Zeytin ve zeytin yaprağının faydaları (2)
Zeytin yaprakları yüksek bir biyolojik değer katan bir kaynak olarak kullanıldığında sağlıklı, güvenli, ucuz, etkili ve alternatif bir antioksidan kaynağıdır ve gıda ürünlerinin duyusal ve besinsel özelliklerindeki kayıpları önleyerek raf ömrünü uzatma özelliğine de sahiptir.
Akdeniz beslenme tarzının insan sağlığı üzerinde yarattığı olumlu etkiler ile ilgili son yıllarda elde edilen bulgular zeytin ağacı ürünlerindeki fenolik maddelerin insan sağlığına nasıl etkilerde bulunduğunun belirlenmesine yönelik araştırmalara yol açmıştır. Zeytin yaprağına olan ilgi, özellikle oleuropein ve ilgili bileşiklere atfedilen sayısız yararlı sağlık etkileri nedeni ile bilimsel ve toplumsal arenada hızla artmaktadır. Akdeniz diyetinde yer alan zeytinyağı ve zeytin yaprağında bulunan fenol bileşenlerinin etkisiyle bu bölgede kalp damar hastalıklarının görülme sıklığı oldukça azdır. Modern tıpta ve fototerapilerde tedavi amaçlı olarak kullanılan zeytin yapraklarının, antihipoglisemik, antihipertansif, antifilamatuvar, antiaterojenik, özelliklere sahip oldukları ve bu durumun potansiyel biyoaktif fenol bileşenlerinden kaynaklandığı belirtilmiştir. Zeytin yaprağından elde edilen ekstraktın kalp damarlarındaki kanın akışını arttırdığı, kanın pıhtılaşmasını düzenlediği, kan dolaşımını rahatlattığı ve bundan dolayı kalp rahatsızlıklarını ve krizlerini önleyici etkiye sahip olduğu aynı zamanda düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) oksidasyonunu engelleyerek kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde etkin olduğu ve adrenalin üzerine etki ederek kan basıncını düzenleyici etkisinin olduğu belirlenmiştir. Zeytin yaprağı oleuropein içeriği dolayısıyla birçok virütik hastalığı engellediği yapılan araştırmalarda belirtilmektedir.
Solunum sisteminde yaptığı olumlu etkileşimler ise, yüksek ateşi düşürür, farenjiti hafifletir.
Zeytin yaprağı zararlı mikroorganizmalarla oluşan ve enfeksiyona sebep olan pnömoninin tedavisinde de faydalı olduğunu ifade eden birçok araştırma bulunmakta.
Zeytin yaprağı oleuropein içeriği dolayısıyla yüksek tansiyon hastalarında da kan basıncını düşürmekte kronik yorgunluk sendromunun bazı semptomlarını azaltmaktadır. Bu belkide kronik yorgunluk sendromunda etkisi fazlaca olan mycoplasma bakterisini azaltmada etkilidir diye düşünülmektedir.
sürecek