Okul çağı çocuklarında beslenme

YAYINLAMA: 01 Ocak 1970 / 04.00 | GÜNCELLEME: 01 Ocak 1970 / 04.00

Değerli anneler, babalar ve öğretmenlerimiz, çocuklarımız ülkemizin geleceğinin teminatıdır. Onların sağlıklı, mutlu, başarılı bir birey olarak yetişmeleri anne karnından başlayarak doğru besin elemanlarını almaları ile mümkündür.

Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi çocuklar için çok daha önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir.

Okul çağı, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ve yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde oluştuğu çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde çocuklar yetersiz ve dengesiz beslenirse, hastalıklara karşı dirençsiz olur; sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve devamsızlık nedeni ile okul başarısı düşer.

Yetersiz ve dengesiz beslenme çocuğun bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini doğrudan etkiler.

Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık, raşitizm, gelişme geriliği, kansızlık, iyot yetersizliği hastalıkları, vitamin eksiklikleri, diş çürükleri, malnutrisyon gibi hastalıklar için risk faktörü oluşturmaktadır.

Yetersiz ve düşük kaliteli beslenme hızla gelişen beyin ve bilişsel işlevlerini bozabilir ve çocukların akademik başarılarını etkiler.

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması sosyal, zihinsel ve bedensel gelişimleri için oldukça önemlidir.

Doğru beslenmek için zengin olmak değil bilgili, bilinçli, akıllı tüketici olmak gerekir.

Çocuğunuza her gün aldığınız paketli bir yiyecek, çikolata ve sakız yerine 1 yumurta 1 bardak süt alarak çocuğunuzun temel ihtiyacı olan protein ve kalsiyumunu karşılayabilirsiniz.

Evde yemek yeme alışkanlığı kesinlikle kaybedilmemeli ve eve gelemedikleri zaman evde beslenme çantası hazırlanmalıdır.

Evde hazırladığımız gıdalar daha temiz, sağlığımız için daha uygun, kaliteli ve her zaman daha hijyeniktir.

Öğretmenlerimiz çocuklarımızın doğru beslenme alışkanlıkları edinmesinde anne ve babadan sonra en önemli kişidir. Öğrencilerle birlikte sınıflarda yeterli ve dengeli beslenme konularının yer aldığı bir köşe hazırlanabilir.

Doğru Beslenme ile ilgili şiir, kompozisyon ve bilgi yarışması vb. etkinlikler yapılabilir

Öğrencilerin birbirlerini eğitmeleri ve beslenme konularını birlikte tartışmaları için seminerler düzenlenebilir.

Okullardaki “Sağlık, Temizlik, Beslenme ve Yeşilay Kulübü” ile beslenme konularının gündemde kalması sağlanabilir. 

Çocuklarımızın kahvaltı yapmaları çok önemlidir. Yapılan araştırmalar öğrenilen bilgilerin unutulmamasında kahvaltı yapmanın çok önemli olduğunu ortaya koymuştur.

Çocuklarımız açıkta satılan yiyecekleri almamaları hususunda uyarılmalı, işlenmiş katkılı yiyeceklerden uzak durmaları konusunda uyarılmalı

Beslenme saatlerinde bazı öğrencilerin patates kızartması, şeker, çikolata, asitli içecekler vb. yerine dengeli bir şekilde hazırlanmış ekmek arası yiyeceklerle sağlıklı öğünler oluşturulabilir. Haşlanmış yumurta, peynir, evdeki imkânlara göre ızgara köfte, haşlanmış tavuk, nohut piyazı ile sandviçler, ekmek arası pratik yiyecekler hazırlanabilir

Mevsimine uygun, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyvelerden biri öğrencilerin vitamin ihtiyacını karşılayacaktır. (domates, salatalık, havuç, mandalina, elma, üzüm, portakal, hurma gibi)

Bunların yanına imkânlar çerçevesinde fındık, ceviz, kuru üzüm, leblebi dut kurusu, kuru hurma, erik kurusu gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımına destek olur.

İçecek olarak ayran, süt, limonata, meyve suyu arzu ediliyorsa evde taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmelidir.

Ayrıca beslenme çantalarının temiz olması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda örnek davranış gösteren çocukların  ödüllendirilmesi onların eğitiminde doğru alışkanlıklar edinmesinde önemlidir.

Beslenme ve diyet uzmanlarını sınıfınıza davet ederek öğrencilerin sağlıklı beslenme konusunda bilgilenmeleri ve konuyu uzmanlarla tartışmaları sağlanabilir.

Öğrencilerin boy ve kilo artışları takip edilmeli ve değerlendirilmeli. Uzun süreli duraksamalarda, çabuk yorulan, soluk, dikkati zayıf, sık hastalanan, düşük ağırlıklı ya da aşırı kilolu çocuklarımız sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

Okul çağı çocuklarında beslenme