Açık öğretim psikoloji bölümüne HAYIR!!!!

YAYINLAMA: 05 Ağustos 2020 / 19.58 | GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2020 / 19.58

13 Temmuz 2020 tarihinde İstanbul Üniversitesi Eğitim Bilgi Sistemleri üzerinden Açık ve Uzaktan Eğitim Lisans programında Psikoloji eğitimi yapılacağı duyurulmuştur. Psikoloji hem uygulamalı hem teorik boyutu bulunan bir bilimdir. İletişimin, beden dilinin, diksiyonun sac ayağı olduğu bu alanda uzaktan eğitim verilecek olması toplumda geri dönüşü olmayan birçok probleme sebep olabilir.

Meslek yasası olmaması sebebiyle alan suiistimale yeterince acık pozisyondadır ve geçmişte medyaya düşen ya da düşmeyen birçok sahte psikolog vakası yaşanmıştır. Böyle bir kararın kabulünün kendini sahte psikolog olarak tanıtmış̧ kişilere meşruiyet kazandıracağı düşüncesindeyim. Tek bir kelimenin dahi danışanı intihara sürükleme ihtimali olduğu bu alanda eğitimin donanımlı bir şekilde alınması önem arz etmektedir.

Karar alınmadan evvel ne gibi çalışmalar yapıldı? Risk faktörleri belirlendi mi? İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü akademik kadrosunu onayı alınmadan böyle bir adım atılmasının gerekçesi ne? Uygulamalı dersler için (gözlem görüşme, grup psikoterapisi..) ne gibi planlamalar yapıldı? Kararı onaylayan senato üyelerinin psikoloji bilimi ile bağı var mı? Üyeler halk sağlığına zarar verme ilkesinin sorumluluğunu aldılar mı? Alan içi/dışı hangi uzmanlara danışıldı? Derece ile Boğaziçi Psikoloji Bölümünden mezun olan bir psikolog ile AÖF Psikolojiden mezun olan birinin aynı unvanı taşıyacak olmaları "Fırsat eşitliği yaratma çabasındayız" adı altında sunulabilir mi? Ortaya çıkması muhtemel problemler için nasıl bir güvence veriliyor, herhangi bir önleminiz var mı psikologların meslek yasası dahi yokken? Sorularına yanıt aramakla beraber, psikoloji bölümünün itibarsızlaştırılmasına, kalitesinin düşürülmesine, bu bölümde okuyan öğrencilerin ve çalışan psikologların emeklerimizin gasp edilmesine izin verilmesini istemiyorum.

Her yıl psikoloji bölümünden  10 bine mezun meslektaşlarımızın olması ve giderek bu oranın artması Meslek yasamızın olmaması  nedeniyle çoğu bölümden psikolog olarak görev yapan meslek dışı bölüm haline gelmiştir. Psikoloji bölümü ülkemizde değeri kaybedilecek bir bölüm olduğu halkı n ruh sağlığı uzaktan eğitim alarak bu bölümden mezun olan psikologlar için daha büyük sorunlara neden olacağı fikrindeyim. Cumhurbaşkanımızın bu konu; Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim politikalar kuruluna talimat vermesi biz psikologlara biraz umut vermiştir. Umut ediyoruz ki bi an bu sehv den dönülmesini ve psikoloji bölümünü örgün eğitim alarak, gözlem görüşme gibi eğitimler sonucunda Psikolog unvanına sahip olmalıdır.

Açık öğretim psikoloji bölümüne HAYIR!!!!