Propolis nedir (3)
Anti bakteriyel aktivitesinden bahsedecek olursak Propolisin laboratuar ortamında çeşitli bakteri suşlarına karşı etkili olduğu bildirilmiştir. Bir çok araştırıcı propolis ve ondan elde edilen ekstraktın (Gram pozitif ve gram negatif) bakterilere karşı antibakteriyel etkisini incelemiş ve gram pozitif çubuk bakterilere karşı etkili olduğunu fakat gram negatif basillere karşı kısıtlı etkiye sahip olduğunu bulmuşlar.
Propolis ekstraktı ayrıca mevcut antibiyotiklerin etkisini de artırmaktadır. Staphylococcus aureus (çeşitli suşları) ve Escherichia coli’ye karşı kullanılan antibiyotiklerin etkisi besi yerine eklenen propolis ile artmaktadır.Propolisin antibakteriyel aktivitesinin flavonoidler ile reçine içindeki aromatik asitler ve esterler nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Bakterilere karşı etkisi içerdiği flavonoidlerden meydana gelmektedir.
Antiviral etkisi;pek çok araştırmacı propolis ekstraktının bitkiler(salatalık mosaik,tütün benek, tütün kangren gibi),hayvanlar (HSV-1,varicella zoster ve influenza) ve insanlar (human immunodeficiency-HIV) üzerinde virüslerin neden olduğu enfeksiyonun gelişmesini etkileyici olduğunu pek çok araştırmacı bildirmektedir. Bu bulgular propolisin antiviral ilaç olarak kullanılma potansiyeli olduğunu göstermektedir.
Propolis influenza virüsüne karşı öldürücü etki göstermekte, sulu propolis ekstraktı ise çiçek hastalığı virüsünün etkisini 15 dakika içinde büyük oranda azalttığı ve propolisin, herpes kabarcıklı ağız iltihabı virüslerine karşı laboratuar ortamında etkili olduğu yapılan labratuvar çalışmalarında gösterilmiş.
Propolis virüsleri öldürür ve çoğalmalarını önler. Özellikle farklı kaynaklardan elde edilen propolisin ve Brezilya yeşil propolisinin influenza virüsüne karşı önemli etkisi olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuş.
Sürecek