Sağlıklı ve doğru beslenme nedir? (2)
Vitaminler vücut işlemlerini düzenlerler. Yağda ve suda eriyen olarak 2 gruba ayrılır yağda çözünenler A,D,E,K vitaminleri. Yağda eriyen vitaminlerin fazlası zararlıdır, depolanırlar ve avitaminoza neden olurlar. Lütfen bu vitaminleri yiyeceklerle doğal yollardan alalım.
Suda çözünenler ise, C ve B grubu vitaminleridir, günlük alınması gerekli vitaminlerdir ve depolanmazlar. Sizin gereksiniminiz dışında aldığınız miktar atılacaktır.
Antioksidanlar, dediğimiz vitaminler A,C, E Vitaminleri koyu yeşil yapraklı, koyu sarı, turuncu meyve ve sebzelerde bolca bulunur. Bizi hastalıklara karşı koruyan çok güçlü savaşçılarımızdır.
Vitamin ve mineral yönünden dengeli beslenmenin pratik yolu renk çeşitliliğine dikkat etmeniz ve her renk besin grubundan tüketmeye dikkat etmenizdir. Pazarı takip etmeniz size en güzel yol gösterici olacaktır, pazardaki her haftaki sebze çeşitliliğine göre alışveriş yapınız. Her türlü besini mevsiminde almaya özen gösterin.
İskelet yani kemiksel dokunun ve dişlerin yapı malzemesinin temelinde madenler yer almaktadır. Madenler tıpkı hayatın ana maddesi toprağı nasıl oluşturuyorsa, vücudunda oksijen taşıması ve besin öğelerinin enerjiye dönüşmesinde ve zararlı metallerin kimyasal tepkimelerin de yardımcıdır. Vücudun çalışmasını düzenleyen enzimlerin bileşimindedir.
Yeterli ve dengeli beslenen kişilerin tıbbi gereksinimleri yoksa besin destekleri kullanmasına gerek yoktur.
Yetersiz beslenen kişiler , Mikro besin ögeleri eksikliği oluşur, vücut ağırlığını kaybeder, kuvvetini kaybeder, uyuşuktur, kronik yorgunluk oluşur, sakatlanma ve yaralanmaya eğilimi artar, üst solunum yolu enfeksiyonları oluşur, performans olumsuz etkilenir, öğrenme kapasitesi düşer, hastalıklara yakalanma riski artar.