Sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak

YAYINLAMA: 12 Eylül 2019 / 20.00 | GÜNCELLEME: 12 Eylül 2019 / 20.00

 

 

Gazeteniz Sabah’ın arşivinden her gün 20 sene önce, 40 sene önce yayınlanan haberlerden bazıları 7. sayfamızda yayınlanıyor.

Dün bir haber vardı: GAP’a 14 milyar dolar, batan bankalara 12 milyar dolar gitti.

Şöyle devam ediyordu:

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 1990’dan bugüne kadar GAP için 14 milyar dolarlık harcama yapıldığını belirtirken, batan bankaların Türk ekonomisine maliyeti 12 milyar dolar.

.... Baykal, batan bankaların ekonomiye maliyetine dikkat çekerken, buna Ziraat, Halk ve Emlak Bankası gibi kamu bankalarının yol açtığı yolsuzluklar nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin dahil olmadığını vurguladı.

 


  

 

Sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak

 

Türkiye'de hatırı sayılır kişilerin hemen tamamının gelirinin yolsuzluk ve devleti hortumlayarak elde edildiğinin, tek tek ortaya çıktığını söyleyen Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz: “Ülkede yönetim yapılamıyorsa, rantiye geliri ön plana çıkmışsa, var olan işsizlik oranı özelleştirmeden ve yaşanan sıkıntılardan dolayı giderek artıyorsa, küçük esnaf ürettiği malları satamıyorsa o zaman ekonomik sıkıntı ve kaos kaçınılmaz olur”.

Memur ve işçilerin açlık sınırının altında yaşadığını söyleyen Ağyüz, bu durumun sosyal patlamaları kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, Türkiye'nin alın yazısıymış gibi yıllardır yolsuzluk ve hortumlama olayları ile uğraşılıyor. Bugün Avrupa Birliği'ne hazırlanan bir ülkenin demokratik hukuk devleti anlamında ekonomik yönlendirme ve insan kaynakları konularında her türlü hazırlığını yapması gerek fakat bunlar yapılamayarak pembe tablo çiziliyor dedi.

Gerçek enflasyonun açıklanan enflasyon olmadığını ve enflasyonun yüzde 60 civarında seyrettiğini açıklayan Ağyüz, hükümetin halkı sürekli kandırdığını açıkladı. Enflasyon rakamlarının bunun en güzel örneği olduğunu vurgularken, Türkiye'de gerçek enflasyon yüzde 60. Madem enflasyon yüzde 30, o zaman hükümet kendi ürünlerine niçin yüzde 50 zam yapıyor.

 

 

 


 

1960, 1980, 2000, 2020

 

Yirmi sene öncesinin haberlerini okudunuz. Bu haberler yirmi sene sonra, yani bugün yazılmış olsaydı, yadırganır mıydı?

Hayır!

Yirmi sene önce yani 2000 yılından 20 sene daha öncesine gidersek, 1980 yılında ekonomi yine çok kötüydü, hatta ihtilal olmuştu. Ondan 20 sene öncede 1960 yılında yine ekonomik zorluklar ve hiç kimsenin adını bile anmak istemediği 1960 ihtilali olmuştu.

 

Çok şükür Türkiye 2000 yılından sonra nasıl kendi imkanları ile yıldız gibi parladıysa, yirmi sene sonra 2020’de de aynı şekilde kendi gücüyle dünyanın en iyi ekonomileri arasına girecektir.

Bunu ben iddia etmiyorum, söylemiyorum, bunu tarihin kendisi söylüyor.

Sosyal patlamalar kaçınılmaz olacak