Yüzükoyun!..

YAYINLAMA: 10 Eylül 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 10 Eylül 2019 / 20.00

Önemli bir sanayici dostumu ziyarete gittim.

Orada bir başka sözü, sohbeti güzel, mühendis sanayici dostla karşılaştım.

Epeydir görüşmüyorduk. Siyasi konuları yakından izleyen, sanayici ile içli dışlı olan, kulağı delik, espritüel bir arkadaşımdır.

Hal hatır sorduktan sonra, ülkenin durumunu nasıl görüyorsun diye sordum.

Yüzükoyun” dedi!

 

“Bak bunu Anteplilerden başka kimse bilmez! Şimdi sana anlatacaklarımı önemli devlet adamlarına da anlattım. Hepsi gülmekten öldüler. Tabii onlara ‘yüzükoyun’ ne demek onu da ayrıca anlatmak gerekiyordu!..” diye de ekledi.

 

Eh artık anlat şunu, merakta bırakma, yeter reklam yaptın dedim.

Türkiye’nin durumunu anlatan ‘yüzükoyun’un hikayesi şöyle:

 

1917 senesinde Rusya’da ihtilal sonrası şöyle laflar duyuluyor. Rusya’da gecekondu yok, evler bayağı iyi ve beleş. İş dersen gani ve çok çalışmak da gerekmiyor. Yiyecek içecek gayet güzel…

Bir Antepli bu lafların üzerine Rusya’ya gitmeye karar veriyor. Ailesine de, “Ben hele oraya bir gideyim, durumu yerinde göreyim. Size raporumu gönderirim. Ona göre hareket ederiz. Şimdi, oradan mektup gönderilirse açıp okuyorlarmış. O işimize gelmez. Ben size bir tane fotoğrafımı göndereceğim. Eğer fotoğrafta ayakta duruyorsam, bilin ki durum çok iyi. Şöyle oturmuş, ellerini dizinin üstüne koymuş resim gönderirsem, bilinki durum kötü!..

 

Antepli gitmiş Rusya’ya. Ailesi hep fotoğraf beklemiş. Neyse, aradan epey bir süre geçtikten sonra beklenen fotoğraf nihayet gelmiş. Aile heyecanla zarfı açmış fotoğrafa bakmışlar ki, babaları yerde yüzükoyun yatıyor!..

 

İşte ağam Türkiye’nin bugünkü durumu maalesef böyle! Millet yüzükoyun yatıyor” dedi, arkadaşım ama ben gülmekten helak oldum.

 

Çok ilginç bulduğum bu fıkrayı whatsApp’tan da paylaşabilirsiniz. Çünkü gerçeği o kadar güzel ve yalın anlatıyor ki!.

 

 

 


   

Yaşlılık

 

Yaşlılığın belki onlarca tarifini okumuşsunuzdur.

Yaşlılık nedir?

Gerontoloji, Sosyal Gerontoloji bilimi yaşlılık sürecini ilmi metodlarla inceyen bir disiplin. Yaşı 50 ve üzerinde olanlar için okumaları gereken epey yazı var. Bunlar sizi ileri yaşlara hazırlayan önemli bilgilerdir.

Bir de dahiliyenin yan dalı ‘Geriatri’ vardır. Yaşlılık sağlığı ile ilgilenen bilim dalıdır. Ancak bu genelde 65 ve üzerindeki yaşları kapsıyor.

 

Kısaca değindiğim ‘yaşlılık’ konusuna UNESCO müthiş bir tanım getirdi. Sırf bu tanımı sizerle paylaşmak için biraz konuyu irdeledim.

 

İşte UNESCO yaşlılık tanımı:

Bir insan konfor alanının dışına çıkamıyorsa yaşlıdır.

Diğer bir ifadeyle;

Yeni şeyler öğrenmiyorsa, artık şaşırmıyorsa ve çoğu şeyi bildiğini düşünüyorsa yaşlıdır. Merak etmiyorsa, keşfetmiyorsa yaşlıdır.

Geçmişte, geçmiş anılarında yaşıyorsa yaşlıdır.

Sürekli eskiyi tekrar ediyorsa yaşlıdır.

En doğru tanım bence bu!

 


 

Gaziantep’te okul öncesi eğitim!..

  

 

Yüzükoyun!..