Ormana düğmeli evler
“Düğmeli evleri bilen var mı?” desek, hemen hepimiz kısa bir şaşkınlık geçiririz. Evlerin düğmesi mi olur ki, deriz. Düğme evleri görmek isteyenler yola çıkarsa, görürler bu evleri. Bizde merakımızdan düştük yollara…Ormana Köyü, Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı bir köy. İbradı, Antalya iline bağlı bir ilçedir. İlçenin adının Arapça ''ibrad'' yani "soğuk yer" anlamındaki kelimeden geldiği düşünülür. Yöre insanı Yörük'tür.
Ormana, İbradı’ya 3 km, Akseki’ye 30 km, Manavgat’a 60 km ve il merkezi Antalya’ya 1165 km mesafede yer alır. Antalya şehir merkezinde 2,5 saat süren bir yolculuktan sonra varılıyor. Toros Dağları’nın arasında geçen kıvrımlı yolda zaman zaman yemyeşil ormanlar, zaman zaman köylülerin satış yaptıkları tezgahların arasında devam eden bir yolculuk serüvenimiz.
Ormana, doğdukları yeri unutmayanların yeriymiş. Köyün girişine (“Doğdukları Yeri Unutmayanların Memleketi”) bu yazının olduğu bir tabela bile koymuşlar. Ormanalılar her yıl köye gidip orada kalıyorlarmış. Ayrıca, kurdukları dernek ve vakıf aracılığıyla da köyün kalkınması için çaba harcıyorlar.
Düğmeli Evler, bölgede bulunan ağaç ve taş kullanılarak, harç veya çimento kullanılmadan İbradı ve Akseki ilçeleri ve köylerinde uygulanmış bölgeye özgü mimari yapılardır. Mimari yapısından dolayı “düğmeli evler” adı verilmiştir. Çamgiller familyasından katran ağacı aynı zamanda Lübnan sediri olarak bilinmektedir. Sedir ağacı Lübnan bayrağının da simgesidir. Katran ağacıyla kurulan iskeletin, taşla örülmesiyle, beton veya harç kullanmadan inşa edilen bu evler, ahşap parçaların taş yüzeyden dışarı taşmasının neticesinde aldığı görüntü ile Düğmeli Evler adını almıştır. Bu özgün mimariye sahip düğmeli evler iki katlı ve duvarları taş, depreme dayanıklı ve hiçbir koruma olmadan yüzlerce yıl çürümeden dayanmaktadır. İbradı Çekül Vakfı Tarihî Kentler Birliği üyesidir.
Altınbeşik Mağarası, ülkemizin en büyük, dünyanın üçüncü büyük yer altı gölüdür. Mağara Ormana Köyü’ne 6-7 km uzaklıktadır. Mağara iki kattan ve 50 km uzunluğunda olduğu tahmin edilmektedir. Mağara uzun zamandır kapalı olduğundan dolayı ne zaman açılacağı da belli değildir. Yolunuz düşerse, gitmeden önce açık olup olmadığına bakmanızda yarar var.
Ayrıca, Yılkı atlarına ev sahipliği yapan 90.000 dönümlük Eynif Ovası, tarihi ipek yolu güzergahı olan Eynif Ovası Tol Kervansaray Hanı ve tarihi Romalılara kadar uzanan Erymna Antik Kenti, Ürünlü Köyü, Akseki Sarı Hacılar Köyü, Üzümdere Milli Parkı ‘da ziyaret edilebilecek noktalardandır. Yine köyde, her yıl ağustos ayı sonu – eylül ayı başında Üzüm Festivali, her yıl Eylül ayında sanat çalıştayı, Artoros Sanat Festivali, Atçılık Federasyonu tarafından her yıl Rahvan At Yarışları düzenlenmektedir.
Düğmeli evleri görmeniz dileğiyle…