yer almaktadır.
Zindan Mağarası
Aksu İlçesine 2 km uzaklıkta bulunan ve ülkemizin en uzun mağaralarından biri olan 765 metre uzunluğundaki Zindan Mağarası 23 Nisan 2018 tarihinde ziyaret açılmıştır.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Yazılı Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesi Çandır Köyü’nde bulunmaktadır. 1989’da Tabiat Parkı ilan edilmiştir. 600 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Göksu Irmağı kanyon içeriinde çıkmaktadır. Yazılı denmesinin nedeni kanyonda büyük bir kaya üzerinde eski Yunan şairlerinden Epiktetos’un “Hür İnsan Üzerine Bir Şiir” inin yer almasındandır. Aziz Paul, Perge’den Psidia Antik Kenti’ne giderken bu kanyondan geçmiştir. Yılda ortalama 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Isparta çevresinde gezilip görülecek birçok tarihi ve doğal güzel güzellikler bulunmaktadır. Isparta yolunuz düşerse, kentin vazgeçilmez üçlüsü Isparta Fırın Kebabı, Şiş Köfte ve Kaymaklı Kadayıfı tatmalısınız.