Isırgan otu mucizesi (1)
Latince Adı: UrticaFamilya: Urticacea
Isırgan otu, tarih boyunca tedavi için kullanılmış şifalı bir bitkidir. Yapraklarında bulunan tüp şeklindeki tüylere temas edildiğinde içeriğinde bulunan kimyasal asit cildi tahriş eder, kızarıklığa ve kaşıntıya neden olur. Bu nedenle bitkiyi toplarken eldiven kullanmak gerekir ancak bu bitki kaynatılıp güçlü yağları çıkarıldıktan sonra batma etkisi ortadan kalkar.
Isırgan bitkisinin tüm yüzeyini saran ve değildiğinde insan tenini yakan ısırıcı tüylerinde formik asit ile tüm bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini bulunur. Bazı yerlerde pazarlarda satılan ısırgan, suda kaynatıldığında yakıcı etkisini yitirdiği, yararlı ve güçlü bir besin olduğu için, haşlanarak ıspanak gibi pişirilip yenir.
Kurutulduğunda da iyi bir hayvan yemi olur
Tıbbi Kullanımı
Büyük ısırgan ve Küçük ısırgan en sık rastlanan, her yerde bulunuşu ve kolay uygulanışıyla tıbbi etkilerinden en çok yararlanılan türleridir.
Antioksidan, anti mikrobiyal, anti ülser ve ağrı kesici özelliklere sahiptir. Kalp damar, böbrek ve kemik sağlığı için faydalıdır. Bu şifalı bitkinin pek çok kullanım şekli vardır, hatta bazı kültürlerde çorbası ve böreği yapılır. Ancak en çok olarak tüketilir. İçeriğinde histamin, mineraller(kalsiyum, potasyum) A,B2,C,K ve D vitaminleri bulunan ısırgan otu pek çok hastalığa karşı koruyucudur.
Kuzey Asya kökenli bir bitkidir ama günümüzde tüm dünyada yaygın olarak yetişmektedir. Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılır fakat son zamanlarda tohumu da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Isırgan otu tüketildikten sadece 1 saat sonrasında vücuttaki toksinleri dışarı atıp, fonksiyonların yerine gelmesini sağlar. Bağırsaklarda denge sağlayan bu ot, sindirimi son derece kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir.
Sürecek