Ramazan ve su, suyun önemi (3)
Vücudumuzun yaklaşık %70’i, kanın %83’ü, kemiklerin %22’si, beynin ve kasların ise %75’i sudan oluşur. Sağlıklı bir insan haftalarca yemek yemeden yaşayabilir fakat susuzluğa dayanma süresi en fazla 2-3 gündür. Su, bir besin maddesi olmasının yanında, içerisinde bulundurduğu mineral ve bileşiklerle vücudumuzdaki her türlü biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesinde inanılmaz derecede etkin rol oynamaktadır.
Vücudumuzun PH dengesinin korunmasından başlayarak, hücrelerdeki moleküllere ve organellere besin elementlerinin taşınmasını, artık maddelerin ilgili vücuttan atılmasına kadar pek çok görev alır. Bu nedenle susuz hayat düşünülemez. Bir söz vardır. Çok önemlidir; hasta değil susuzsunuz.
Hiçbir şey susuz yaşayamaz; su, temel enerji kaynağıdır ve vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üreterek bize yaşam gücü sağlar.
Günlük aktiviteler sonucu vücudumuzda biriken toksinleri atmak için yaklaşık olarak günlük 2.5 lt ile 3 lt suya ihtiyacımız vardır. İdrarla 1.5 lt, deri yoluyla 0.5 lt, dışkı ve solunum ile 0.3 ‘er lt sıvı kaybederiz.
Kaybedilen suyun vücuda geri kazandırılması, su ihtiyacımızın giderilmesi, hayati fonksiyonlarımızın düzgün şekilde sürdürülebilmesi için önemlidir.
Günlük olarak almamız gereken minimum sıvı miktarı, bireyden bireye değişmek kaydıyla, ortalama olarak 2,5 - 3 lt arasıdır diyebiliriz.
İçtiğiniz kahve, çay, çorba gibi sıvı gıdalar hatta meyve ve sebzelerden de sıvı ihtiyacı karşılanır.
Çok çay, kahve içmek sıvı ihtiyacınıza katkıda bulunur fakat önceliğiniz ‘su’ olmalıdır.
Sağlıklı bir insan haftalarca yemek yemeden yaşayabilir fakat susuzluğa dayanma süresi birkaç günü geçmez. Vücutta % 2 oranında su kaybı ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Günlük olarak almamız gerekenden daha az sıvı tükettiğimizde ciddi sıvı kaybı oluşur. Buna dehidratasyon diyoruz.
Günlük hayatımızda birçoğumuz dehidrasyon durumunu yaşasak bile çoğu zaman bunun farkına varmayız. Bu da günlük hayatımıza baş ağrısı stres, unutkanlık, panik, yorgunluk, isteksizlik hissi, gerginlik gibi belirtiler olarak yansır.
Dehidrasyon, doku boşlukları, eklemler, böbrekler, karaciğer, beyin ve deride zehirli çökeltilerin birikmesine yol açar. Su bunların temizlenmesine yardımcı olur. Yani zararlı ve zehirli atıkları dokulardan uzaklaştırır ve vücuttan atılmasını sağlar.
Sürecek